Samsara – a lét örök körforgása

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Samsara – a lét örök körforgása
(Samsara)
2011-es amerikai film
RendezőRon Fricke
ProducerMark Magidson
Műfajdokumentumfilm
ForgatókönyvíróRon Fricke, Mark Magidson
FőszerepbenNeelesha Barthel
ZeneMichael Stearns

Marcello de Francisci

Lisa Gerrard
OperatőrRon Fricke
VágóRon Fricke
Gyártás
Ország USA
Nyelvangol
Játékidő99 perc
Költségvetés$ 4 000 000[1]
Forgalmazás
ForgalmazóOscilloscope Laboratories (US)
BemutatóCAN 2011. szeptember 11.
Korhatár12 III. kategória (NFT/0512/2012)
Bevétel$ 2 541 855[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Samsara – a lét örök körforgása (eredeti címe: Samsara) egy nem hagyományos dokumentumfilm, amelyet a Világok arca: Baraka (1992) alkotói, Mark Magidson és Ron Fricke forgattak mintegy 5 év alatt, a korábbi munkájukhoz hasonló stílusban. A filmet 70 mm-es filmre vették fel, a világ 25 országában. A filmben nagy szerepet kap az ún. time-lapse technika. A kész munkát a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be először 2011-ben. A film címe a szanszkrit szanszára szóból ered, ami az örök körforgást, az újjászületések állandó láncolatát jelöli.

A film témája[szerkesztés]

A Samsara nem narratív dokumentumfilm, képsorai pedig nem egy történetet mesélnek el, sokkal inkább betekintést adnak a világba, megismertetnek annak szép és kegyetlen oldalával egyaránt. Az alkotók tudatosan törekednek rá, hogy elkerüljenek egyfajta nézőpontot, ehelyett hagyták, hogy a képek vezéreljek őket, és hogy a végén ezek alapján szőjék egybe a szálakat. A helyszínek változatosak, elkísérnek ipari zónába, szent helyekre, katasztrófa sújtotta övezetekbe, városok sűrűjébe, börtönbe és természeti csodák közé. Mindvégig nagy szerepet kap a körforgás, a visszatérés motívuma, ezt erősíti meg a film elején és végén szereplő keleti táncosnő is.

A film főbb helyszínei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Samsara - IMDb
  2. [1]
  3. barakasamsara.com (angol nyelven). (Hozzáférés: 2013. január 25.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Samsara című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]