Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2022-15-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Anastacia Sydneyben (2015)
Anastacia Sydneyben (2015)

Anastacia (sz. Anastacia Lyn Newkirk, Chicago, 1968. szeptember 17.) amerikai popénekesnő, dalszerző és zenei producer. Az 1980-as évek elején kezdett el táncolni; 1985-től 1992-ig az MTV The Club nevű műsorában volt az állandó tánckar tagja. Később számos zenész és énekes stúdióalbumán vokálozott, illetve háttértáncosként tűnt fel videoklipekben. 1999-ben vált ismertté az I’m Outta Love című szerzeményével. A 2000 nyarán megjelent Not That Kind elnevezésű stúdióalbumából ötmillió kelt el szerte a világon, később négyszeres platinalemezzé vált. Karrierje kezdetén olyan legendás zenészek és előadóművészek ismerték el tehetségét, mint Michael Jackson, Elton John, Luciano Pavarotti vagy Mariah Carey. 2016-ig hat nagylemezt, két válogatás- és egy koncertalbumot adott ki, közel 85 millió lemezt adott el világszerte. Főleg Európában, Ausztráliában, Új-Zélandon, Ázsiában, Dél-Amerikában, Dél-Afrikában és Óceániában kedvelik.

2003-ban és 2013-ban egy daganatos megbetegedéssel, a mellrákkal szállt szembe, és mindkétszer győzelmet aratott a betegség felett. Több mint egy évtizede működtet egy mellrák elleni alapítványt, a The Anastacia Fundot, emellett több hasonló szervezetet támogat. Időnként jótékonysági árveréseket indít: a fellépéseken, díjátadókon viselt ruháit és személyes tárgyait eladja, a bevételeket pedig különböző egyesületeknek adományozza. Ilyen például a The Breast Cancer Research Foundation, ami egy mellrákot kutató alapítvány, és amelynek rendszeresen ad pénzt. 2009. szeptember 6-án, budapesti koncertje előtt egy mellrák elleni kampányban is részt vett: az Egészség Hídja Összefogás Egyesület felvilágosító munkáját segítette. Esedékes jótékonysági árverésének teljes bevételét is ez az egyesület kapta meg. 2015. szeptember 17-e óta a Hear the World alapítvány, 2015 novembere óta pedig a Global Gift Foundation nevű jótékonysági nonprofit szervezet nagykövete. Előbbi a halláskárosult, hátrányos helyzetű embereket, utóbbi a rászoruló gyermekeket, nőket és családokat támogatja. 2016. szeptember 25-én a Cancer Research UK nevű rákkutató és jótékonysági szervezettel társult azért, hogy segítse az alapítvány életmentő rákkutatásait.

Anastacia több különböző zenei műfajban is énekel. Első és második korongján R&B, funk, dance-pop, és soul stílusú dalok hallhatók. Harmadik lemeze rockosabb, dinamikusabb, negyedik stúdióalbuma pedig lágyabb, és ismét előtérbe kerül az R&B és a dance-pop. 2014-es nagylemezén, a Resurrectionön újra színre lép a sprock-stílus. Fekete hangszínét gyakran hasonlítják Tina Turneréhez és Aretha Franklinéhez. Arra a kérdésre, hogy mi az a három szó, amivel a leginkább le tudná írni önmagát, hangjára utalva így felelt: „Hangos, hangosabb, és leghangosabb!” Beceneve is erre utal: „The little lady with the big voice”, vagyis „A nagyhangú kis hölgy”.