Pomákok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pomákok a 20. század elején

A pomákok sajátos vallási csoport a Balkán-félszigeten. A pomákok, vagy ahogyan a törökök nevezik őket, a pomázok egy türk-bolgár nép, mint a kálizok is, iszlám vallásúak. Bulgáriában mintegy 200 ezer pomák, Törökországban pedig kb. 40 ezer pomáz él.

Földrajzi elhelyezkedés[szerkesztés]

Bulgáriában, Görögországban, Macedóniában, Albániában és Törökországban élnek. Anyanyelvük bolgár.

Bulgáriában létszámuk kb. 300 ezer. Bolgárul beszélnek, egy részük tud törökül is. Egy részük bolgárnak vallja magát, a legnagyobb rész pedig nem rendelkezik etnikai tudattal, hanem egyszerűen muszlim névvel illeti magát. Görögországban kb. 40 ezren vannak. Etnikai tudatuk általában nincs, egy kisebbség bolgárnak vallja magát. Régies bolgár nyelven beszélnek. Macedóniában mintegy 40 ezren vannak, egy részük albánnak vallja magát, illetve újabb jelenség a bosnyákként való önmeghatározás. Macedón/bolgár nyelven beszélnek. Albániában kb. 3-4 ezren vannak, etnikailag ma már albánnak vallják magukat. Beszélt nyelvük a Macedón/bolgár. Törökországban kb. 150 ezren élnek. Többségük ma már török nemzetiségűnek vallja magát. Erős közöttük az eredeti anyanyelv elvesztésének jelensége, a fiatal nemzedék ma már csak török anyanyelvű.

Történetük[szerkesztés]

A legelterjedtebb elképzelés szerint a pomákok a Balkán-félsziget déli részén az oszmán-török hódítás után iszlamizált bolgár lakosság. A valóság az, hogy a népvándorlás során ez a nép keletről jött a Balkán-félszigetre. A honfoglaló magyar törzsekhez is társult egy kisebb csoport muszlim pomáz és káliz (lásd Pomáz- Mező, Pomáz, Kálóz stb. települések). Bulgáriában és Ukrajnában gyakori vezetéknév a Pomázov és a Pommáz valamint a Kálizov.

Híres pomákok[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Pomákok témájú médiaállományokat.