Rózsás turákó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Rózsás turákó
Rózsás turákó
Rózsás turákó
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Öregrend: Neoaves
Csoport: Passerea
Csoport: Otidimorphae
Rend: Turákóalakúak (Musophagiformes)
Család: Turákófélék (Musophagidae)
Nem: Musophaga
Faj: M. rossae
Tudományos név
Musophaga rossae
(Gould, 1852)
Elterjedés
Ross's turaco map.png
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Rózsás turákó témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Rózsás turákó témájú kategóriát.

Lady Ross Plantain Eater 2.jpg

A rózsás turákó (Musophaga rossae) a madarak osztályának turákóalakúak (Musophagiformes) rendjébe, ezen belül a turákófélék (Musophagidae) családjába tartozó faj. Korábbi rendszertanok, a család más fajaival együtt a kakukkalakúak rendjébe sorolták be.

Előfordulása[szerkesztés]

Angola, Botswana, Burundi, Kamerun, a Közép-afrikai Köztársaság, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Gabon, Kenya, Ruanda, Szudán, Tanzánia, Uganda és Zambia területén honos. A faj nem költöző, a nyílt, fás területeket, folyó menti erdőket és párás klímájú erdőket kedveli. Előfordulási területén viszonylag gyakori. Szívesen tartózkodik a fák felső lombkoronaszintjén. Területét nagyon védi, más madárfajokkal – akár a ragadozó madarakkal szemben – agresszív. Párosan vagy kisebb csoportokban él.

A faj fogságban gyakori, bár nem annyira, mint legközelebbi rokona, a viola turákó.

Megjelenése[szerkesztés]

A rózsás turákó 51–54 cm hosszúságú, súlya 390-444 gramm, az összes turákóféle közül a második legnagyobb faj, nagyobb, mint a viola turákó. Méretén kívül, a viola turákótól megkülönbözteti még lenyűgöző, vörös színű tollbóbitája, sárga szemgyűrűje és sárga csőre, mely hátranyúlva védőlemezt alkot a homlokán. Teste ibolyakék-feketés színű, lába és lábfeje fekete. Mindkét ivarú egyed hasonló, nemük megállapítása csak alapos vizsgálattal lehetséges. Hangja folyamatos, ritmusos, torokból jövő, kissé majomszerű hang.

Tápláléka[szerkesztés]

A faj elsősorban gyümölcsevő. Tenyészidőszakban ízeltlábúakat is elfogyaszt. Tápláléka közé tartoznak a virágok és friss rügyek, termeszek és csigák.

Szaporodása[szerkesztés]

A hímek és a nőstények közösen építik fákon ágakból épült fészküket, akár 15 m magasságban. A tojó 1 vagy 2 tört fehér színű tojást tojik, a hím és a nőstény közösen, felváltva költik az utódokat. A költési idő 24-26 nap. A fiókák felnevelésében mindkét szülő részt vesz. A csibék egy hónap után kelnek szárnyra. A fiókáknak fekete pelyhes tollazata van, mely egész testüket és lábukat beborítja. A csőr felső borítása fekete, mely mélysárga színbe hajlik. Három-négy hetes korukban kialakul a mell, a szárnyak és a farok ibolya színe, a szárnyak aljának vörös színe, és a bóbita vöröses árnyalata.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]