Révfalu (Baranya megye)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Révfalu
Közigazgatás
Település Drávakeresztúr
Alapítás éve ismeretlen
Városhoz csatolás 1978
Korábbi rangja község
Irányítószám 7967
Népesség
Teljes népesség
Elhelyezkedése
Révfalu (Baranya megye)
Révfalu
Révfalu
Pozíció Baranya megye térképén
é. sz. 45° 49′ 20″, k. h. 17° 46′ 53″Koordináták: é. sz. 45° 49′ 20″, k. h. 17° 46′ 53″

Révfalu egy lényegében kihalt, Horvátországgal határos Dráva-menti település Baranya megyében, ma Drávakeresztúr része. A falu különlegessége, hogy teljes (egykori) lakott területe a Dráva gátján belül helyezkedik el, továbbá szilárd burkolatú út sem vezet hozzá. A település területének zöme jelenleg a Duna–Dráva Nemzeti Parkhoz tartozik.

Története[szerkesztés]

A település soha nem volt nagy. Lakosságanak többsége horvát volt. A falu neve arra utal, hogy hajdan itt kompátkelés volt a Dráván keresztül. Irott források a faluról csak az 1711-es Szatmári béke utáni időszakból vannak, de az biztos, hogy már a török hódoltság előtt lakott volt. A XVIII. század első felében a Rindsmaul családot említik birtokosként, a század második pedig a Petrovszky család. Későbbi ismert birokosa az Udvari Kamara, majd a Draskovich család.

Az 1950-es megyerendezés során a Szigetvári járásban lévő település Somogy vármegyéből átkerült Baranya megyébe; néhány hónappal később, a járásrendezéskor az újonnan létrejött Sellyei járásba. 1963-ban a megszüntetett Sellyei járásból a Siklósi járásba.

A falu a Rákosi-korszakban a vasfüggöny mögött volt, elsősorban ezen elszigetelt helyzete okozta, hogy legtöbb lakója fokozatosan elköltözött innen. Majd a lakosság tovább csökkent, 1960-ban még 256 állandó lakója volt.
A rendszerváltás óta népszerű hely a kirándulók, pihenni vágyó művészek körében is, főként nyaranta; fő vonzerejét az érintetlen természeti környezet és a helyi építési hagyományokat őrző építészeti emlékek adják.

A kormányzat korábbi (2013-as) tervei közt szerepelt a 67-es főút Horvátországig történő meghosszabbítása, és az út déli végén, a falu és Drávasztára közé egy Dráva-híd építése. Az akkori bejelentés szerint a hídnak 2018-ig kellett volna elkészülnie.[5] Az újabb nyilatkozatk szerint azonban több más, Baranya megyében tervezett közútfejlesztési- és építési beruházással együtt ennek az elkészülése is csak 2020 utánra várható.[6]

Természeti értékei[szerkesztés]

Területe a Duna–Dráva Nemzeti Park része, a Dráva ártere. Gazdag növény- és állatvilág jellemzi.[7] Szilárd burkolatú kerékpárút (az EuroVelo nemzetközi kerékpárút-hálózat 13. számú, „Vasfüggöny” útvonala, ezen belül a horvát-magyar határ menti szakasz 3. számú szakasza[8]) érinti a falut[9]

Média

1982-ben Rockenbauer Pál filmet forgatott a kihalóban lévő településről: Kilenc ember faluja címmel.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]