Pomákok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Pomákok a 20. század elején
BASA-2072K-1-337-296-Pomak.JPG

A pomákok sajátos vallási csoport a Balkán-félszigeten. A pomákok, vagy ahogyan a törökök nevezik őket, a pomázok egy türk-bolgár nép, mint a kálizok is, iszlám vallásúak. Bulgáriában mintegy 200 ezer pomák, Törökországban pedig kb. 40 ezer pomák él.

Földrajzi elhelyezkedés[szerkesztés]

Bulgáriában, Görögországban, Macedóniában, Albániában és Törökországban élnek. Anyanyelvük bolgár.

Bulgáriában létszámuk kb. 300 ezer. Bolgárul beszélnek, egy részük tud törökül is. Egy részük bolgárnak vallja magát, a legnagyobb rész pedig nem rendelkezik etnikai tudattal, hanem egyszerűen muszlim névvel illeti magát. Görögországban kb. 40 ezren vannak. Etnikai tudatuk általában nincs, egy kisebbség bolgárnak vallja magát. Régies bolgár nyelven beszélnek. Macedóniában mintegy 40 ezren vannak, egy részük albánnak vallja magát, illetve újabb jelenség a bosnyákként való önmeghatározás. Macedón/bolgár nyelven beszélnek. Albániában kb. 3-4 ezren vannak, etnikailag ma már albánnak vallják magukat. Beszélt nyelvük a Macedón/bolgár. Törökországban kb. 150 ezren élnek. Többségük ma már török nemzetiségűnek vallja magát. Erős közöttük az eredeti anyanyelv elvesztésének jelensége, a fiatal nemzedék ma már csak török anyanyelvű.

Történetük[szerkesztés]

A legelterjedtebb elképzelés szerint a pomákok a Balkán-félsziget déli részén az oszmán-török hódítás után iszlamizált bolgár lakosság. Legvalószínűbb feltételezés szerint ők eredetileg keletről, Aszparuh bolgár kánnal érkeztek, amikor az több tízezer bolgárral és legalább ugyanannyi hozzá csatlakozott szlávval elmenekült a 668-ban kazárok által megtámadott Régi Nagy Bulgáriából és a mai Besszarábia déli területeit elfoglalva 680-ban hivatalosan is megalapította Dunai Bolgárországot (mely azelőtt is főleg bolgároké volt, de Bizánc csak 680-ban ismerte el államnak), melynek hatalma idővel az egész Balkánra kiterjedt.[forrás?] A honfoglaló magyar törzsekhez is társult egy kisebb csoport muszlim pomáz és káliz (lásd Pomáz- Mező, Pomáz, Kálóz stb. települések). Bulgáriában és Ukrajnában gyakori vezetéknév a Pomázov és a Pommáz valamint a Kálizov.

Híres pomákok[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

Commons:Category:Pomaks
A Wikimédia Commons tartalmaz Pomákok témájú médiaállományokat.