Révfalu (Baranya megye)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Révfalu
Közigazgatás
Település Drávakeresztúr
Alapítás éveismeretlen
Városhoz csatolás 1978
Korábbi rangja község
Irányítószám 7967
Népesség
Teljes népesség0 fő (2015) +/-
Elhelyezkedése
Révfalu (Baranya megye)
Révfalu
Révfalu
Pozíció Baranya megye térképén
é. sz. 45° 49′ 20″, k. h. 17° 46′ 53″Koordináták: é. sz. 45° 49′ 20″, k. h. 17° 46′ 53″

Révfalu egy lényegében kihalt, Horvátországgal határos Dráva-menti település Baranya megyében, ma Drávakeresztúr része. A falu különlegessége, hogy teljes (egykori) lakott területe a Dráva gátján belül helyezkedik el, továbbá szilárd burkolatú út sem vezet hozzá. A település területének zöme jelenleg a Duna–Dráva Nemzeti Parkhoz tartozik.

Története[szerkesztés]

A település soha nem volt nagy. Lakosságanak többsége horvát volt. A falu neve arra utal, hogy hajdan itt kompátkelés volt a Dráván keresztül. Irott források a faluról csak az 1711-es Szatmári béke utáni időszakból vannak, de az biztos, hogy már a török hódoltság előtt lakott volt. A XVIII. század első felében a Rindsmaul családot említik birtokosként, a század második pedig a Petrovszky család. Későbbi ismert birtokosa az Udvari Kamara, majd a Draskovich család.

Az 1950-es megyerendezés során a Szigetvári járásban lévő település Somogy vármegyéből átkerült Baranya megyébe; néhány hónappal később, a járásrendezéskor az újonnan létrejött Sellyei járásba. 1963-ban a megszüntetett Sellyei járásból a Siklósi járásba.

A falu a Rákosi-korszakban a vasfüggöny mögött volt, elsősorban ezen elszigetelt helyzete okozta, hogy legtöbb lakója fokozatosan elköltözött innen. Majd a lakosság tovább csökkent, 1960-ban még 256 állandó lakója volt.
A rendszerváltás óta népszerű hely a kirándulók, pihenni vágyó művészek körében is, főként nyaranta; fő vonzerejét az érintetlen természeti környezet és a helyi építési hagyományokat őrző építészeti emlékek adják.

A kormányzat korábbi (2013-as) tervei közt szerepelt a 67-es főút Horvátországig történő meghosszabbítása, és az út déli végén, a falu és Drávasztára közé egy Dráva-híd építése. Az akkori bejelentés szerint a hídnak 2018-ig kellett volna elkészülnie.[1] Az újabb nyilatkozatk szerint azonban több más, Baranya megyében tervezett közútfejlesztési- és építési beruházással együtt ennek az elkészülése is csak 2020 utánra várható.[2]

Természeti értékei[szerkesztés]

Területe a Duna–Dráva Nemzeti Park része, a Dráva ártere. Gazdag növény- és állatvilág jellemzi.[3] Szilárd burkolatú kerékpárút (az EuroVelo nemzetközi kerékpárút-hálózat 13. számú, „Vasfüggöny” útvonala, ezen belül a horvát-magyar határ menti szakasz 3. számú szakasza[4]) érinti a falut[5]

Média

1982-ben Rockenbauer Pál filmet forgatott a kihalóban lévő településről: Kilenc ember faluja címmel.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]