„Denderai templom” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
nincs szerkesztési összefoglaló
a
A templomtól keletre helyezkedett el maga a város, melyben a feljegyzések tanúsága szerint az [[edfu]]i [[Hórusz]]nak egy temploma állt. Lehetséges, hogy ez azonos azokkal a római kori romokkal, amelyek körülbelül fél kilométerre találhatóak a denderai templomtól. Edfuban és Denderában is ugyanazt az istenháromságot imádták, Hathort, Hóruszt és gyermeküket, [[Ihi]]t vagy Harszomtuszt. A denderai Hathor és az edfui Hórusz szent házasságára akkor került sor, amikor az istennő délre utazott.
 
A templom népszerű a turisták körében, és majdnem teljes egészében látogatható.<ref>Kivételt képez, a tető kivételével, ahonnan [[2004]]-ben lezuhant egy turista.</ref>
 
== Hathor temploma ==
 
Az oszlopcsarnok tetejére, ami a templom legmagasabb pontja, egy másik lépcső vezetett fel, melynek falait istenek képei díszítették. Az [[ókor]]ban itt várták a [[zarándok]]ok, hogy jelet kapjanak az istennőtől. Ma is látszanak a kőbe vésett társasjáték-táblák, melyek segítségével elütötték az időt.
 
=== Denderai fény ===
Az egyik kriptában található a [[denderai fény]] néven ismert domborműsorozat, mely az egyiptológusok értelmezése szerint [[lótusz]]virágból kiemelkedő [[Kígyók|kígyó]]t ábrázol.
<ref>Egy erősen vitatott elmélet szerint arra bizonyíték, hogy az egyiptomiak már ismerték az [[elektromosság]]ot.[http://users.iafrica.com/g/gr/grenvill/denderah.htm Dendera Temple Crypt]. iafrica.com. Peter Krassa, Reinhard Habeck: A fáraók fénye (Szeged, Szukits, cop.1995) ISSN 1219-9648</ref>
<gallery>
Fájl:Relief von Dendera li.jpg|A denderai kripta domborműve

Navigációs menü