Révai Kereskedelmi, Pénzügyi és Ipari Lexikona

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Révai Kereskedelmi, Pénzügyi és Ipari Lexikona
A modern üzleti élet enciklopédiája
Borítódísz
Borítódísz

Szerzőtöbb szerző, szerk. Schack Béla
Első kiadásának időpontja19291931
Nyelvmagyar
Témakörtudományos ismeretek gyűjteménye
Műfajlexikonok
Részei4 kötet
Kiadás
Magyar kiadásRévai Irodalmi Intézet, Budapest

A Révai Kereskedelmi, Pénzügyi és Ipari Lexikona, alcímén A modern üzleti élet enciklopédiája egy nagy terjedelmű magyar közgazdasági ismerettár a két világháború közötti időből.

Jellemzői[szerkesztés]

Az előszó szerint a Révai Irodalmi Intézet már A magyar kereskedő könyve című négy kötetes enciklopédia lezárásakor foglalkozott azzal, hogy folytatásaként kereskedelmi lexikont is közre ad. Ezt azonban megakadályozta az I. világháború kitörése és azt követő politikai–gazdasági események. Azonban: :„Időközben a Magyar Kereskedő Könyve, amelyből sok ezren merítettek okulást, az utolsó példányig elfogyott, ami a kérdést más oldalról tette időszerűvé. A gazdasági helyzet, igaz, ma sem rózsás, de a kiadó irodalmi intézet úgy véli, hogy erkölcsi kötelessége az eljövendő gazdasági megszilárdulásnak elébe menni s a konszolidációt a maga módja szerint és a maga eszközével: a jó könyvvel előmozdítani. Így határozódott el ennek a műnek a létrejövetele.”

Az alkotás végül 1929 és 1931 között jelent meg Budapesten A magyar kereskedő könyvét is szerkesztő Schack Béla szerkesztésében „árukereskedelemben, pénz- és biztosítóintézetekben, őstermelő- és ipari üzemekben, forgalmi szolgálatban működők, e pályákra készülők, az üzleti élettel vonatkozásban levő köztisztviselők, bírák, ügyvédek, tanárok, valamint gazdasági irányú főiskolák és középfokú intézetek látogatói részére.” A 4 kötetes, és összességében több mint 1700 oldal szöveget (valamint mellékletként arcképeket, fényképeket, táblázatokat) tartalmazó mű a magyar nyelven megjelent kevés számú nagyobb közgazdasági lexikon egyike máig. Reprint vagy elektronikus kiadása nincs. Ritkasága miatt az antikváriusi kínálat mellett olykor árverési tételként is előfordul.[1]

A vele egyidőben megjelenő Athenaeum Rt.-féle Közgazdasági enciklopédiától szócikkeinek rövidségében, áttekinthetőségében tér el.

Kötetbeosztás[szerkesztés]

Az egyes kötetek a következők voltak:

Kötetszám
Kötetcím
Kiadási év
Oldalszám
I. A–D 1929 432
II. E–Kéz 1930 479
III. Kg–Ö 1931 390
IV. P–Zs. Idegen szók és szólások. Kiegészítések 1931 421

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Darabanth.com

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]