Prudentius

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Prudentius
BLAdd24199PrudentiusFol11v.jpg
Élete
Született 348
Calahorra, Spanyolország
Elhunyt 413 körül
(kb. 65 évesen)
Nemzetiség római
Pályafutása
Fontosabb művei Psychomachia
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Prudentius témájú médiaállományokat.

Aurelius Prudentius Clemens, röviden csak Prudentius (348, Hispania Tarraconensis413 körül, Hispánia) római születésű keresztény himnuszköltő.

Élete[szerkesztés]

Ügyvédként praktizált Hispániában, és kétszer a tartomány kormányzójává is kinevezték. I. Theodosius utasítására az udvari méltóságok sorába emelkedett. Bevallása szerint életének jelentős részét már elvesztegette és csak élete alkonyán, 392 körül fordult a katolicizmushoz. Ekkor visszavonult a közéleti pályától, és idejét az önmegtartóztatásnak és az írásnak szentelte. Ugyanakkor összegyűjtötte korának keresztény költeményeit is, melyeket előszóval látott el - saját datálása szerint 405-ben. Részt vett korának pogány-keresztény vitájában, és élesen támadta a pogány irányzat vezéralakját, Symmachust.

Költészete[szerkesztés]

Művészetére hatást gyakoroltak korának jelentősebb keresztény írói, így például Tertullianus és Szent Ambrus. Himnuszainak egy részét ma is énekli a katolikus egyház. Legjelentősebb művében, a Psychomachiában (Kb. A lélek küzdelme) a Bűn és az Erény küzdenek egymással - az Erény győzelmével. Ez a költemény jelentős hellenisztikus filozófiai gondolatokat is idéz, ugyanakkor döntő hatást gyakorolt a középkori allegorikus művészetre.

Művei[szerkesztés]

  • Liber Cathemerinon („Órák könyve”) a nap egyes óráiról és az ekkor tartandó egyházi ünnepélyekről szól.
  • Liber Peristephanon („A mártírok koronája”) 14 lírai költeményt tartalmaz hispániai és római mártírokról.
  • Apotheosis („Megistenülés”) azokat támadja, akik kétségbe vonják Jézus istenségét, és elutasítják a Szentháromság tanát.
  • Hamartigenia („A bűn eredete”) a gnossztikusok, különösen Markión felfogását támadja
  • Psychomachia („A lélek küzdelme”)
  • Libri contra Symmachum („Symmachus ellen”), a Győzelem istennője oltár visszaállítása ellen
  • Dittochæon („A kettős testamentum”) a római bazilika falára szánt verses feliratokat tartalmaz

Jegyzetek[szerkesztés]

Művei magyar nyelven[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]

  • Adamik 2009: Adamik Tamás: Római irodalom: A kezdetektől a nyugatrómai birodalom bukásáig. Budapest: Pesti Kalligram Kft. 2009. ISBN 9788081012266  
  • Albrecht 2003-2004: Michael von Albrecht: A római irodalom története I.–II. (ford. Tar Ibolya). Budapest: Balassi Kiadó. 2003–2004. ISBN 963506523X   és ISBN 9635065744

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]