A világ szeme

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A világ szeme
Szerző Robert Jordan
Eredeti cím The Eye of the World
Ország Egyesült Államok
Nyelv angol
Téma fantasy
Műfaj regény
Sorozat Az Idő Kereke
Előző Új tavasz
Következő A nagy hajtóvadászat
Kiadás
Kiadó Beholder Kft.
Delta Vision
Kiadás dátuma 1990
Magyar kiadás dátuma 1998, 2007, 2011
Fordító Dr. Würth Attila
Média típusa könyv
Oldalak száma 850
ISBN ISBN 9789639890176

A világ szeme az első kötet Az Idő Kereke-sorozatban, melyet az amerikai író, Robert Jordan alkotott. 1990-ben jelent meg a Tor Books kiadásában, hazánkban pedig a Beholder Kiadó jelentette meg először 1998-ban. Első kiadása egy prológust és 53 fejezetet tartalmazott, 2002-ben pedig két kötetre bontott, illusztrációkkal gazdagon tarkított kiadása is megjelent a fiatalabb olvasók számára.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

"A világ szeme" egy csapat fiatal kalandjait mutatja be, akik Emondmezőn élnek, vidéken: Rand al'Thor-t, Matrim (Mat) Cauthont, Perrin Aybarát, Egwene al'Vere-t, és Nynaeve al'Mearát. Emondmezőt egy nap váratlanul megtámadja egy csapat árnyéklény: trallokok, és egy Myrddraal (Enyész), akik láthatólag Randet, Matet, és Perrint keresik. Abban a reményben, hogy falujukat megmenthetik az ismétlődő támadásoktól, a fiatalok és Egwene elhagyják Emondmezőt egy Aes Sedai, Moiraine Damodred vezetésével, akit Őrzője, Al'Lan Mandragoran, és egy mutatványos, Thom Merrilin kísérnek. Később Emondmező javasasszonya, Nynaeve is csatlakozik hozzájuk. Céljuk elérni Tar Valont, az Aes Sedai-ok fővárosát. Útjuk során egyre több trallok és Enyész próbálja megtámadni őket, ezért végső megoldásként a kísértetváros Shadar Logoth házaiban keresnek menedéket. A seregek azonban itt is megtalálják őket, ám ekkor közbelép az egész várost hatalmában tartó sötét entitás, Mashadar, és emiatt a társaság felbomlik.

Rand, Mat, és Thom hajóval utaznak a Fehér híd felé, ahol aztán egy Enyész támad rájuk, és hogy megmentse a fiatalokat, Thom feláldozza magát értük. Továbbhaladnak Tar Valon felé, Caemlyn városában pedig Rand összebarátkozik egy ogierrel, Loial-lal. A városban állította fel főhadiszállását egy hamis Sárkány, aki önmagát mint a Sötét Úr elleni harc vezetőjét aposztrofálja. Rand megpróbálja meglesni őt, de véletlenül bezuhan a város palotájának kertjébe, ahol találkozik Elayne Trakanddal, Andor trónjának örökösével, és két testvérével. A királynő elé idézik, aki azonban hagyja őt szabadon elmenni, noha tanácsadója, Elaida szerint Rand veszélyes.

Eközben Egwene és Perrin is elindulnak Caemlyn felé, Elyas Machera társaságában, aki képes beszélni a farkasokkal, és úgy véli, Perrin is tud. Ők hárman azonban belefutnak a fanatikus vallási szekta, a Fény Gyermekeinek egy csoportjába. Azok megölnek egy farkast, mire Perrin megöl két fehérköpenyest, amiért halálra ítélik. Moiraine, Lan, és Nynaeve azonban még idejében megtalálják és megmentik őket. Együtt mennek Caemlynbe, ahol találkoznak Randdel és Mattel. Rand elmondja Moiraine-nek, hogy Mat gyanakvó és visszahúzódó lett az utóbbi időben, majd kiderül, hogy ez azért van, mert Shadar Logoth-ból ellopott egy rubinnal kirakott tőrt, amely megfertőzte a tudatát. Moiraine szerint a teljes gyógyuláshoz mielőbb Tar Valonba kell érniük.

Loial azonban figyelmezteti őt egy fenyegetésre, mely a Világ Szemét érheti, melyet Mat, Rand, és Perrin is megerősítenek, akiket mind rémes álmok gyötörnek. A Világ Szemét Aes Sedai-ok alkották, és nem más, mint egy medence, tele saidin energiával (az Egyetlen Hatalom egyik fele), melyet a Sötét Úr nem tudott megrontani, és a Fertőben rejtőzik. Ugyanott található a Sötét Urat börtönében tartó egyik pecsét, a Sárkány, Lews Therin Teramon zászlaja, és Valere kürtje, egy értékes tárgy. Mihamarabb oda kell érniük erre a messzi északon fekvő helyre, melyet a Zöld Ember őriz, ezért Loial bevezeti őket egy Átjáróba. Ez az Utakhoz vezeti őket, melyek segítségével hatalmas távolságokat küzdhetnek le rövid idő alatt. Sajnos a gonoszság ezt a helyet is megfertőzte, ezért igyekezniük kell. Végül az ördögi Machin Shin szél elől menekülve messze északon lyukadnak ki, Shienar királyságában. Fal Dara erődjébe mennek, ahol egy emondmezei házalóra, Padan Fainra bukkannak, aki követte őket. Kiderül róla, hogy árnybarát, és a Sötét Úr megfertőzte az elméjét. Ezen a helyen úgy tűnik, királyként tisztelik Al'Lan-t is, mivel ő volt az örököse az egyik bukott királyságnak messzi északon.

A társaság elindul észak felé a Fertőbe, ahol végül megtalálják a Zöld Embert, aki a Világ Szemét őrzi. Váratlanul rajtuk üt azonban két Kitaszított, akik a Sötét Úrral együtt voltak bebörtönözve: Aginor és Balthamel. Balthamel a Zöld Ember önfeláldozásának hála meghal, miközben Aginor és Rand összecsapnak. Rand végül félig öntudatlanul az Egyetlen Hatalomhoz nyúl, használja a saidin erejét, és legyőzi Aginort, a trallok hordák egy részét, és az álmaiban rendszeresen megjelenő rémalakot, Ba'alzamont. Rand döbbenten fedezi fel képességeit, mert tudja, hogy a Sötét Úr rontása miatt minden férfi mágiahasználó megőrül és meghal előbb-utóbb. Moiraine azonban elégedett: úgy hiszi, hogy a fiúban maga a legendás Sárkány, a Sötét Úr legnagyobb ellenfele született újjá.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]