Ugrás a tartalomhoz

Rózsás turákó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rózsás turákó
Rózsás turákó
Rózsás turákó
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Öregrend: Neoaves
Csoport: Passerea
Csoport: Otidimorphae
Rend: Turákóalakúak (Musophagiformes)
Család: Turákófélék (Musophagidae)
Nem: Musophaga
Faj: M. rossae
Tudományos név
Musophaga rossae
(Gould, 1852)
Elterjedés
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Rózsás turákó témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Rózsás turákó témájú kategóriát.

A rózsás turákó (Musophaga rossae) a madarak osztályának turákóalakúak (Musophagiformes) rendjébe, ezen belül a turákófélék (Musophagidae) családjába tartozó faj. Korábbi rendszertanok, a család más fajaival együtt a kakukkalakúak rendjébe sorolták be.

Előfordulása[szerkesztés]

Angola, Botswana, Burundi, Kamerun, a Közép-afrikai Köztársaság, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Gabon, Kenya, Ruanda, Szudán, Tanzánia, Uganda és Zambia területén honos. A faj nem költöző, a nyílt, fás területeket, folyó menti erdőket és párás klímájú erdőket kedveli. Előfordulási területén viszonylag gyakori. Szívesen tartózkodik a fák felső lombkoronaszintjén. Területét nagyon védi, más madárfajokkal – akár a ragadozó madarakkal szemben – agresszív. Párosan vagy kisebb csoportokban él.

A faj fogságban gyakori, bár nem annyira, mint legközelebbi rokona, a viola turákó.

Megjelenése[szerkesztés]

A rózsás turákó 51–54 cm hosszúságú, súlya 390-444 gramm, az összes turákóféle közül a második legnagyobb faj, nagyobb, mint a viola turákó. Méretén kívül, a viola turákótól megkülönbözteti még lenyűgöző, vörös színű tollbóbitája, sárga szemgyűrűje és sárga csőre, mely hátranyúlva védőlemezt alkot a homlokán. Teste ibolyakék-feketés színű, lába és lábfeje fekete. Mindkét ivarú egyed hasonló, nemük megállapítása csak alapos vizsgálattal lehetséges. Hangja folyamatos, ritmusos, torokból jövő, kissé majomszerű hang.

Tápláléka[szerkesztés]

A faj elsősorban gyümölcsevő. Tenyészidőszakban ízeltlábúakat is elfogyaszt. Tápláléka közé tartoznak a virágok és friss rügyek, termeszek és csigák.

Szaporodása[szerkesztés]

A hímek és a nőstények közösen építik fákon ágakból épült fészküket, akár 15 m magasságban. A tojó 1 vagy 2 tört fehér színű tojást tojik, a hím és a nőstény közösen, felváltva költik az utódokat. A költési idő 24-26 nap. A fiókák felnevelésében mindkét szülő részt vesz. A csibék egy hónap után kelnek szárnyra. A fiókáknak fekete pelyhes tollazata van, mely egész testüket és lábukat beborítja. A csőr felső borítása fekete, mely mélysárga színbe hajlik. Három-négy hetes korukban kialakul a mell, a szárnyak és a farok ibolya színe, a szárnyak aljának vörös színe, és a bóbita vöröses árnyalata.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]