SkyEurope

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
SkyEurope
Sky europe vleugel.JPG
IATA: NE  ICAO: ESK   Hívójel: Relax
Adatok
Alapítás 2001
Megszűnés 2009
Szövetség ELFAA
Bázisrepülőtér Pozsony, Bécs, Prága
Flotta mérete 0
Úticélok 0

Székhely Pozsony
Vezető Nick Manoudakis
A SkyEurope weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz SkyEurope témájú médiaállományokat.
SkyEurope Boeing 737-700

A SkyEurope Airlines Kelet-Közép Európa első diszkont légitársasága volt, amely 2009. augusztus 31-én csődöt jelentett, járatait szeptember 1-jétől azonnali hatállyal törölte, a külföldön rekedt utasokat más módon kellett hazaszállítani. A társaság központja a szlovákiai Pozsony, bázisrepülőterei pedig Bécs, Pozsony és Prága voltak. Körülbelül 850 embert foglalkoztatott.

Története[szerkesztés]

A céget 2001 novemberében alapították az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), az ABN AMRO és EU alapok közreműködésével. A légitársaság 2002. február 13-án kezdte meg működését.

Működésének kezdetétől 2005. december 31-éig a SkyEurope Airlines összesen 3 025 855 utast szállított.

2006. szeptember 27-én a SkyEurope lett az első és ezidáig egyetlen légitársaság Közép- és Kelet-Európában, amelyet jegyeznek a bécsi és varsói tőzsdén. 2007 őszén kénytelen volt kivonulni Ferihegyről.

2008. októberében a SkyEurope helyzete miatt együttműködési szerződést írt alá az olasz Myair.com diszkont légivállalattal. A két cég célja az volt, hogy bekerüljenek a 4 legnagyobb európai diszkont légitársaság közé.

2009. júniusában veszteségei miatt csődeljárás indult a társaság ellen, amely elől az amerikai csődtörvény reorganizációs csődvédelmébe menekültek. Ez biztosítja a légitársaság számára az átszervezési lehetőséget a teljes felszámolást elkerülendő. A védelem 3 hónapig biztosítja a zavartalan tárgyalásokat, újjászervezést és új befektetők keresését.

A Skyeurope tartozásai miatt 2009. június 18-án a párizsi Orly reptér feltartóztatta a társaság egy gépét. Az eset eddig példátlan volt és máig vitatott jogszerűsége.

A társaság kiutat látott gépállománya jó részének eladásában és új befektetők találásában, de elismerték, hogy teljes átszervezést igényel a társaság, mivel jelen állapotában nem működtethető gazdaságosan. A 2009-es nyári járatok még elindultak, azonban az őszi időszak már bizonytalan volt, az utasok bizalma megrendült a társaságban a párizsi eset óta. A légitársaság június 22-én jelentette be, hogy bírósági védelmet kér a hitelezőktől, de nem fizetésképtelen.

A cég 2009. augusztus 31-én csődöt jelentett, járatait szeptember 1-jétől azonnali hatállyal törölte. A csődhöz nagy mértékben hozzájárult az is, hogy a cégnél a marketing vezető az Austrian Airlines (ausztriai nemzeti légitársaság) beépített embere volt. A SkyEurope felszámolási eljárása szeptember 10-én kezdődött meg.

Szolgáltatások[szerkesztés]

A SkyEurope Airlines 17 ország 30 célállomására repült 44 útvonalon. Általában a városoktól kevésbé távoli, közepes árú repülőtereket használta.

A fedélzeten személyre szóló helykiosztás volt, az utasok akár az internetes a foglaláskor, előre kiválaszthatták helyüket a repülőgépen.

Az út során ingyenes ellátást nem biztosítottak, azonban a légiutaskísérők árusítottak italokat és könnyű hideg ételeket.

Flotta[szerkesztés]

A SkyEurope "fénykorában" 15 db Boeing 737-700-ast üzemeltetett. Ezt megelőzően 7 db Boeing 737-500-as és 5 db Boeing 737-300-as szállította az utasokat, melyeket 2006-tól kb. 2 év alatt cserélt le az újabb gépekre. 2008 őszétől a GECAS lízingcég folyamatosan vette vissza a gépeket, ezek pótlására a SkyEurope a litván FlyLal Charters-tól, a United Airlines-tól és az Air Slovakia-tól bérelt Boeing 737-300-asokat és 500-asokat.

Külső hivatkozások[szerkesztés]