Révfalu (Győr)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Révfalu (Győr)
Révfalui híd
Révfalui híd
Közigazgatás
Település Győr
Városhoz csatolás 1905
Irányítószám 9026
Népesség
Teljes népesség ismeretlen
Földrajzi adatok
Terület6 km² km²
Távolság a központtól4 km
Elhelyezkedése
Révfalu (Győr) (Győr)
Révfalu (Győr)
Révfalu (Győr)
Pozíció Győr térképén
é. sz. 47° 41′ 39″, k. h. 17° 37′ 48″Koordináták: é. sz. 47° 41′ 39″, k. h. 17° 37′ 48″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Révfalu (Győr) témájú médiaállományokat.

Révfalu a Mosoni-Duna bal partjára esik. Földrajzilag a Szigetközhöz tartozik. Eredetileg három községből tevődött össze: Révfaluból, Pataházából és Malomsokból. Ezek a községek Révfalu néven egyesültek; a települést 1905-ben, több évtizedes vita után, Győrhöz csatolták. A Révfalu és és a történelmi Bácsa község közötti területet Kisbácsa néven ismerjük. Révfalu és Kisbácsa ma Bácsával együtt Győr városrészei. A Rábca és a Mosoni-Duna határolta „Püspeök zigeth”-ről 1567-ben olvashatunk először, amikor királyi téglavetők települtek le területén. Sziget önálló település volt, melyet 1905-ben csatoltak Győrhöz. 1907-ben a Rábcának új medret ástak: helyén széles, mély fekvésű zöldterület, a Bercsényi Miklós liget alakult ki.

A Mosoni-Dunán a történelem folyamán mindig volt átkelési lehetőség: kompok, hajóhíd. Ma három híd vezet át Révfaluba:

 • Kossuth híd, melyet gyakran Révfalusi vagy Révfalui hídként emlegetnek: A közúti forgalmat vezeti át Szigetköz és a Medvei-Dunahíd felé,
 • Jedlik Ányos híd: a Vásárhelyi Pál gyaloghíd (amit a helyiek Kis Erzsébet hídnak is neveznek) helyére épített 1+1 sávos, gyalogos és biciklisávokkal rendelkező híd. 2010 novemberében adták át, Sziget városrészt köti össze Révfaluval,
 • A 14. számú főút forgalmát átvezető Széchenyi közúti híd: Szlovákia, Vámosszabadi illetve a Szigetköz felé.

Ezeken a hidakon kívül további átkelési lehetőségek a Szigetközbe, Kunsziget, Mecsér, Kimle, Máriakálnok, Halászi, Feketeerdő, Rajka községeknél van közúti híd.

Intézményei, műemlékei[szerkesztés]

 • A termálfürdőtől a Vásárhelyi Pál hidat a töltésen keresztül sétával érhetjük el. Innen szép kilátás nyílik a Püspökerdőre. Itt találhatók a Széchenyi István Egyetem modern épülettömbjei. A folyóparton nemrégen még csónakházak sorakoztak, keretet adva a győri vízi sportéletnek.
 • A révfalui katolikus plébániatemplom a Káloczy tér északnyugati sarkán található, az egyetemi negyed tőszomszédságában. 1780 körül építették barokk stílusban. A második világháborúban tönkrement hajóját 1951-re, tornyát csak 1985-re állították vissza eredeti állapotába.
 • Az egyetem előtt, a Duna felőli oldalon áll Varga Imre Sárkányrepülő szobra. Visszatérve a gyalogoshíd hídfőjéhez láthatjuk a sok szép eredményt elért evezős egyesületek fiataljait, illetve klubjait.
 • Itt találhatjuk a Mosoni-Duna egyetlen szabadstrandját, az Aranypartot. Messzebb sétálva megláthatjuk a városi vízmű telepét, amit 40 000 m³ napi vízhozamra terveztek.
 • Nem messze áll az 1910-ben üzembe helyezett víztorony.
 • Itt található még az 1954-es árvíz emlékműve is, amely a nagyon szomorú eseményre emlékeztet. Ásványrárónál a Nagy-Duna elszakította a gátját és végighömpölyögve a Szigetközön, hátulról támadt a városrészre. Elszakította a körtöltést, és a városnegyedet 3–4 m-es ár borította el.
 • A Rónay Jácint u. 4. alatt található a Tulipános iskola, Lechner Jenő szecessziós stílusú, magyaros motívumokat felhasználó stíluskeresésének emléke. Az iskolától nem messze a Kossuth híd lábánál tekinthetjük meg Nepomuki Szent János szobrát, melyet a révfalui lakosok saját védőszentjüknek is tekintenek.
 • A városrész kertes családi házak szép gyűjteménye, amit napjainkban sokszor emeletes, tájidegen szövetkezeti és társasházakkal csúfítanak el.
 • A révfalui temetőben található a híres polihisztor Bán Aladár sírja.

Jegyzetek[szerkesztés]