Az Ékkőháború

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Az Ékkőháború
Szerző J. R. R. Tolkien
Eredeti cím The War of the Jewels
Ország Nagy-Britannia
Nyelv angol
Műfaj epikus fantasy
Sorozat Középfölde históriája
Előző Morgoth gyűrűje
Következő Középfölde népei
Kiadás
Kiadó George Allen & Unwin
Kiadás dátuma 1994
Magyar kiadó Helikon Kiadó
Média típusa könyv
ISBN9789632279657
SablonWikidataSegítség

Az Ékkőháború (The War of the Jewels) J. R. R. Tolkien angol író és nyelvész munkái alapján fia, Christopher R. Tolkien által kiadott könyv, mely 1994-ben jelent meg a Középfölde históriája sorozat tizenegyedik köteteként. Magyar kiadása előkészületben van.

Akárcsak a vele párhuzamosan készült "Morgoth gyűrűje", ez is elsősorban a Gyűrűk Ura befejezése után készült Szilmarilok-változatokkal foglalkozik.

Tartalom[szerkesztés]

Ebben a kötetben az alábbiak szerepelnek:

  • A szilmarilok 1951 után írt változatának második fele
  • Kibővített Esztendők számlálása, benne Beleriand történelmével a tündék érkezése után.
  • Húrin és gyermekeinek tragédiája, köztük Húrin vándorlásai, melyet Christopher Tolkien végül teljes egészében kihagyott a Szilmarilok végleges változatából – terjedelmessége és részletessége ugyanis ellentétben volt a könyv többi részével, és félővé vált, hogy emiatt az egész könyv nehéz olvasmánnyá válik.
  • Christopher Tolkien magyarázata azzal kapcsolatosan, hogyan szerkesztette meg Guy Gavriel Kay fantasy-íróval közösen a szilmarilok történetének legutolsó fejezetét – apjának jegyzetei között ugyanis nem volt egyetlen olyan újabb sem ezekre vonatkozóan, amely maradéktalanul beilleszthető lett volna az addigi történetbe. Példának okáért a régi jegyzetek Thingolt zsugori alakként ábrázolták, aki átveri a törpöket, csak hogy ne kelljen nekik fizetnie, illetve Melian öve is sokkal gyengébb a korai írásokban, mint a későbbiekben.
  • Magyarázat az entek és a sasok eredetére.
  • A tündék névadási szokásainak változása, valamint a tündék ébredésének részletei, és jegyzetek arról, hogyan kaptak tündeneveket emberek, törpök és orkok.
  • Cuivienyarna – a tündék ébredésének regéje

Irodalom[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The War of the Jewels című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Lásd még[szerkesztés]