Új tavasz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Új tavasz
Szerző Robert Jordan
Eredeti cím New Spring
Ország Egyesült Államok
Nyelv magyar
Téma fantasy
Műfaj regény
Sorozat Az Idő Kereke
Következő A világ szeme
Kiadás
Kiadó Beholder Kiadó
Delta Vision
Kiadás dátuma 2004
Magyar kiadás dátuma 2005
Fordító Körmendi Ágnes
Média típusa könyv
Oldalak száma 358
ISBNISBN 9639399957

Az Új tavasz Az Idő Kereke sorozat prológusa, Robert Jordan amerikai író műve. 2004 januárjában jelent meg. Két évtizeddel a legelső regény előtt játszódik, 26 fejezetet és egy epilógust tartalmaz. Eredetileg csak mint egy novella jelent meg a "Legends: Short Novels by the Masters of Modern Fantasy" antológiában, 1998-ban, később azonban Jordan kibővítette és kiadta az idő Kereke-sorozatban, noha terjedelme a sorozat többi kötetéhez képest rövidnek mondható. Eredetileg egy előzménytrilógia része lett volna, de a nem túl pozitív fogadtatás miatt Jordan úgy döntött, a hiányzó másik két művet majd csak a rendes sorozat befejezése után írja meg. Ebben 2007-ben bekövetkezett halála megakadályozta őt, Brandon Sanderson pedig nem kívánja elkészíteni azokat. A műből nyolc fejezetes képregény is készült.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Húsz esztendővel járunk A világ szeme eseményei előtt. Az aiel háborúk utolsó napjai ezek, seregeik Tar Valon falainál vannak. A mű főhősei Moiraine Damodred és Siuan Sanche, két újonc aes sedai, akik próbatételük és beavatásuk előtt állnak. Ebből a műből derül ki, hogyan találkozott Moirane és Lan, és hogy lett az Őrzője.

Az aielek visszatérnek a pusztaságaikba, a Fehér Toronyban a jövőt látó Gitara pedig felfedezi, hogy a Sárkány újjászületett. Moirane, Siuran, valamint Tamra, az Amyrlin Trón az egyedüliek, akik látják ezt a jövendölést. Az Amyrlin Trón megbízza őket azzal, hogy írják össze valamennyi gyermeket, aki Tar Valon és Sárkánybérc környezetében született a háború utolsó napjaiban. Így szeretné megtudni, ki a Sárkány, úgy, hogy a többi aes sedai ne tudjon róla.

Miután Moirane és Siuan is aes sedai-okká válnak, valaki megöli Tamrát és néhány nővérüket. Az új Amyrlin Trón, Sierin arra kéri Moirane-t, hogy maradjon Tar Valonban, mert őt akarják Caemlyn trónjára ültetni. Moirane megszökik, és menekülése közben találkozik Lannel. Lan éppen arra készül, hogy seregeket gyűjtsön és visszaszerezze egykori királyságát, amelynek csak névleg az ura.

Kalandjaik végén eljutnak Chacin városába, ahol Moirane leleplezi a Fekete Ajah egyik tagját. A szekta azt tervezi, hogy megtalálja és megöli a Sárkányt. Összecsapnak, melyben többen meghalnak, és miután Moirane elmondja Lannek, hogy miről is van szó, a férfi az Őrzője lesz.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Magyarul[szerkesztés]

  • Új tavasz; ford. Körmendi Ágnes; Beholder, Bp., 2005 (Az idő kereke sorozat)

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]