A káosz ura

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A káosz ura
Szerző Robert Jordan
Eredeti cím Lord of Chaos
Ország Egyesült Államok
Nyelv angol
Téma fantasy
Műfaj regény
Sorozat Az Idő Kereke
Előző Mennyei tűz
Következő A kardok koronája
Kiadás
Kiadó Beholder Kiadó
Kiadás dátuma 1994
Magyar kiadás dátuma 2001
Fordító Bátori Tamás
Média típusa könyv
Oldalak száma 1050
ISBNISBN 9639399000

A káosz ura Az Idő Kereke sorozat hatodik kötete, Robert Jordan amerikai író műve. 1994 októberében jelent meg. Egy prológust, 55 fejezetet, valamint szokatlan módon egy epilógust tartalmaz. A könyvet jelölték 1995-ben a legjobb Fantasyregény kategóriában Locus-díjra.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Andor letaszított uralkodója, Morgase Trakand, Amadiciába siet, hogy segítséget kérjen trónjának visszaszerzéséhez. Útközben azonban rátalel és fogságba veti a Fény Gyermekeinek úrkapitánya, Pedron Niall. Közben Rand megbocsátást hirdet minden mágiahasználó férfinak. Ezt kihasználva az egyik korábbi hamis Sárkány, Mazrim Taim, hűséget fogad neki, amiért Rand megbízza az Asha'man-ok kiképzésével és vezetésével a Fekete Toronyban. Randet a salidari lázadó aes sedai-ok, és a Fehér Toronyban élő aes sedai-ok is megkeresik, ő pedig, abban a hiszemben, hogy a lázadók kevesen vannak és gyengék, úgy dönt, elküldi Matet, hogy hozza el Elayne Trakandot, hogy ezzel elnyerje a lázadók bizalmát. Mat azonban rájön, hogy a lázadók Egwene al'Vere-t tekintik a törvényes Amyrlin Trónnak, s amikor az elküldi Nynaeve-t és Elayne-t, hogy keressenek meg egy ter'angrealt, mely képes a Sötét Úr befolyását levenni az időjárásról, Mat velük megy.

Perrin felbukkan, nem sokkal ezután pedig Randet elrabolják Elaida aes sedai-ai, hogy Tar Valonba vigyék. Útközben különféle kínzásoknak vetik alá, amelyek pszichés állapotára is hatással vannak. Mikor hírét veszi az emberreblásnak, Perrin egy csapat élén az aes sedai-ok után indul, melynek eredménye egy hatalmas összecsapás lesz Dumai kútjainál. Az ütközet végén a lázadó aes sedai-oknak hűségesküt kell tenniük az Újjászületett Sárkányra, a Fehér Torony aes sedai-ait pedig fogságba vetik.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Magyarul[szerkesztés]

  • A káosz ura, 1-2.; ford. Bátori Tamás; Beholder, Bp., 2001–2002 (Az idő kereke sorozat)

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]