Robert Jordan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Robert Jordan
Robert Jordan.jpg
Születési név James Oliver Rigney
Született 1948. október 17.
Charleston, Dél-Karolina, USA
Elhunyt 2007. szeptember 16. (58 évesen)
Charleston, Dél-Karolina
Állampolgársága amerikai
Nemzetisége amerikai
Házastársa Harriet McDougal
Foglalkozása író
Iskolái The Citadel
Művészneve Robert Jordan
Fontosabb munkái Az Idő Kereke
Díjak
  • Distinguished Flying Cross
  • Bronze Star Medal

Robert Jordan az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Robert Jordan témájú médiaállományokat.

Robert Jordan az egyik írói álneve ifjabb James Oliver Rigney-nek (1948. október 17.2007. szeptember 16.), akinek a legismertebb műve Az Idő Kereke-sorozat, mely 14 könyvet és egy előzménytörténetet foglal magában. További írói álnevei: Reagan O'Neal és Jackson O'Reily.

Életrajz[szerkesztés]

Robert Jordan Charleston városában, Dél-Karolina államában született. Négy éves korában tanult meg olvasni. Két bevetésen is részt vett Vietnamban (1968-1970), helikopteres lövészként. Több kitüntetést kapott. Vietnam után egy dél-karolinai katonai felsőoktatási intézménybe járt, ahol fizikából szerzett egyetemi képzettséget. Az Amerikai Haditengerészetnél helyezkedett el atomfizikusként. 1977-ben kezdett el írni. Kedvelte a történelmet, szeretett vadászni, halászni, hajózni, és szerette a különféle játékokat is. Saját bevallása szerint is szabadkőműves volt, amely a regényeiben is visszaköszön, de ezt igyekezett titkolni, a szabadkőművesség negatív megítélése miatt.

Betegsége és halála[szerkesztés]

2006. március 23-án Jordan egy nyilatkozatban közzétette,[1] hogy az orvosi diagnózisa szív amiloidózis, (az erek falában és a bazális membránokban (BM) irreverzibilisen lerakódó kóros fehérje), és hogy kezeléssel együtt is a várható élettartama még négy év, de túl kívánja élni a statisztikákat. Később a Dragonmount blogjában arra biztatta rajongóit, hogy ne aggódjanak miatta, mert még hosszú és alkotó életet akar élni. Az amerikai Mayo Klinika nyújtott számára kemoterápia kezelést 2006 áprilisától.[2] Jordan részt vett egy új gyógyszer, a Revlimid tanulmányi kipróbálásában amely még csak akkor lett elfogadva a mielóma multiplex gyógyítására, de még nem volt tesztelve az elsődleges amiloidózis-on.

Jordan 2007. szeptember 16-án helyi idő szerint délután 2:45 körül halt meg.[3] A temetési szertartásra pedig szerdán, 2007. szeptember 19-én került sor.[4] Életéről dokumentumfilmet terveznek készíteni Elkésett helyes válasz: Robert Jordan Élete és Munkássága címen.[5] Jordan hamvait egy episzkopális templomi sírhelybe helyezték el Charleston külterületén.[6][7]

Művei[szerkesztés]

Az Idő Kereke sorozat[szerkesztés]

Az alkotó a tizenkét kötetesre tervezett fő ciklusból csak tizenegy kötetet tudott publikálni, az utolsó kötetekben egyre inkább terjengős stílusban. Blogbejegyzései alapján a befejező részen haláláig dolgozott, és a cselekmény lényegesebb elemeit megosztotta családjával, abból a célból, hogy mindenképpen lezárhassa valaki a sorozatot. 2007. december 7-én a Tor Books bejelentette, hogy az utolsó kötetet ("A Fény emlékezete") Brandon Sanderson fogja befejezni. Jordan özvegye, Harriet McDougal kérte fel rá, miután olvasta a Ködszerzet: A Végső Birodalom című könyvét.[20]

A sorozatot a következő kötetek alkotják:

Egyéb magyarul megjelent művei[szerkesztés]

Referenciák[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]