Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2021-6-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tendzin Gyaco, a 14. dalai láma
Tendzin Gyaco, a 14. dalai láma
A 14. dalai láma nyugati tudósokkal
A 14. dalai láma nyugati tudósokkal

A 14. dalai láma könyveiről szóló cikkben azok a művek szerepelnek, amelyeket a Nobel-békedíjas tibeti láma, Tendzin Gyaco hivatalos honlapja tüntet fel. Nem mindegyiket írta maga a dalai láma; többségüket mások állítottak össze a dalai láma beszédei, előadásai, interjúi és egyéb megnyilvánulásai alapján, az ő jóváhagyásával. A cikk időrendi sorrendben tárgyalja a könyveket, elsődlegesen az angol címüket tekintve, ugyanis csupán egy töredékük érhető el magyarul. Amelyik könyvnek van elérhető magyar nyelvű fordítása, annak címe az angol cím alatt szerepel vastag betűkkel – ilyenkor a magyar kiadó és a magyar kiadás évszámát is feltüntetjük. A listán jelenleg összesen 112 angolul megjelent könyv szerepel; magyarul mostanáig (frissítve: 2017. január 10-én) 25-öt adtak ki.

A 112 műből három életrajzi (My Land and My People, Száműzetésben – szabadon, My Spiritual Journey), hat idézetes könyv (Love, Kindness and Universal Responsibility, Út a nyugalomhoz, The Little Book of Buddhism, The Little Book of Wisdom, Pocket Dalai Lama, 365 – Dalai Lama Daily Advice from the Heart), négy a vallásharmóniáról (The Good Heart – A Buddhist Perspective on the Teachings of Jesus, Spiritual Advice for Buddhists and Christians, Towards a True Kinship of Faiths, My Appeal to the World), öt a világi etikáról (Ősi bölcsesség, modern világ, The Dalai Lama’s Book of Wisdom, A béke szellemében, A szeretet kiterjesztése, Túl a valláson).

A Tudat és Élet intézet eredményeiről 15 könyve jelent meg (MindScience – An East – West Dialogue, Gentle Bridges, Worlds in Harmony, Sleeping, Dreaming and Dying, A boldogság művészete – Kézikönyv az élethez, A boldogság művészete a munkában, A boldogság művészete felfordult világunkban, Consciousness at the Crossroads, Buddha Heart, Buddha Mind, Healing Emotions, Romboló érzelmek, A Force For Good, New Physics and Cosmology, Dalai Lama at MIT, Emotional Awareness).

32 könyvben előadások, interjúk, cikkek vagy egyéb beszélgetések vannak — nem meglepő módon ezek többségének témája a tibeti buddhizmus. Hét (A bölcsességszem felnyitása, Kindness, Clarity and Insight, Opening of the Eye of New Awareness, My Tibet, The Global Community and the Need for Universal Responsibility, Heart of Compassion, The Universe in a Single Atom) általános jellegű bemutatásnak tekinthető. Több mint húsz foglalkozik klasszikus tibeti buddhista irodalmi szövegmagyarázattal. Ezek közül kiemelkedik Congkapa, Nágárdzsuna, Santidéva és a korábbi dalai lámák alakjai. A megjelent könyvek alapján a dalai láma legkedvesebb témái az együttérzés, a buddhista meditáció, a vallásharmónia és a tibeti buddhista hagyományok.