Platypterygius

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Platypterygius
Evolúciós időszak: kora krétakéső kréta
A Platypterigius longmani rekonstrukciója
A Platypterigius longmani rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Rend: Ichthyosauria
Család: Ophthalmosauridae
Nem: Platypterygius
von Huene, 1922
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Platypterygius témájú kategóriát.

A Platypterygius (jelentése „lapos szárny”) az ophthalmosaurida ichthyoszauruszok rendjének egy neme. A legközelebbi rokona a Caypullisaurus és a Brachypterygius.[1]

Felfedezés és fajok[szerkesztés]

A fosszíliáit Ausztrália, Oroszország, az Egyesült Államok, Nyugat-Európa és valószínűsíthetően Új-Zéland területén fedezték fel. Hat faját nevezték el. Felnőtt és fiatal példányok, valamint újszülöttek és terhes nőstények egyaránt előkerültek.

Az Ausztráliából származó maradványok eredetileg az Ichthyosaurus australis nevet kapták. Ezekre a (kora kréta időszaki, albai korszakbeli) Toolebuc Formációban és az Allaru-agyagkőben találtak rá a Flinders folyónál és más helyeken, Északközép-Queenslandben. 1990-ben Mary Wade létrehozta a P. longmani fajt, az összes, korábban I. australis néven besorolt példány számára.

Ősbiológia[szerkesztés]

Az oroszországi Kurszk körzetben talált, albaicenomani korszakból származó Platypterygius kiprijanovi

A hossza nagyjából elérte a 7 métert. Hosszú nyakkal és erős, uszonyos farokkal rendelkezett. Szokatlan módon a mellső uszonyát más ichthyoszauruszokénál több ujj alkotta, melyek egymáshoz közel sorakoztak, széles lapos felületet alkotva.[forrás?] A 'lapos szárny' név is erre a jellegzetességre utal. Emellett a csuklócsontjai teljesen eltűntek.[forrás?] A fiatal példányok komputertomográfiás (CT) vizsgálata alapján igen valószínű, hogy a Platypterygius süket volt.[forrás?].

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Fernández, M. (2007). „Redescription and phylogenetic position of Caypullisaurus (Ichthyosauria: Ophthalmosauridae)”. Journal of Paleontology 81 (2), 368–375. o.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Platypterygius című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]