Slow motion

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A slow motion egy filmkészítési technika, amikor úgy tűnik a néző számára, hogy lelassult az idő. Ezt úgy érik el, hogy sokkal gyorsabb sebességben veszik fel a képkockákat, mint ahogy végül visszajátsszák. A név is erre utal: lassú mozgás.

A technika eredete[szerkesztés]

A technika egy osztrák lelkész, bizonyos August Musger nevéhez fűződik. Munkáját 1907-ben mutatta be a nagyközönségnek.

Slow motion a filmekben[szerkesztés]

Mára a technika elterjedt és számtalan műalkotásban találkozni vele. Különösen az akciófilmek rendezői szeretik. A japán Akira Kurosawa A hét szamuráj című filmben[1] használja a technikát, de a Mátrix[2] alkotói is éltek vele a drámai hatás fokozása végett a híressé vált lövedék elkerülési jelenetben.

A slow motion technikája[szerkesztés]

A slow motion kétféle úton érhető el: lassított lejátszással és/vagy az idő elnyújtásával. Előbbi esetben a vetítéskor a sebességet másodpercenként 10 képkockára lassítják, a második esetben pedig minden második képkockát kivesznek a filmből és új képkockákkal (rendszerint az azt megelőzővel) helyettesítik, így a hatás ugyanaz, mint az első esetben: lelassul a mozgás.

Slow motion készítésének egy másik technikája a nagysebességű kamerával történő felvétel, amely a hagyományos kamerához képest (25 képkocka/másodperc) több képkockát rögzít egy másodperc alatt (50, 100 vagy akár több tízezer képkocka/másodperc sebességgel). Az eljárás a filmekben speciális hatások elérését teszi lehetővé, de akár a szabad szemmel nézve túl gyors folyamatok részletes megfigyelésére is lehetőséget ad - például a műszaki diagnosztika területén.[3]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Slow motion című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

  1. PORT.hu – A hét szamuráj (magyar nyelven). © PORT Data Kft.. (Hozzáférés: 2013. január 25.)
  2. PORT.hu – Mátrix (magyar nyelven). © PORT Data Kft.. (Hozzáférés: 2013. január 25.)
  3. Műszaki diagnosztika, nagysebességű kamera

További információk[szerkesztés]