Thai sakk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Chess zhor 26.png
Chess zver 26.png
a8 b8 c8 d8 e8 f8 g8 h8
a7 b7 c7 d7 e7 f7 g7 h7
a6 b6 c6 d6 e6 f6 g6 h6
a5 b5 c5 d5 e5 f5 g5 h5
a4 b4 c4 d4 e4 f4 g4 h4
a3 b3 c3 d3 e3 f3 g3 h3
a2 b2 c2 d2 e2 f2 g2 h2
a1 b1 c1 d1 e1 f1 g1 h1
Chess zver 26.png
Chess zhor 26.png
Makruk, kezdőállás.
Thai sakk

A thai sakk vagy makruk (thaiul: หมากรุก) táblajáték, amely ugyanúgy az indiai csaturanga játékból eredt, mint a modern sakk. A ma is játszott sakkváltozatok közül ezt tartják leginkább hasonlónak a sakkváltozatok közös őséhez.[1]

Thaiföldön és Kambodzsában népszerű. Ezekben az országokban jóval népszerűbb, mint a sakk. Mintegy kétmillió thaiföldi játszik makrukot, és csak mintegy ötezren értenek a sakkhoz.[2]

Vlagyimir Kramnyik volt sakkvilágbajnok szerint „a thai makruk stratégiaibb, mint a nemzetközi sakk”.[3]

Szabályok[szerkesztés]

A figurák[szerkesztés]

 • A gyalog (thai เบี้ยa bia = a korábban pénzként is használt tengericsiga-héj) alapvetően ugyanúgy lép és üt, mint a gyalog a sakkban, de első lépésében nem léphet előre két mezőt, mint a sakkban. Ha eléri a hatodik sort, minden esetben vezérre (thai met) cserélik.
 • A bástya (thai เรือ rua = hajó) úgy lép, mint a bástya a sakkban: akárhány mezőt előre-hátra és jobbra-balra.
 • A huszár (thai ม้า ma = ló) ugyanúgy lép, mint a sakkban a huszár: bármely irányba két mezőt, majd merőlegesen egy mezőt. A közbeeső figurákat átugorhatja.
 • A futó (thai โคน, kon vagy ton) egy mezőt mozoghat átlósan bármely irányban, vagy egy mezőt előre, mint a sógiban az ezüst tábornok. Ez más, mint a sakkban, ahol a futó csak átlósan léphet, de akárhány mezőt.
 • A vezér (thai เม็ด met = miniszter) átlósan léphet bármely irányban egy mezőt, mint a satrandzsban a fersz, de eltérően a sakktól, amelyben a vezér a legerősebb figura, mivel bármely irányban akárhányat léphet.
 • A király (thai ขุน kun, az ősi thai nemesség legalacsonyabb rangú rétege) ugyanúgy léphet, mint a sakkban a király - egy lépést minden irányban. További azonosság, hogy a játéknak akkor van vége, ha a király mattot kap.

Az alapállás, egyéb szabályok[szerkesztés]

Az induló állásban a gyalogok a harmadik, illetve a hatodik sorban állnak. A vezérek a királyok jobb oldalára kerülnek. A gyalogot akkor cserélik, amikor eléri a hatodik (illetve a harmadik) sort. Ekkor „előléptetett gyalog” lesz belőle (thai เบี้ยหงาย biagai), tehát valójában nem vezér, de az ilyen gyalog ugyanúgy léphet, mint a vezér. A makrukban nincs sáncolás, mint a sakkban.

Lépésszámolási szabályok[szerkesztés]

A sakktól és egyéb sakkváltozatoktól jelentősen eltér, hogy a makrukban a helyzettől függő számú lépésben győzelmet kell elérni, ha már nincsenek a táblán gyalogok, különben a játszma döntetlenre végződik. A visszamaradt lépések számolása csak akkor kezdhető újra egy figura levétele után, ha az valamelyik játékos utolsó figurája volt (a nem levehető királyon kívül, persze).

Ha egyik félnek sem maradt már gyalogja, 64 lépésen belül mattot kell elérni. A hátrányos helyzetben lévő számolja a lépéseket, de bármikor abbahagyhatja a számolást. Ha úgy fordul, hogy ő mattolná be az előnyösebb helyzetben lévő felet, de előtte nem hagyta abba a számolást, akkor a játszma döntetlen.

Amikor a hátrányos helyzetben lévő fél utolsó figuráját (a királyon kívül) leveszik, újrakezdődik a maximum hátralévő lépésék számolása, mégpedig az előnyös helyzetű fél táblán maradt figuráinak értéke alapján, amelyet aztán a táblán lévő összes figura számával korrigálnak.

 • Ha csak egy bástyája maradt, 16 lépésben kell győznie.
 • Ha nincs bástyája, de van futója, 44 lépése maradt.
 • Ha se bástyája, se futója, de van huszárja: 64 lépés.
 • Ha se bástyája, se futója, se huszárja: 64 lépés.
 • Ha más figurája is van, akkor felezni kell. (Például ha van két futója és egy huszárja, 44/2, azaz 22 lépésen belül be kell mattolnia az ellenfelet.)

A fenti számokat még egy tényezővel korrigálják: minden táblán lévő bábu után le kell számítani egy lépést a maximum lépésszámból. Ha ezt a lépésszámot elérik, a számolás már nem kezdődhet újra, csak akkor ha az egyik fél korábban abbahagyta a számolást és szeretné újrakezdeni.

Például ha világosnak két bástyája és egy huszárja van (+ a királya) a magányos sötét királlyal szemben, akkor három lépésben győznie kell, mivel a bástya 16-os lépésértékét a huszár miatt felezik és a nyolcból levonják a táblán lévő öt figura számát. Ha sötét netán leveszi az egyik fehér bástyát, a számolás akkor sem kezdődik újra. A számolási szabályokat a makrukjátékosok közül sokan nem is értik.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Murray, H.J.R.. A History of Chess. Benjamin Press (originally published by Oxford University Press). ISBN 0-936-317-01-9 (1913) 
 2. Pritchard, D.. Popular Chess Variants. Bastford Chess Books. ISBN 0-7134-8578-7 (2000) 
 3. Kramnik plays Makruk Thai by Dr. René Gralla.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Thai sakk témájú médiaállományokat.

Ez a szócikk részben vagy egészben a Thai chess című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.