Monument Valley

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Monument Valley
Monumentvalleyviewfromnorth.jpg
Ország Amerikai Egyesült Államok
Település
Elhelyezkedése
Monument Valley (USA)
Monument Valley
Monument Valley
Pozíció az USA térképén
é. sz. 36° 59′, ny. h. 110° 06′Koordináták: é. sz. 36° 59′, ny. h. 110° 06′
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Monument Valley témájú médiaállományokat.

A Monument Valley a Colorado fennsík egy olyan területe, melyet a westernfilmekből jól ismert vörös, 150-300 méter magas táblahegyek és sziklatűk foglalnak el. A terület Arizona és Utah állam határán, a Négysarok régió (Four Corners) területén fekszik a Colorado folyótól délre. A völgy egy navahó rezervátumban található.

Geológia[szerkesztés]

A Monument Valley a Colorado-fennsík része. A képződmények tanúhegyek, a fennsík eredeti magasságát jelölik ki. Ezeken láthatóak az eredeti kőzetrétegek, amelyek a fennsík nagy részén lekoptak. A legfelső réteg palás szerkezetű agyag, a középső homokkő, a legalsó pedig megint pala. Az aljzat aleurolit. A térség vöröses színét a mállott aleurolitban feldúsuló vas-oxid adja, a völgyekben mangán-oxidos kékesszürke elszíneződés is látható. Az alsó rétegek aleuritja jelentős urándúsulást is tartalmaz, ezt 1967-ig bányászták.

A völgy legismertebb sziklaformációi a két szembefordított egyujjas kesztyűhöz hasonló kiemelkedés, a West Mitten, az East Mitten valamint a Merrick Butte hármasa, a Három Nővér sziklatűhármas, a Totemoszlop sziklatű, a Sun's Eye és az Ear of the Wind sziklaívek.

Panorámakép a Monument Valley-ről, köztük a West Mitten, az East Mitten és a Merrick Butte

Turizmus[szerkesztés]

A Monument Valley jó része a környező Monument Valley Navaho törzsi parkban fekszik, ami a Nemzeti Park navaho megfelelője. A park bejáratánál egy látogatóközpont, ajándékbolt és étterem is található. A látogatók díj ellenében juthatnak be a parkba, és földúton végighajthatnak a 2-3 órás nyilvános útvonalon. A navahók által vezetett terepjárós túrákat is szerveznek, fejenként 40-100 dollár közötti árért. A park számos része csak vezetett túra keretében látogatható.

Panorámaképek[szerkesztés]

A Monument Valley egy panorámaképe
A Monument Valley egy panorámaképe
Monument Valley
Monument Valley

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Monument Valley témájú médiaállományokat.