Csillagsakk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egy lehetséges kezdőállás a csillagsakkban

A csillagsakk egy hatszögekből álló, 37 mezős, csillag alakú táblán játszott sakkváltozat. A rövid, egyszerű játszmákat megcélzó, oktatásban népszerű minisakkvariánsok hexasakk változatát Polgár László találta fel,[1] szabadalmaztatta[2] és több könyvében népszerűsítette. 2009-től a világ egyik legnagyobb sakkfesztiválja, a Czech Open (Pardubice) ad otthont a csillagsakk-világbajnokságoknak.[3][4]

A játék leírása[szerkesztés]

Király
Huszár
Futó
Bástya
Vezér
Gyalog

Kezdetben mindkét félnek egy királya, egy vezére, egy futója, egy huszárja, egy bástyája és öt-öt gyalogja van. A játszma a következő alapállásból kezdődik:

A játszma legelső fázisa a bábfelrakás: világos és sötét felváltva elhelyez egy-egy tisztet a saját alapsorára a gyalogok mögé, amíg mindkét fél összes tisztje a táblára nem kerül. A tisztek sorrendje és a kiválasztott mezők tetszőlegesek.

A játék további szabályai a sakk, illetve a hexasakk szabályaira emlékeztetnek. Sáncolás, illetve menet közbeni ütés ebben a játékban nincs. A gyalogátváltozás itt is az ellenfél alapsorán történik.

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  1. Híres Gellérthegyiek: Polgár László, a Szupersztár® Csillagsakk feltalálója, Gellérthegy Online Klub, 2008
  2. US 20070063436 A1, szabadalmi bejegyzés, 2007
  3. Kiírás Archiválva 2013. augusztus 6-i dátummal a Wayback Machine-ben, 5. Csillagsakk világbajnokság, Czech Open, 2013
  4. Eredmények, 5. Csillagsakk világbajnokság, Czech Open, 2013