Simona Păucă

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Simona Păucă
Született 1969szeptember 19. (54 éves)
Azuga, Románia
Állampolgársága román
Nemzetisége román
Házastársa Gheorghe Rus
Foglalkozása tornász

Magassága150 cm
Tornászpályafutása
Versenyszám gerenda
Edző Emilia Vătășoiu-Liță
Florin Ștefănescu
Adrian Goreac
Maria Cosma
A Wikimédia Commons tartalmaz Simona Păucă témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Szerzett érmek
Románia színeiben
Torna
Olimpiai játékok
arany
1984, Los Angeles
csapat
arany
1984, Los Angeles
gerenda
bronz
1984, Los Angeles
egyéni összetett

Simona Păucă (Azuga, 1969. szeptember 19. –) kétszeres olimpiai bajnok román tornász.

Életpályája[szerkesztés]

1974-ben kezdett tornázni a Bukaresti 2. sz. Iskolai Sportklubban, ahol Iulia Rotarascu volt az edzője. 1982-től a Bukaresti Dinamo Sportklubhoz igazolt át, edzői itt Emilia Vătășoiu-Liță és Florin Ștefănescu voltak. A román válogatott tagjaként Dévára került, Adrian Goreac és Maria Cosma edzők irányítása alá.

Bár azelőtt már kitűnően szerepelt más nemzetközi versenyeken is, legnagyobb eredményeit az 1984-es Los Angeles-i olimpián szerezte. Ezen a megmérettetésen induló román válogatott tagjai rajta kívül még Cristina Grigoraș, Mihaela Stănuleț, Szabó Katalin, Lavinia Agache és Laura Cutina voltak, és bár ez utóbbi három tornász volt a favorit, Paucă két aranyérmet is szerzett: gerendán, illetve a csapattal, továbbá egyéni összetettben bronzérmes lett. Gerendagyakorlatára a maximális tízes pontszámot kapta.

Sikeres olimpiai részvétele után, a „következő Nadia Comăneci”-ként emlegették, és nagy reményeket fűztek hozzá, ám a szülei és edzői között adódó konfliktus miatt távoznia kellett a válogatottból, 1986-ban pedig végképp visszavonult a versenyzéstől.

Teljesítményéért megkapta a Kiváló Sportoló címet.

Visszavonulása után 19901992 a Bukaresti 7-es sz. Dinamo Iskola Sportklub edzőjeként tevékenykedett, aztán Szatmárnémetiben volt edző.

1993-ban házasodott össze Gheorghe Rus üzletemberrel, Ana lányuk 1994-ben született. 2000-ben a család Szatmárnémetiből Kolozsvárra költözött, ahol a Păucă jelenleg is (2017) a Kolozsvári Municípiumi Sportklub edzőjeként tevékenykedik.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gimnastică (román nyelven) (HTML). Clubul Sportiv Municipal Cluj-Napoca. [2017. április 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. április 8.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]