Sakkváltozatok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gliński hexasakkja, a számtalan sakkváltozat egyike, a népszerűbbek közül.

A sakkváltozatok az olyan táblajátékok gyűjtőneve, amelyek a sakkból származnak, vele rokonok vagy bizonyos sajátosságaiban vele hasonlóságokat mutatnak. Kr. u. 500 körül Indiában jelent meg az első sakkra emlékeztető játék, a csaturanga. Nyugat felé terjedve az általunk ismert sakká változott, kelet felé terjedve különböző nemzeti változatokká alakult.

A klasszikus (nyugati) sakk variációi[szerkesztés]

A sakkváltozatok különbségei a következő tényezőkből eredhetnek:

  • Más a tábla (kisebb, nagyobb, más formájú, nem négyzetrácsozott, hanem hatszögű vagy háromszögű mezőket alkalmaz, stb.).
  • A szokásos sakktól eltérő sakkfigurákat alkalmaz. Pl. kentaur sakk, tábornoksakk.
  • A táblának nem minden része látható
  • Mások a szabályok, például az ütésben, a lépésekben, a sáncolásban, a játék céljában stb.

David Pritchard, a The Encyclopedia of Chess Variants (Sakkváltozatok enciklopédiája) szerzőjének becslése szerint több, mint kétezer sakkváltozat létezik világszerte.[1]

A nyugati sakknak is több mint ezer változata ismert. A változatok a hagyományostól eltérhetnek a tábla méretével, új figurákkal, új szabályokkal, vagy többszörös lépés-lehetőséggel, esetleg a véletlen szerephez juttatásával.

Nemzeti sakkváltozatok[szerkesztés]

A klasszikus sakk legismertebb változatai[szerkesztés]

  • Fischer random sakk – a kiinduló állásban a tisztek véletlenszerűen helyezkednek el
  • Francia sakk – kötelező ütni, aki nem tud lépni, nyert
  • Progresszív sakk – világos egy lépéssel kezd, sötét két lépéssel válaszol, világos ez után hármat léphet stb.[2]
  • Hexasakk – egészen új lehetőséget ad a játéknak, ha nem négyzet alakú mezőkön játsszák. A hexasakk-tábla 30 fehér, 30 fekete és 31 szürke mezőből álló szabályos hatszög. Több hexasakk Európa-bajnokságot is rendeztek már.

Sok variánst találtak ki a sakktábla méretére: bonyolították a játékot nagyobb táblán (például az Aljechin-sakk 14×8-as táblán új figurákkal, egyik ezek közül egyesíti a bástya és huszár lépéslehetőségeit), vagy egyszerűsítették a játékot kisebb táblán (minisakk).

Léteznek olyan variánsok is, ahol a táblát különböző matematikai felületekre illesztik. Ilyen a hengerre illesztett sakk, ahol 4 üres sort szúrnak be, valamint 1-1 plusz sor gyalogot (hogy mindkét irányból védettek legyenek a tisztek), így 14×8-as a tábla. Játszható sakk tóruszon, Möbius-szalagon vagy akár Klein-féle palackon is.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Pritchard, D. (1994). The Encyclopedia of Chess Variants. Games & Puzzles Publications. ISBN 0-9524142-0-1.
  2. Online guide to progressive chess. [2008. április 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. december 14.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Általános[szerkesztés]

Gyűjtemények[szerkesztés]

Internet szerverek sakkváltozatokra[szerkesztés]