Mennyei tűz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mennyei tűz
Szerző Robert Jordan
Eredeti cím The Fires of Heaven
Ország Egyesült Államok
Nyelv magyar
Téma fantázia
Műfaj fantáziaregény
Sorozat Az Idő Kereke
Előző Hódít az árnyék
Következő A káosz ura
Kiadás
Kiadó Beholder Kiadó
Kiadás dátuma 1993
Magyar kiadás dátuma 2001
Fordító Varga A. Csaba
Média típusa könyv
Oldalak száma 507
ISBN ISBN 9639047899

A Mennyei tűz az ötödik kötete Az Idő Kereke sorozatnak, melyet Robert Jordan amerikai író írt. 1993 októberében jelent meg. Az első olyan kötet volt, amelyben nem szerepelt az eredeti három főhős, Perrin ugyanis ezúttal hiányzik a történetből. Egy prológussal kezdődik, és 56 fejezet alkotja.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Rand al'Thor, az Újjászületett Sárkány, üldözőbe veszi a Shaido aieleket, és átkel a Világ Gerincén velük. A második cairhieni ütközetben a két sereg összecsap, amely Sasszárny Artur halála óta a legnagyobb ütközet, amit Nyugaton láttak. A csata kezdetén Mat Cauthon megment néhány harcost a shaidók rajtaütésétől, majd a korábban a régmúltból megszerzett emlékek segítségével győzelemre viszi csapatát. Személyesen végez a Shaido vezérrel, Coluadinnal, s ez a végső győzelmüket eredményezi.

Abban a téves hitben, hogy Andor királynője, Morgase Trakand meghalt a magát Lord Gaebrilnek álcázó Kitaszított, Rahvin keze által, a feldühödött Rand Caemlynbe utazna egy kis csapat aiellel. Indulása előtt azonban Lanfear megtudja, hogy Rand eltöltött egy éjszakát Aviendhával, s féltékeny gyűlöletében meg akarja ölni őt. Moirane Damodred azonban megállítja őt, de a dulakodásban mindketten átesnek egy ter'angreal-en, melyet aztán elpusztít a tűz. Moirane-t és Lanfeart halottnak nyilvánítják.

Rand megtámadja Caemlynt, Mat, Asmodean és Aviendha segítségével. Nem sokkal a megérkezésük után Rand csapatával végez Rahvin, használva az Egyetlen Hatalmat. Bosszúra szomjasan Rand a Kitaszított után indul, hosszú üldözését követően párbajra kerül sor kettejük közt, melyben váratlanul Nynaeve siet a segítségére. Rand megpróbálja elpusztítani Rahvint az öröktűz segítségével. Egy ismeretlen alak megöli Asmodeant.

Nynaeve azután kerül a helyszínre, hogy Elayne Trakand segítségével számtalan veszélynek kitéve magukat, rábukkannak Salidarban a lázadó aes sedai-okra. Tel'aran'rhiod-ban sikerül csapdába csalnia Moghedient, a Kitaszítottat.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]