Koyaanisqatsi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Koyaanisqatsi - Kizökkent világ
(Koyaanisqatsi)
1982-es amerikai film
Rendező Godfrey Reggio
Producer Godfrey Reggio
Műfaj
Forgatókönyvíró Ron Fricke
Zene Philip Glass
Operatőr Ron Fricke
Vágó Ron Fricke
Gyártás
Ország  USA
Nyelv angol
Játékidő 86 perc
Költségvetés 2 500 000 USD[1]
Forgalmazás
Forgalmazó Island Alive New Cinema (US)
Bemutató Amerikai Egyesült Államok 1982. április 28.
Magyarország 1985. február 7.
Bevétel 3 200 000 USD
Kronológia
Előző Glassworks
További információk

A Koyaanisqatsi - Kizökkent világ (eredeti címe: Koyaanisqatsi) Godfrey Reggio kultikussá lett Qatsi-trilógiájának első, és egyben legismertebb darabja, amelynek zenéjét Philip Glass, képeit a Baraka rendezőjeként is ismert Ron Fricke alkotta. A narrációt nélkülöző vizuális költemény szótlanságát így magyarázta Reggio: "nem a nyelv szeretetének hiánya az oka, hogy ezekben a filmekben nincsenek szavak. Ez azért van, mert álláspontom szerint a nyelv lealacsonyodott állapotban van. Már nem képes leírni a világot, amelyben élünk."

A film címe[szerkesztés]

A hopi nyelvben a Koyaanisqatsi az egyensúlyát vesztett életet jelöli. A címbeli szó utal a kaotikus és a nyugtalansággal teli életre is. A film elején és végén ugyanaz a dal csendül fel, amely a címszót ismételgeti.

A film témája[szerkesztés]

Az Egyesült Államok különböző helyszínein felvett film a modern ember és a természet megváltozott viszonyáról, az elidegenedésről, az őrült módon felgyorsult életről, annak visszásságairól, ugyanakkor az ember kiszolgáltatottságáról, alkotásainak törékenységéről is szól. A filmben több visszatérő elem is van, mint a felhők mozgása vagy a rakéta, amelyet fellőnek, de amely a film végén felrobban és visszazuhan. Lényeges elem a filmben a pusztulás, továbbá az idő és a modern ember kapcsolata. Ezt a film technikája is magyarázza. A mű dokumentumfilm szerepet is betölt: jól megörökíti például a St. Louis-ban épült először híres, később hírhedtté vált Pruitt-Igoe háztömbök lerombolását, amelyet helikopterről filmeztek.

A film technikája[szerkesztés]

A mű a time-lapse és a slow motion technikákat alkalmazza nagy mértékben. A filmet - költséghiány miatt - eleinte 16 mm-es filmre forgatták, később azonban 35 mm-re váltottak. Az évekig tartó forgatás több kameratípus használatával történt, sőt, saját készítésű szerkezeteket is alkalmaztak. Egyes jelenetek, például a Boeing 747-es felszállásának felvétele, amely egyben a leghosszabb megszakítás nélküli felvétel a filmben, mintegy két hétig készült.

A film főbb helyszínei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Koyaanisqatsi című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

  • Carson, Greg (director) (2002). Essence of Life (DVD). MGM Home Entertainment.
  • Gold, Ron (March 1984). "Untold Tales of Koyaanisqatsi". American Cinematographer 65 (3): 62–74.
  • MacDonald, Scott (1992). "Godfrey Reggio". A Critical Cinema 2: Interviews with Independent Filmmakers. Berkeley: University of California Press. pp. 378–401. ISBN 0-520-07917-5.
  • Ramsey, Cynthia (1986). "Koyaanisqatsi: Godfrey Reggio's filmic definition of the Hopi concept for 'life out of balance'". In Douglas Fowler. The Kingdom of Dreams: Selected Papers from the Tenth Annual Florida State University Conference on Literature and Film. Tallahassee: Florida State University Press. pp. 62–78. ISBN 0-8130-0863-8.
  • Streible, Dan (2006). "Koyaanisqatsi". In Ian Aitken. Encyclopedia of the Documentary Film. 2. New York: Routledge. pp. 738–739. ISBN 0-415-97638-3.
  • Koyaanisqatsi - Kizökkent világ (angolul)