Hódít az árnyék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hódít az árnyék
Szerző Robert Jordan
Eredeti cím The Shadow Rising
Ország Egyesült Államok
Nyelv magyar
Téma fantázia
Műfaj fantáziaregény
Sorozat Az Idő Kereke
Előző Az újjászületett Sárkány
Következő Mennyei tűz
Kiadás
Kiadó Beholder Kft.
Delta Vision
Kiadás dátuma 1992
Magyar kiadás dátuma 2000, 2015
Fordító Radnóti Alíz
Média típusa könyv
Oldalak száma 1022
ISBNISBN 963 9399 73 6

A Hódít az árnyék a negyedik kötete Az Idő Kereke sorozatnak, melyet Robert Jordan amerikai író írt. 1992 szeptemberében jelent meg, később két kötetre bontva. Karakterszámát illetően a könyvsorozat legterjedelmesebb kötete. 58 fejezete van, és egyedülálló módon nincs prológusa.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A könyv elején az összes főszereplő együtt van Tear Kövénél, ahol Rand al'Thor végre tanúbizonyságát teszi, hogy tényleg ő az újjászületett Sárkány, azzal, hogy Callandor kristálykardját magához veszi. Selene ugyanakkor leleplezi magát, nem más ő, mint Lanfear, az egyik Kitaszított, aki csatlakozni akar Randhoz. Váratlanul azonban rajtuk ütnek, két másik Kitaszított, Sammael és Semirhage, akik egymással is rivalizálnak. Rand az ellenségeket kardjával, vihar keltésével öli meg, aminek hatására többen azt hiszik, hogy elkezdett megőrülni.

Rand elhatározza, hogy vér szerinti ősei földjére, az Aiel-pusztába látogat. Egwene al'Vere és Moiraine Damodred vele tartanak, majd némi hezitálást követően Mat Cauthon is. Perrin Aybara, aki pletykákat hallott arról, hogy bajban van a Folyóköz, hazatér, hogy körülnézzen, Faile Bashere pedig vele tart. Elayne Trakand, Nynaeve al'Meara és Thom Merrilin pedig Tarabon felé veszik útjukat, hogy végezzenek a Fekete Ajahhal. Mindeközben Min Farshaw Tar Valonba tart, hogy jelentsen Siuan Sanche-nak, amely tevékenységével tudtán kívül a Fehér Torony megosztottságát segíti elő. A történet innentől kezdve a négy kis csoport kalandjait dolgozza fel.

Rand egy portálkő felhasználásával az Aiel-pusztába teleportál, ahol Taardad és Shaido Aiel klánok már várnak rájuk. Randnak át kell sétálnia a kristálykerten, amely próbatételek helyszíne, s ahol megismerkedik ősei múltjával. Kiállván a próbát, megjelenik rajta a Sárkány jele, bizonyítván, hogy ő a Kiválasztott, Aiel népének vezetője. Közben Mat kíváncsiságában egy ter'angreal segítségével korábbi, kígyókkal kapcsolatos látomásaira kíván válaszokat kapni. Kiderül, hogy veszedelmes játékba kezdett, és majdnem belehal, de végül szert tesz rég halott emberek emlékeire és az ősi nyelv ismeretére. Emellett megszerez egy lándzsát és egy medált, mely védelmet nyújt neki az Egyetlen Hatalommal szemben. Ennek azonban megvan az ára: Rand Matet az Élet Fájára fellógatva találja meg. Képes lesz visszahozni őt az életbe, de Mat nyakát onnantól csúf hegek torzítják el. Moiraine közben Rhuidean városában marad, ahol az aiel bölcsek segítségével képes lesz látni a jövő egyes részleteit.

Később útra kelnek, ám Al'cair Dal-nál a Shaido-klán vezetője, Couladin is magát mondja minden aiel vezetőjének. Hogy igazolja magát, Rand-nek fel kell fednie a vezetők előtt is a Legendák Korának titkos történetét, hogy leleplezze az imposztort. Mivel ez nem tűnik elegendőnek, Rand az Egyetlen Hatalmat felhasználva esőt fakaszt a pusztaságban, mely az első a Világtörés óta. Az aielek azonban továbbra is megosztottak és viszálykodás tör ki köztük. Rand üldözőbe veszi Asmodeant, az árulót, aki a Choedan Kal nevű sa'angreal nyomában jár. Rand Lanfear segítségével elvágja őt a Sötét Úrtól, és lényegében rákényszeríti, hogy tanítsa meg, hogyan kell használni az Egyetlen hatalmat úgy, ahogy azt csak a férfi Kitaszítottak tudják. Amikor visszatér Al'cair Dal-ba, nagy örömére azt tapasztalja, hogy az aielek túlnyomó többsége csatlakozott hozzá.

Mindeközben a Folyóközbe utazó Perrin azt tapasztalja, hogy egy Slayer nevű illető és a Fény Gyermekei asszisztálása mellett trallokok rabolnak el embereket. Padan Fain nekik dolgozott, és ezért azt hiszik, Perrin is egy árnybarát. Folyóközben rátalál Verin Mathwin-re és Alanna Mosvani-ra, akik mindketten aes sedai-ok, és potenciális jelölteket keresnek, akik olyanok, mint Egwene. Majd Tam al'Thor és Abell Cauthon vezetésével hadsereget szervez a trallokok ellen, s miután győz, feleségül vesz egy Faile nevű lányt. Döbbenten veszi azonban észre, hogy a folyóközi Lord Luc nem más, mint a lázító Slayer.

Közben Tarabonban Elayne és Nynaeve rálelnek Moghedienre és a Fekete Ajahra, és egy szolgálóját elvágják a bűvkörétől. Ugyancsak itt találkoznak Bayle Domonnal és Egeanin-nal, aki a seanchan nép tagja. Végül rálelnek Amatherára is, akivel korábban már találkoztak. Áldásos munkájuknak hála megszerzik a Sötét Urat börtönében tartó pecsétek egyikét. Nynaeve összecsap Moghediennel, de az az utolsó pillanatban öröktűz használatával képes lesz megszökni.

Eközben Min Farshaw a Fehér Toronyba érkezik, hogy jelentést tegyen. Elaida azonban előbb talál rá a Fehér Toronyban, és rájön, hogy valami van Moiraine, Siuan, és az Újjászületett Sárkány között. Hogy elejét vegye a továbbiaknak, Min a toronyban rejtőzik el, miközben Elaida és más aes sedai-ok fellázadnak Siuan ellen. Elaida önmagát kiáltja ki Amyrlin trónnak, emiatt sok aes sedai-nak menekülnie kell. Min végül kiszabadítja Siuant, és mielőtt elhagynák a várost, belebotlanak Logainba, aki szeretne velük menni.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Magyarul[szerkesztés]

  • Hódít az árnyék; ford. Radnóti Alíz; Beholder, Bp., 2000 (Az idő kereke sorozat)

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]