Monument Valley

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Monument Valley
Ország Amerikai Egyesült Államok
Település
Elhelyezkedése
Tszf. magasság
  • 2163
  • 1509
  • 1558
m
Monument Valley (Egyesült Államok)
Monument Valley
Monument Valley
Pozíció az Egyesült Államok térképén
é. sz. 36° 59′, ny. h. 110° 06′Koordináták: é. sz. 36° 59′, ny. h. 110° 06′
A Wikimédia Commons tartalmaz Monument Valley témájú médiaállományokat.

A Monument Valley a Colorado-fennsík egy olyan területe, melyet a westernfilmekből jól ismert vörös, 150-300 méter magas táblahegyek és sziklatűk foglalnak el. A terület Arizona és Utah állam határán, a Négysarok régió (Four Corners) területén fekszik a Colorado folyótól délre. A völgy egy navahó rezervátumban található.

Geológia[szerkesztés]

A Monument Valley a Colorado-fennsík része. A képződmények tanúhegyek, a fennsík eredeti magasságát jelölik ki. Ezeken láthatóak az eredeti kőzetrétegek, amelyek a fennsík nagy részén lekoptak. A legfelső réteg palás szerkezetű agyag, a középső homokkő, a legalsó pedig megint pala. Az aljzat aleurolit. A térség vöröses színét a mállott aleurolitban feldúsuló vas-oxid adja, a völgyekben mangán-oxidos kékesszürke elszíneződés is látható. Az alsó rétegek aleuritja jelentős urándúsulást is tartalmaz, ezt 1967-ig bányászták.

A völgy legismertebb sziklaformációi a két szembefordított egyujjas kesztyűhöz hasonló kiemelkedés, a West Mitten, az East Mitten valamint a Merrick Butte hármasa, a Három Nővér sziklatűhármas, a Totemoszlop sziklatű, a Sun's Eye és az Ear of the Wind sziklaívek.

Panorámakép a Monument Valley-ről, köztük a West Mitten, az East Mitten és a Merrick Butte

Turizmus[szerkesztés]

A Monument Valley jó része a környező Monument Valley Navaho törzsi parkban fekszik, ami a Nemzeti Park navaho megfelelője. A park bejáratánál egy látogatóközpont, ajándékbolt és étterem is található. A látogatók díj ellenében juthatnak be a parkba, és földúton végighajthatnak a 2-3 órás nyilvános útvonalon. A navahók által vezetett terepjárós túrákat is szerveznek, fejenként 40-100 dollár közötti árért. A park számos része csak vezetett túra keretében látogatható.

Panorámaképek[szerkesztés]

A Monument Valley egy panorámaképe
A Monument Valley egy panorámaképe
Monument Valley
Monument Valley

Külső hivatkozások[szerkesztés]