Prudentius

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Prudentius
BLAdd24199PrudentiusFol11v.jpg
Élete
Született 348
Calahorra, Spanyolország
Elhunyt 413 körül
(kb. 65 évesen)
Nemzetiség római
Pályafutása
Fontosabb művei Psychomachia

Aurelius Prudentius Clemens, röviden csak Prudentius (348, Hispania Tarraconensis413 körül, Hispánia) római születésű keresztény himnuszköltő.

Élete[szerkesztés]

Ügyvédként praktizált Hispániában, és kétszer a tartomány kormányzójává is kinevezték. I. Theodosius utasítására az udvari méltóságok sorába emelkedett. Bevallása szerint életének jelentős részét már elvesztegette és csak élete alkonyán, 392 körül fordult a katolicizmushoz. Ekkor visszavonult a közéleti pályától, és idejét az önmegtartóztatásnak és az írásnak szentelte. Ugyanakkor összegyűjtötte korának keresztény költeményeit is, melyeket előszóval látott el - saját datálása szerint 405-ben. Részt vett korának pogány-keresztény vitájában, és élesen támadta a pogány irányzat vezéralakját, Symmachust.

Költészete[szerkesztés]

Művészetére hatást gyakoroltak korának jelentősebb keresztény írói, így például Tertullianus és Szent Ambrus. Himnuszainak egy részét ma is énekli a katolikus egyház. Legjelentősebb művében, a Psychomachiában (Kb. A lélek küzdelme) a Bűn és az Erény küzdenek egymással - az Erény győzelmével. Ez a költemény jelentős hellenisztikus filozófiai gondolatokat is idéz, ugyanakkor döntő hatást gyakorolt a középkori allegorikus művészetre.

Művei[szerkesztés]

  • Liber Cathemerinon („Órák könyve”) a nap egyes óráiról és az ekkor tartandó egyházi ünnepélyekről szól.
  • Liber Peristephanon („A mártírok koronája”) 14 lírai költeményt tartalmaz hispániai és római mártírokról.
  • Apotheosis („Megistenülés”) azokat támadja, akik kétségbe vonják Jézus istenségét, és elutasítják a Szentháromság tanát.
  • Hamartigenia („A bűn eredete”) a gnossztikusok, különösen Markión felfogását támadja
  • Psychomachia („A lélek küzdelme”)
  • Libri contra Symmachum („Symmachus ellen”), a Győzelem istennője oltár visszaállítása ellen
  • Dittochæon („A kettős testamentum”) a római bazilika falára szánt verses feliratokat tartalmaz

Jegyzetek[szerkesztés]

Művei magyar nyelven[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]

  • Adamik 2009: Adamik Tamás: Római irodalom: A kezdetektől a nyugatrómai birodalom bukásáig. Budapest: Pesti Kalligram Kft. 2009. ISBN 9788081012266  
  • Albrecht 2003-2004: Michael von Albrecht: A római irodalom története I.–II. (ford. Tar Ibolya). Budapest: Balassi Kiadó. 2003–2004. ISBN 963506523X   és ISBN 9635065744

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]