…Something to Be

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Something To Be szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Rob Thomas
Something To Be
Rob Thomas – Something to Be (album cover).jpg
nagylemez
Megjelent 2005. április 19., Magyarországon: 2005. május 27.
Felvételek 2004. augusztus – december
Stílus pop, rock
Nyelv angol
Hossz 50:05
Kiadó Atlantic Records, Warner Music
Producer Matt Serletic
Kritikák

A …Something To Be a Matchbox Twenty frontemberének, Rob Thomasnak az első szólóalbuma, amely 2005. április 19-én az Atlantic Records és a Warner Music Group közös kiadásában jelent meg. Magyarországi megjelenése: 2005. május 27 volt.

Az album dalai[szerkesztés]

 1. This Is How a Heart Breaks
 2. Lonely No More
 3. Ever the Same
 4. I Am an Illusion
 5. When the Heartache Ends
 6. Something to Be
 7. All That I Am
 8. Problem Girl
 9. Fallin' to Pieces
 10. My, My, My
 11. Streetcorner Symphony
 12. Now Comes the Night

2005. november 14-én Ausztráliában megjelent az album dupla lemezes változata is. A második CD a következő dalokat tartalmazta:

 1. Not Just a Woman
 2. You Know Me
 3. Lonely No More (Clear Channel 'stripped' Version)
 4. This Is How a Heart Breaks (Pulls Defibrillator Mix)"

Something More EP[szerkesztés]

Az album kiadásának napján szintén napvilágot látott egy Someting More című EP is, amit kizárólag az amerikai Target áruházak forgalmaztak. Erre a következő dalok kerültek fel:

 1. Something to Be (Downtown Version)
 2. When the Heartache Ends (Piano Version)
 3. Not Just a Woman
 4. You Know Me
 5. Dear Joan
 6. Lonely No More (Jason Nevins Rock Da Club Mix)
 7. Lonely No More (Francois L. Club Mix)
 8. This Is How a Heart Breaks (Pulls Defibrillator Mix)
A Not Just a Womant az énekes feleségéről, Marisolról írta, a You Know Me Thomas azon régi ismerőseinek szól, akik soha nem hittek sikerességében, a Dear Joan pedig még a Tabitha's Secret érában született évekkel ezelőtt.

Formátum, extrák[szerkesztés]

Az album úgynevezett DualDisc formátumú, azaz a lemez egyik oldala hagyományos CD 12 dallal, a másik oldala pedig DVD. A DVD-oldalon a 12 dal 5.1 surround hangzásban újrakevert változata hallható. Ezen kívül található rajta fotógaléria, az összes dalszöveg, infók a Sidewalk Angels Foundation-ről (alatta Thomas A New York Christmas című számát lehet meghallgatni).

Szintén a DVD-oldalon összesen mintegy 20 perces dokumentumfilm található.

Részei:

 1. Az énekes a stúdióban a This is How a Heart Breaks felvétele közben.
 2. A Streetcorner Symphony felvétele John Mayer közreműködésével.
 3. Rob Thomas a Now Comes the Night-ról beszélget producerével, Matt Serletic-kel, majd előadja a dalt saját zongorakísérettel.
 4. A lemez megjelenéséhez kapcsolódó fotózás Mark Seliger fotós műtermében.

Közreműködnek[szerkesztés]

A lemez producere Matt Serletic volt, (ő jegyzi a Matchbox Twenty első három nagylemezét is), a keverőpultnál Jimmy Douglass és David Thoener ültek. A lemez-felvételre New Yorkban, Los Angelesben és Ossiningben (NY állam) került sor 2004 augusztusa és decembere között.

Az albumon közreműködnek: John Mayer gitáron a Streetcorner Symphony című számban, Robert Randolph ún. „lap steel" gitáron az I Am An Illusion-ben, szintén gitáron Mike Campbell (Tom Petty & the Heartbreakers), Wendy Melvoin (Wendy & Lisa), valamint Jeff Trott (Sheryl Crow Band). Basszusgitáron játszik Mike Elizondo (Dr. Dre, Eminem), dobon Gerald Hayward (Mary J. Blige, Beyoncé). Valamint Cassidy az Antigone Rising énekesnője, aki a Someting To Be és a My, My, My c. számokban vokálozott. Valamennyi számban Matt Serletic-et hallhatjuk billentyűs hangszereken játszani.

A zenészek kiválasztásával kapcsolatban Thomas a következőket mondta: "Olyan emberekkel akartam együttdolgozni, akiknek a munkáját mindig is sokra tartottam és akikkel kapcsolatban azt gondoltam, valami olyasmit hoznának létre, aminek azelőtt soha sem voltam a részese. Minden zenész, aki közreműködött a lemezen, közvetlenül kapcsolódik egy olyan korábban készített lemezhez, amiből mindig is akartam egy szeletet. Az elképzelés az volt, hogy összehozzam őket ezen az albumon."

Azt, hogy miért maradt meg régi producerénél a következőképpen indokolta: "Egyik nap rájöttem, hogy ha tényleg meg akarom mutatni, hogy mennyit fejlődtem zeneileg, fontos, hogy ugyanazt a producert használjam, akit azelőtt. […] Nem akartam, hogy valaki más kapja meg az elismerést."[1]

Az album képeit Mark Seliger készítette.

Helyezés, eredmények, díjak[szerkesztés]

A Something To Be az amerikai Billboard Hot 100 sikerlista 1. helyén debütált. Kiadásának első hetében 252 000 darab kelt el az albumból az Egyesült Államokban. Rob Thomas lemezével rögtön két rekordot állított fel: ő volt az első férfi énekes aktív zenekarból, akinek az első szólóalbuma a Billboard 1955-ös indulása óta az 1. helyen debütált, ezen kívül DualDisc formátumban kiadott lemez még sohasem került első helyre azelőtt.

Thomas az elsöprő sikert így kommentálta: "Épp koncertre mentünk, a turnébusz hátuljában voltam, jött egy telefon, majd minden furcsa lett. Sejtettem, már mindenki tudja, mi történt, csak én nem. Úgy éreztem magam, mint Michael Jackson az ítélethirdetés előtt. Ekkor hátrajött a menedzserem, nyomában a többiekkel, kezében tartotta a kihangosított mobilt, és a kiadó igazgatója bejelentette, hogy vezetem az USA eladási listáját. Aaah. Csodálatos volt. Utána egy héten át minden haveromat ugrattam: Hé, tudod, kié a Nr. 1 lemez Amerikában? Az enyém!”[2]

Az album az ausztrál Aria sikerlistán szintén az 1. helyen debütált.

2005 novemberében Rob Thomas két kategóriában kapott Grammy-jelölést: a Lonely No More-ért a „Best Male Pop Vocal Performance", valamint a This is How a Heart Breaks-ért a „Best Solo Rock Vocal Performance" kategóriákban.

A Lonely No More ezen felül USA-ban a 6., Ausztráliában pedig a legjátszottabb dal lett 2005-ben. Utóbbi elismeréseként Rob ausztrál zenei díjat (APRA-t) kapott 2006 júniusában.

A Something To Be világszerte sikeres lett, az eladott példányok száma meghaladja a 3 milliót.

Toplistás helyezések[szerkesztés]

Év Dal U.S. U.S. AC U.S. Adult U.S. Pop UK AUS NZ CAN RIAA Album
2005 Lonely No More 6 1 1 8 11 3 9 1 arany …Something to Be
2005 This Is How a Heart Breaks 52 25 3 31 67 13 24 25 arany …Something to Be
2005 Ever the Same 48 4 2 30 - 29 - 5 arany …Something to Be
2006 Something to Be - - - - - 40 - - …Something to Be
2006 Streetcorner Symphony 64 4 5 37 - - - 9 …Something to Be

Az albumról[szerkesztés]

Rob Thomas 2005-ös nyilatkozata az album egészével kapcsolatban:

Nem akartam egy konkrét elképzeléssel nekiállni elkészíteni ezt a lemezt. Az egyetlen konkrétumom az volt, hogy nem egy matchbox-albumot akarok készíteni különböző zenészekkel. Már régóta egy nagyszerű rock banda tagja vagyok, ha csak egy újabb rock albumot készítettem volna két gitárossal, egy basszusgitárossal, egy dobossal és egy billentyűssel, a munka feleslegessé vált volna és nem használtam volna ki az időmet, hogy valami kreatívat és újat alkossak. Túl régóta készítettem rock dalokat egy elég magas szinten, mégsem tudtam mire vagyok igazán képes. Az elképzelésem az volt, hogy olyan vizekre evezzek, amelyekre azelőtt soha. Nem akarok egy stílushoz ragaszkodni – senki sem akar. Ezzel az albummal megpróbáltam ebből kilépni és megtalálni, hogy mivé is váljak.

Az album erősségét kétségkívül a különböző stílusok keveredése adja meg. Található rajta pop (Lonely No More, Something To Be, Problem Girl), rock (This is How a Heart Breaks, I am an Illusion), country (Fallin' To Pieces), világzene (All That I am), ballada (Ever The Same, When the Heartache Ends, Now Comes the Night) valamint blues (Streetcorner Symphony) is. A lemez minden dala tulajdonképpen ars poetica a hírnévről, munkáról, házasságról, halálról valamint Istenről, és e fogalmak összefüggéseiről.[3] A matchbox twenty rajongóit kétségkívül meglepte ez a fordulat, azonban Rob Thomas többször elmondta, hogy első szólóalbumával meg akarta mutatni, másra is képes, mint a rockzene.

"Még együttesbeli barátaim is hecceltek. Paul Doucette [a matchbox twenty dobosa] azt mondta, Justin Timberlake is rockosabb ennél… De ők is tudják, számomra nem ez volt most az elsődleges szempont. Attól más ez az anyag, hogy most nem két gitáros, basszgitár és dob van benne- ettől más zenei irányba is könnyebben el tudok mozdulni. És erre vágytam!"[4]

A dalokról[szerkesztés]

"Az album egy érzelmi utazás. Ha az elejétől a végéig meghallgatod, olyan érzésed lesz, mintha egy utazáson vettél volna részt, és ez fontos volt számomra" – mondta az énekes.

Kislemezek[szerkesztés]

Az összes videó megtekinthető Rob Thomas hivatalos oldalán.[5]

Kritikák[szerkesztés]

Himnuszszerű kórusaival és fájóan őszinte érzelmeivel, a Something To Be egyértelműen a matchbox twenty énekes-dalszerzőjének, Rob Thomasnak munkája. Ugyanakkor az album – bár Matt Serletic szakmai irányítása alatt készült, aki producerként működött közre az együttes mindhárom lemezén – elhagyja az együttes felvételeire jellemző száraz, rockos hangzást. Serletic és Thomas tudatosan próbálta a szólóalbumot a matchbox twenty-albumoktól eltérően könnyedebbé, derűsebbé és egy kicsit rafináltabbá tenni. Hogy ezt elérjék, némi doblooppal és elektronikus elemekkel gazdagították a ritmusszekciót, elszakítva ezzel Thomast a szigorúan gitáralapokra írt hangszereléstől.

A hangzást a billentyűs hangszerek, a dallamos gitárbetétek, a rézfúvósok, a szilárd ritmusalapok, sőt a helyenként gospel inspirálta háttérvokál, illetve a worldbeat-beütés határozzák meg, jóval sokszínűbbé téve az albumot egy átlagos matchbox twenty-albumnál. Ez már önmagában figyelemreméltó szólóalbummá tenné a Something To Be-t, hiszen jelentősen különbözik Thomas megszokott alkotásaitól, de ehhez hozzájárul, hogy ez a frissebb hangzás olyan erős dalkészletre épül, amely kiemeli a nagyívű, himnuszszerű, posztalternatív mainstream rockzenét szerző Thomas erősségeit.

Semmilyen értelemben nem kiélezett alkotásról van szó – legyen bármennyire fülbemászó és refrénközpontú is, ez a zene az újrajátszások során válik emlékezetessé, mivel első hallásra nem bizonyul eléggé magával ragadónak. Mindazonáltal a lemez jóval színesebb és jobban megszerkesztett, mint a 2000-es évek közepének számos kortárs mainstream rockalbuma, és vitathatatlanul jóval megnyerőbb, mint a matchbox twenty komoly gitárrockja, amely helyenként meglehetősen laposnak hathat.

A Something To Be-vel Thomas egy olyan albumot tár elénk, ami egyszerre könnyen emészthető és friss. Valószínűleg nem fogja tudni meggyőzni a kételkedőket, de arra elég, hogy Thomas karrierje második évtizedének ígéretes új kezdetet biztosítson, nem kevésbé hasonlóan ahhoz, ahogy a Smooth átlendítette őt a post-grunge hanyatlásával kísért új évezredbe.

– Allmusic

Santana Smooth c. dala után már a legszkeptikusabb kritikusoknak is el kellett ismerniük, hogy Rob Thomas kivételesen tehetséges énekes-dalszerző. Ezt a megállapítást csak megerősíti a Something To Be című megkapó, helyenként meglepő szólóalbuma. Nem arról van szó, hogy Thomas egyszerűen egymagában kisütött volna egy matchbox twenty-albumot – ez az étek annál sokkalta fűszeresebb, a latinos, sőt funky beütésekkel. Thomas ízelítőt ad a teljes zenei palettáról, s ebben olyan zenészek segítik, mint Robert Randolph, „Heartbreaker” Mike Campbell vagy Mike Elizondo (Dr. Dre basszusgitárosa). Az első kislemezdal, a Lonely No More, valamint a Something To Be dallami-ritmikai motívumai bámulatosak, amelyek megmutatják, hogyan köt Thomas különbékét a hiphop-univerzummal, míg a Problem Girl kitűnő folk rock szerzeménynek bizonyul. Még az olyan, a matchbox twentyt idéző számok is, mint az Ever the Same, frissnek hatnak ebben az új közegben. Ezentúl mindenki a saját felelősségére becsülje alá Thomast.

– David Wild - RollingStone.com

Ez a lemez nem újít meg semmilyen műfajt, nem okoz botrányt, sem zenéjében, sem külsőségében, egyszerűen csak hallgatható, kellemes dalokkal szolgál, a könnyed, populáris rock világából. Több ilyen kéne!

– Slágerrádió

Kapcsolódó DVD-k[szerkesztés]

 • My Secret Record: Or How I Learned to Stop Worrying and Love the Biz
Rob Thomas első szolóalbumának felvételeit, annak promótálását, valamint Rob és Marisol Thomas magánéletét bemutató dokumentumfilm, amelyet 2007. április 19-én mutattak be a Nashville-i Filmfesztiválon. Szereplők: Rob Thomas, Alicia Keys, John Mayer, Carlos Santana, Robert Randolph, Wendy Melvoin, Jeff Trott, Mike Elizondo, Gerald Heyward és Clive Davis. Rendező: Gillian Grisman.
 • Rob Thomas Video EP (2005. november 22.)

Az énekes első önálló DVD-je, amit kizárólag az amerikai Wal-Mart hypermarketek forgalmaztak. A kiadványból származó bevételeket a Sidewalk Angels alapítvány javára fordította. Tartalom:

 1. Lonely No More – Making Of (Így készült…)
 2. Lonely No More – Video
 3. This Is How A Heart Breaks – Video
 4. Lonely No More Live – MTV ReAct Now: Music & Relief koncert

Érdekességek[szerkesztés]

 • A Something To Be Mariah Carey nagy visszatérő albumát a The Emancipation of Mimi-t szorította le a Billboard Hot 100 első helyéről a megjelenés hetében.
 • A címet, a Lonely No More-t Rob egyik kedvenc Kurt Vonnegut könyve a Börleszk, avagy nincs többé magány (Slapstick or Lonesome No More) inspirálta.
 • Az amerikai ABC TV társaság a Lonely No More-ral reklámozta a Született feleségek kezdő szériáját 2005 tavaszán, majd 2006 őszén másik három sorozatát (Címlapsztori, A Grace klinika, Six Degrees) hirdette a Streetcorner Symphony c. dallal.
 • Az Ever The Same c. klip főszereplője a fiatal színésztehetség Wilmer Valderrama, valamint Rob Thomas felesége, Marisol voltak.
 • 2005. május 14-től a This is How a Heart Breaks az NBA amerikai kosárlabda-szövetség hivatalos dala volt egészen a döntőkig. Minden mérkőzés közvetítésének elején (az USA-ban az ABC televíziós társaság sugározta) bejátszottak egy 30 másodperces klipet a számból.
 • A nagylemez eredetileg a So Much For Dancing címet kapta volna.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. CalgarySun.com – Matchbox Twenty's frontman goes solo. [2005. december 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. szeptember 28.)
 2. Blikk.hu. [2007. szeptember 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. május 8.)
 3. KÁFÉ Archiválva 2007. szeptember 28-i dátummal a Wayback Machine-ben A dögös fickó Elérés: 2005 március
 4. A dögös fickó c. cikk. [2007. szeptember 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. május 8.)
 5. http://www.robthomasmusic.com

További információk[szerkesztés]

 • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap