Enneád

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Enneád
VallásÓkori Egyiptom
A Wikimédia Commons tartalmaz Enneád témájú médiaállományokat.


Az enneád vagy Nagy enneád egy kilenc istenségből álló csoport az ókori egyiptomi vallásban akiket Héliopoliszban imádták. A kilenc isten: a napisten Atum; a gyermekei Su és Tefnut; az ő gyermekeik Geb és Nut; és az ő gyermekeik Ozirisz, Ízisz, Széth, és Nebethet. Az enneádba néha beletartozik még Ozirisz és Ízisz fia is Hórusz.

Az Enneád az ókori Egyiptomban csak egyike volt az istenségek csoportjainak akiket szerte a birodalomban tiszteltek. A heliopolita papok voltak a kilencek szolgálói. De ahogy közeledünk Memphiszhez (és a mai Kairóhoz), ptah isten tisztelete egyre jelentősebb lesz és a kilencek tisztelete csökkent. Emellett Memphisznek saját teremtési története és Istenei voltak, amely az Ogdoád / Hermopolitateremtés köré összpontosul, melyben nyolc isten volt megtalálható.

Nevének eredete[szerkesztés]

Az enneád a Görög Enneás (Ἐννεάς) szóból származik melynek a jelentése "a kilenc". Egyiptomi neve, a psḏ.t a szintén 'kilenc' jelentésű psḏ szóból ered. Eredeti kiejtése a szónak bizonytalan, mivel a hieroglifák nem rögzítenek magánhangzókat. Az egyiptológusok a psḏ.t peszedzset szóra fordítják át.

Galéria[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Ennead című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.