Savoyai Lajos Amadé abruzzói herceg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Savoyai Lajos Amadé
Luigi Amedeo, Duke of the Abruzzi.jpg

Abruzzó hercege
Uralkodási ideje
1873 – 1933
Életrajzi adatok
Uralkodóház Savoyai-ház
Született 1873. január 29.
Madrid, Spanyolország
Elhunyt 1933. március 18. (60 évesen)
Jowhar, Olasz Szomália
Édesapja I. Amadé spanyol király
Édesanyja Mária Vittoria spanyol királyné
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Savoyai Lajos Amadé témájú médiaállományokat.

Savoyai Lajos Amadé (teljes olasz neve: Luigi Amedeo Giuseppe Maria Ferdinando Francesco di Savoia-Aosta) (Madrid, 1873. január 29. - Jowhar, 1933. március 18.) olasz tengerész, admirális, hegymászó, felfedező. Abruzzó hercege.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Savoyai Lajos Amadé (Luigi Amedeo di Savoia-Aosta) herceg 1873. január 29-én született Madridban. Apja, a Savoyai-dinasztiából származó I. Amadé spanyol király volt, nagyapja pedig II. Viktor Emánuel olasz király. Apja Lajos Amadé születése után nem sokkal lemondott a spanyol trónról és a családdal együtt visszatért hazájába, Olaszországba.

Az 1890-es években körbeutazta a világot. Ekkor kezdett el expedíciókat szervezni több pontra is. Vezetett élete során expedíciót az Északi-sarkra, az Alaszkában fekvő Mount Saint Eliasra és a Pakisztán és Kína között található K2 csúcsra. A híres angol származású amerikai Afrika-kutató, Henry Morton Stanley utolsó kívánságának megfelelően Lajos Amadé herceg expedíciót szervezett Ugandába, a Ruvenzori folyó melletti területre. Felderítette a Rwenzori-hegység tavait és hegyeit, az egyik az ő nevét viseli. Erről az expedícióról írta később "A Ruvenzuri" című könyvét. 1912-ben a New York-i Felfedezők Klubja kitüntette őt munkájáért.

Miután kitört Európában az első világháború, mint tengerésztiszt, az Olasz Hadiflotta Adriai-tengerre kivezényelt egységeinek volt a főparancsnoka. A beosztásáról még a háború vége előtt lemondott. A herceg több könyvet is írt utazásairól, felfedezéseiről. 1933. március 18-án halt meg Olasz Szomáliában.

Könyvei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]