Koyaanisqatsi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Koyaanisqatsi - Kizökkent világ
(Koyaanisqatsi)
1982-es amerikai film

Koyaanisqatsi Logo.png
Koyaanisqatsi (1982 poster).jpg
Rendező Godfrey Reggio
Producer Godfrey Reggio
Vezető producer Francis Ford Coppola
Műfaj dokumentumfilm
Forgatókönyvíró
Főszerepben Francis Ford Coppola
Zene Philip Glass
Operatőr Ron Fricke
Vágó Ron Fricke
Gyártás
Ország USA
Nyelv angol
Forgatási helyszín Amerikai Egyesült Államok
Játékidő 86 perc
Költségvetés 2 500 000 USD[1]
Forgalmazás
Forgalmazó Island Alive New Cinema (US)
BemutatóAmerikai Egyesült Államok 1982. április 28.
Magyarország 1985. február 7.
Bevétel 3 200 000 USD
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Koyaanisqatsi - Kizökkent világ témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Koyaanisqatsi – Kizökkent világ (eredeti címe: Koyaanisqatsi) Godfrey Reggio kultikussá lett Qatsi-trilógiájának első, és egyben legismertebb darabja, amelynek zenéjét Philip Glass, képeit a Baraka rendezőjeként is ismert Ron Fricke alkotta. A narrációt nélkülöző vizuális költemény szótlanságát így magyarázta Reggio: "nem a nyelv szeretetének hiánya az oka, hogy ezekben a filmekben nincsenek szavak. Ez azért van, mert álláspontom szerint a nyelv lealacsonyodott állapotban van. Már nem képes leírni a világot, amelyben élünk."

A film címe[szerkesztés]

A hopi nyelvben a Koyaanisqatsi az egyensúlyát vesztett életet jelöli. A címbeli szó utal a kaotikus és a nyugtalansággal teli életre is. A film elején és végén ugyanaz a dal csendül fel, amely a címszót ismételgeti.[2] A film trailere,[3] hangsávja.[4]

A film témája[szerkesztés]

Az Egyesült Államok különböző helyszínein felvett film a modern ember és a természet megváltozott viszonyáról, az elidegenedésről, az őrült módon felgyorsult életről, annak visszásságairól, ugyanakkor az ember kiszolgáltatottságáról, alkotásainak törékenységéről is szól. A filmben több visszatérő elem is van, mint a felhők mozgása vagy a rakéta, amelyet fellőnek, de amely a film végén felrobban és visszazuhan. Lényeges elem a filmben a pusztulás, továbbá az idő és a modern ember kapcsolata. Ezt a film technikája is magyarázza. A mű dokumentumfilm szerepet is betölt: jól megörökíti például a St. Louis-ban épült először híres, később hírhedtté vált Pruitt-Igoe háztömbök lerombolását, amelyet helikopterről filmeztek.

A film technikája[szerkesztés]

A mű a time-lapse és a slow motion technikákat alkalmazza nagy mértékben. A filmet – költségkorlátok miatt – eleinte 16 mm-es filmre forgatták, később azonban 35 mm-re váltottak. Az évekig tartó forgatás több kameratípus használatával történt, sőt, saját készítésű szerkezeteket is alkalmaztak. Egyes jelenetek, például a Boeing 747-es felszállásának felvétele, amely egyben a leghosszabb megszakítás nélküli felvétel a filmben, mintegy két hétig készült.

A film főbb helyszínei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Koyaanisqatsi című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Carson, Greg (director) (2002). Essence of Life (DVD). MGM Home Entertainment.
  • Gold, Ron (March 1984). "Untold Tales of Koyaanisqatsi". American Cinematographer 65 (3): 62–74.
  • MacDonald, Scott (1992). "Godfrey Reggio". A Critical Cinema 2: Interviews with Independent Filmmakers. Berkeley: University of California Press. pp. 378–401. ISBN 0-520-07917-5.
  • Ramsey, Cynthia (1986). "Koyaanisqatsi: Godfrey Reggio's filmic definition of the Hopi concept for 'life out of balance'". In Douglas Fowler. The Kingdom of Dreams: Selected Papers from the Tenth Annual Florida State University Conference on Literature and Film. Tallahassee: Florida State University Press. pp. 62–78. ISBN 0-8130-0863-8.
  • Streible, Dan (2006). "Koyaanisqatsi". In Ian Aitken. Encyclopedia of the Documentary Film. 2. New York: Routledge. pp. 738–739. ISBN 0-415-97638-3.
  • Koyaanisqatsi – Kizökkent világ (angolul)