Nadia Comăneci

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szerzett érmek
Nadia Comăneci 1977-ben verseny közben
Nadia Comăneci 1977-ben verseny közben
 Románia színeiben
Torna
Olimpiai játékok
arany
1976, Montréal
egyéni összetett
arany
1976, Montréal
felemás korlát
arany
1976, Montréal
gerenda
ezüst
1976, Montréal
csapat összetett
bronz
1976, Montréal
talaj
arany
1980, Moszkva
gerenda
arany
1980, Moszkva
talaj
ezüst
1980, Moszkva
csapat összetett
ezüst
1980, Moszkva
egyéni összetett

Nadia Comăneci (Gheorghe Gheorghiu-Dej [ma Ónfalva], Bákó megye, 1961. november 12. –) többszörös olimpiai bajnok román tornász.

Életpályája[szerkesztés]

1970-ben vett részt először országos szintű versenyen. Nem sokkal később Károlyi Béla és felesége, Márta lettek az edzői. 13 évesen érte el első nemzetközi sikerét: 1975-ben a Skienben (Norvégia) tartott Európa-bajnokságon három arany- és egy ezüstérmet szerzett.

14 évesen az 1976-os montreali olimpia sztárja lett. Ő volt az első olyan tornász, aki maximális tízes osztályzatot kapott az olimpiai játékokon (hatszor), de három arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet is szerzett. Az olimpiai eredményei miatt megkapta a Szocialista Munka Hőse kitüntetést (ő volt a legfiatalabb kitüntetett). Az eredményjelzőket nem készítették fel, eredményét 1.00-ként tüntették fel.

1977-ben megvédte az európai bajnoki címét, de a román csapat visszalépett a döntő előtt, tiltakozásképpen a bíráskodás ellen. Az 1978-as világbajnokságon túlsúllyal és rossz formában indult, a felemás korlátról leesett, de gerendán győzött.

1979-ben Comăneci visszanyerte a rendes súlyát és megszerezte harmadik világbajnoki címét.

Az 1980-as moszkvai olimpián is részt vett, és egyéni összetettben a második lett Jelena Davidova mögött. Gerendán és talajon aranyérmes lett, a csapattal pedig második helyen végeztek.

A moszkvai olimpia után visszavonult a versenyzéstől, és az ifi tornászok edzésében működött közre. 1989 novemberében illegálisan Magyarországra szökött, és az Amerikai Egyesült Államokba emigrált. A következő években ruhamodelleket reklámozott: tornadresszeket, fehérneműt, menyasszonyi ruhát, aerobiköltözetet. 1994-ben eljegyezték egymást Bart Conner amerikai tornásszal és az esküvőt 1996-ban tartották Romániában.

Ezt követően a férjével együtt a Bart Conner Gymnastics Academy-t vezették. 2003-ban könyvet jelentetett meg Letters To A Young Gymnast (Levelek egy fiatal tornászhoz) címen. Nadia egy karitatív kórházat alapított Bukarestben az árva gyermekek megsegítésére.[1][2]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Clinica "Nadia Comăneci". jurnalul.ro (Hozzáférés: 2014. dec. 6.)
  2. Nadia Comaneci, Global Ambassador. www.specialolympics.org (Hozzáférés: 2014. dec. 6.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Nadia Comăneci című román Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]