Time-lapse

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Naplemente – time-lapse technikával készül film

A time-lapse egy fotózási technika, amikor a hosszú idő alatt felvett képeket utána rövid időn belül lejátsszák. A nézőben az idő múlásának érzetét kelti, ezért nevezik az idő fotózásának is. Maga a terminus is ezt jelöli: az idő múlása.

A technika eredete[szerkesztés]

Az első ismert alkalmazását Georges Méliès filmjében, a Carrefour De L'Opera (1897) című műben találni. Később, a XX. században Jean Comandon és Pathé fivérek voltak az úttörői,[1] akik főként biológiai jelenségeket fényképeztek. A legtöbbet a technika népszerűsítéséért Dr. John Ott fényképész és filmes tett, aki egy melegházban fotózott növényeket, később könyvet írt és TV-műsort is vezetett.

Time-lapse a filmekben[szerkesztés]

John Ottnak köszönhető, hogy a time-lapse megjelent 1956-ban Walt Disney Az élet titka[2] című filmjében, amely egy klasszikus dokumentumfilm. Az első világszerte is ismert alkotás, amiben ezt a technikát használták, a Koyaanisqatsi - Kizökkent világ (1983) volt, Godfrey Reggio filmje. A narráció nélküli, csupán képeket és zenét tartalmazó alkotás különálló műfajt is teremtett felhőket, városi tömegeket ábrázoló képeivel.[3] A munkában részt vevő Ron Fricke később önálló filmjeiben, például a Világok arca: Baraka (1992) című művében,[4][5] amely szintén egyfajta dokumentarista alkotás, ugyancsak erre a technikára épít, de már 70 mm-es filmre veszi a képeket. A time-lapse ma már elterjedt széles körben, számos film alkalmazza a technikát. Magyarországon Dancsó Péter lett ismert time-lapse videóival, amelyek Budapestet örökítik meg.[6]

A time-lapse technikája[szerkesztés]

A filmek sebessége többnyire 24 vagy 30 képkocka per másodperc, vagyis egy másodperc alatt a néző szeme előtt ennyi állókép pereg le, ami már a tudatban mozgást vagy változást érzékeltet és megfelel az általunk megszokott és érzékelt sebességnek. Ha egy filmet 12 képkocka per másodperc sebességben vesznek fel, akkor a mozgást kétszer gyorsabbnak érzékeljük. Time-lapse fotózásnál lehet, hogy csak 1 képkockát veszünk fel óránként (pl. a Nap útját fotózzuk és minden órában készítünk egy felvételt a horizontról), de amikor a nap végén visszajátsszuk, egy másodpercben fogjuk látni mind a 24 óra képét és egyetlen mozgást érzékelünk majd. Time-lapse fotózáshoz két kellékre lesz szükség a fényképezőgépen kívül: egy intervalométerre és egy állványra. Az intervalometer (vagy timer remote) a fényképező helyett exponál, azaz nem kell végig ott lennünk a gép mellett, számolva a másodperceket. A műszernek megadható, hogy milyen rendszerességgel milyen záridővel készítsen képeket. Az állvány pedig azt szolgálja, hogy a gép fixen álljon (órákig nem tudnánk tartani a kezünkben). Fontos kérdés az is, hogy hány másodpercenként történjen exponálás. Ez függ a témától is, meg attól, hogy milyen hosszú filmet szeretnénk. Egy egyperces film elkészítéséhez például (24 kocka per másodperc értékkel számolva) 1440 expóra van szükség.[7]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Time-lapse photography című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Talbot, Frederick Arthur Ambrose. Chapter XIV: Moving Pictures of Microbes (angol nyelven). London: © Moving Pictures Heinemann (1912. április 25.) 
  2. IMDb – Az élet titka (1956) (angol nyelven). © 1990-2013 IMDb.com, Inc.. (Hozzáférés: 2013. január 24.)
  3. PORT.hu – Koyaanisqatsi - Kizökkent világ (magyar nyelven). © PORT Data Kft.. [2014. június 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 24.)
  4. Pápai, Ildikó: Life Garden – Filmajánló: Világok arca: Baraka. © Life Garden, 2011. október 10. [2016. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 24.)
  5. MEE – Világok arca: Baraka (magyar nyelven). © Magyarországi Evangélikus Egyház, Ararát Teremtésvédelmi Munkacsoport. (Hozzáférés: 2013. január 24.)[halott link]
  6. Bámulatos timelapse utazás Budapest felett (magyar nyelven). hvg.hu, 2011. december 21. (Hozzáférés: 2013. március 18.)
  7. [Sir]Bali: spottr – A time-lapse fotózásról (magyar nyelven). © spottr.hu, 2009. január 16. [2013. június 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 24.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]