Sen-lung

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Shenlong szócikkből átirányítva)
Átírási segédlet
sen-lung
Kínai átírás
Hagyományos kínai神龍
Egyszerűsített kínai神龙
Mandarin pinjinshénlóng
Wade–Gilesshen2-long2
Kantoni jűtphing
Koreai átírás
Japán átírás
Kana(sinrjú)
Kandzsi神竜
Hepburnshinryū

A senlung egy, a kínai mitológiában előforduló sárkány, amely hatalommal rendelkezik a szél és az eső felett.

Alakja, szerepe[szerkesztés]

A legendák szerint ez az óriás sárkány az égen úszott, s mivel kék színét folyamatosan változtatta, ezért sohasem lehetett tisztán látni. Megjelenésében hasonló tien-lunghoz, az „égi sárkány”-hoz.

Sen-lung a szél, a felhők és az eső felett uralkodott, vagyis mindazon felett, amiktől a mezőgazdaság függ, ezért a kínaiak nagyon tisztelték őt és mindent megtettek, nehogy vétkezzenek ellene, különben haragra gerjedt és rossz időt, szárazságot, árvizet és szélviharokat hozott.[1][2]

A népszerű kultúrában[szerkesztés]

A sen-lung – Shenlong néven –, egyik központi szereplője a népszerű Dragon Ball sorozatnak, ahol egy kívánságokat teljesítő, mindenható lény.

A kínaiak egy saját építésű űrrepülőgépet (Project 921-3) is elneveztek róla.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Shuker, Karl. (1995). Dragons. A Natural History. Simon & Schuster, New York 1995, ISBN 0-684-81443-9, p. 89
  2. Guter, Josef. (2004). Lexikon der Götter und Symbole der Alten Chinesen. Marix Verlag, Wiesbaden 2004, ISBN 3-937715-04-5, p. 106
  3. Shenlong Space Plane Advances China's Military Space Potential (angol nyelven). strategycenter, 2007. december 17. [2008. január 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. március 26.)

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Shenlong című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

shenlongonline.net