Cenomani

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cenomani
(100,5 – 93,9 millió évvel ezelőtt)
Előző korszak
Következő korszak
Albai
Turoni
Környezeti jellemzők
(átlagos értékek az időegységen belül)
Idővonal
A kréta időszak eseményei
m • v • sz
-140 —
-130 —
-120 —
-110 —
-100 —
-90 —
-80 —
-70 —
72,1 ± 0,2 –
66,0 Ma
83,6 ± 0,2 –
72,1 ± 0,2 Ma
86,3 ± 0,5 –
83,6 ± 0,2 Ma
89,8 ± 0,3 –
86,3 ± 0,5 Ma
93,9 –
89,8 ± 0,3 Ma
100,5 –
93,9 Ma
~113,0 –
100,5 Ma
~125,0 –
~113,0 Ma
~129,4 –
~125,0 Ma
~132,6 –
~129,4 Ma
~139,8 –
~132,6 Ma
~145,0 –
~139,8 Ma
A kréta eseményeinek
hozzávetőleges idővonala.
A skálán az évmilliók láthatók.

A geológiai időskálán a cenomani a késő kréta kor legkorábbi korszaka. 100,5 millió évvel ezelőtt kezdődött és 93,9 millió évvel ezelőtt ért véget.[1] A cenomani az albai korszakot követte és a turonit előzte meg.[2]

A cenomani megfelel a Mexikói-öbölben használt időskála woodbini és az Egyesült Államok keleti parti időskálájához tartozó eaglefordi korszakoknak.

A cenomani végén egy anoxikus esemény, az úgynevezett cenomani-turoni határesemény vagy más néven Bonarelli-esemény következett be, ami a tengeri fajok kis mértékű kihalását okozta.

Sztratigráfiai definíció[szerkesztés]

A cenomani emeletet a francia őslénykutató, Alcide d'Orbigny használta elsőként a szakirodalomban, 1847-ben. A név Le Mans városának újkori latin nevéből, a cenomanumból származik.

A cenomani emelet alapja (ami a késő kréta sorozat alapja is egyben) az a hely, ahol először tűnik fel a foraminiferák közé tartozó Rotalipora globotruncanoides faj a sztratigráfiai rekordban. Az albai emelet referencia profilja (GSSP) a Francia Alpokban, a Mont Risou nyugati oldalán levő kibúvásnál a Rosans nevű falu közelében található (Hautes-Alpes területén, az alábbi koordinátáknál: 44°23'33"É, 5°30'43"K). Az alap a referencia profilban 36 méterrel a Marnes Bleues-formáció teteje alatt van.[3]

A cenomani teteje (a turoni alapja) az a hely, ahol elsőként tűnik fel a Watinoceras devonense nevű ammoniteszfaj.

A cenomani fontos korjelző fosszíliája az ammoniteszek közé tartozó Calycoceras naviculare, Acanthoceras rhotomagense és Mantelliceras mantelli.

Rétegtani és paleoklimatológiai sorrend[szerkesztés]

A késő cenomani idején volt a fanerozoikum során a legmagasabb az átlagos tengerszint az elmúlt 600 millió évben (körülbelül 100–50 méterrel haladta meg a mai szintet). Ennek következtében a magaslatok mindvégig alacsonyan helyezkedtek el, a Föld felszínét borító kiterjedt meleg tengerek pedig elárasztották a mai kontinensek elődeinek alacsony területeit. A hullámok fölé emelkedő kevés szárazföldet alkotó régi hegységek, dombok és fennsíkok mind nagymértékben erodálódtak. A tektonikus hegységképződés minimális volt és a legtöbb kontinenst kiterjedt vízfelületek választották el egymástól. Mivel a hegységek nem gátolták a szeleket, az éghajlat szeles volt, a hullámzás pedig erős, ami növelte az eróziót és felgyorsította az üledékképződést.

Paleontológia[szerkesztés]

Fejlábúak[szerkesztés]

Ammoniteszek[szerkesztés]

A cenomani korszak ammoniteszei
Acanthoceras
Parapuzosia
Schloenbachia

Belemniteszek[szerkesztés]

Keuppia

Újbelsővázas fejlábúak[szerkesztés]

Rákok[szerkesztés]

Porcos halak[szerkesztés]

A cenomani korszak porcos halai
Taxon Korszak Lelőhely Leírás Kép
cenomani–campaniai Jordánia, Kanada, Oroszország, USA[6] Kora legnagyobb, 7 méteres hosszúságot is elérő cápájaként sokféle zsákmányra, például moszaszauruszokra, plezioszauruszokra, a Xiphactinusra és protostegida teknősökre vadászott.
Cretoxyrhina
D. pastinaca
D. ujo + további 38 faj
kora cenomani–jelenkor Észak-Amerika, Közép-Amerika, Európa, Afrika, Ázsia, Ausztrália, Új-Zéland[7] A tüskésrájafélék egyik neme. Fajai az egész világ trópusi és mérsékelt égövi tengereiben, a közép-európai partokon, északon Dél-Skandináviáig megtalálhatók. Magányosan a tengerfenéken élnek. Táplálékuk puhatestűek, rákfélék és halak.

Csontos halak[szerkesztés]

A cenomani korszak csontos halai
Idrissa
Nematonotus
A Protosphyraena két faja, a P. pernicosa (fent) és a P. nitida (lent)
Pseudoberyx
Xiphactinus

Kígyók[szerkesztés]

A cenomani korszak kígyói
Taxon Korszak Lelőhely Leírás Kép
E. descouensi
cenomani Libanon 85 centiméter hosszú, hátsó lábakkal rendelkező kígyó, melynek maradványa a kréta időszaki gyíkok és a lábatlan kígyók közötti átmeneti fosszíliának tekintendő.
Eupodophis
H. terrasanctus
cenomani Ein Yabrud, Palesztina A Pachyrhachis testvértaxonja. Egyetlen fosszíliája, melynek csupán a farka vége hiányzik, 88 centiméter hosszú. A koponyáján bazális és fejlett jellemzők egyaránt találhatók. Állcsontjaiban 73–75 fog helyezkedett el. Hátsó lábai egy háromszögű medencéhez kapcsolódtak, ami a megőrződött maradványok alapján nem állt összeköttetésben a gerincoszloppal.
P. problematicus
cenomani Ein Yabrud, Palesztina Körülbelül 1 méter hosszú, jól fejlett hátsó lábakkal rendelkező kezdetleges kígyó.

Krokodilformák[szerkesztés]

A cenomani korszak krokodilformái
Taxon Korszak Lelőhely Leírás Kép
B. carnosauroides
cenomani Egyiptom Egy trematochampsida krokodilforma.
Isisfordia
Kaprosuchus
Laganosuchus
Stomatosuchus
C. reedii
cenomani Graneros-pala, Wyoming, USA 1 métert meghaladó hosszúságú goniopholidida.
C. anisodontis
cenomani Alcântara-formáció, Brazília Valószínűleg heterodont fogazattal rendelkezett, ezért feltehetően a Nothosuchia csoportba tartozik.
D. kingi
cenomani Dakota-homokkő, Kansas, USA A goniopholidida mesoeucrocodyliák közé tartozó, a becslés szerint körülbelül 3–4 méter hosszú krokodilforma, melynek hátán, középen tizenkét pár bőrcsont helyezkedett el. Csigolyáin még nem található meg a jóval fejlettebb krokodilformákra jellemző homorú elülső és domború hátsó illeszkedő felület. Széles és rövid lapockái erőteljes mellső lábakra és szárazföldi tevékenységre utalnak.
H. rebouli
albai–cenomani Kem Kem-rétegek, Marokkó A peirosauridák közé tartozó krokodilforma, melynek kissé heterodont fogazata az állkapocs különböző részein háromféle fogból állt.
I. duncani
albai–cenomani Winton-formáció, Queensland, Ausztrália Felfedezése az őslénykutatókat arra a következtetésre vezette, hogy a modern krokodilok 30 millió évvel korábban fejlődtek ki, mint ahogy azt korábban gondolták. A maradványain végzett elemzés során megállapították, hogy a csigolyái a modern krokodilokéhoz hasonlóan illeszkedtek, emellett pedig az is felmerült, hogy már rendelkezett a zárt szájjal való légzést lehetővé tevő második szájpaddal is.
K. saharicus
cenomani Echkar-formáció, Niger A becslés szerint 3,3 méter hosszú, szokatlanul nagy, a vaddisznóéra emlékeztető szemfogakkal rendelkező mahajangasuchida.
L. thaumastos
L. maghrebensis
cenomani Echkar-formáció, Niger; Kem Kem-rétegek, Marokkó Neve a stomatosuchidákra jellemző alacsony koponyára utal. Körülbelül 6 méter hosszú típusfajának feje 1 méteres volt. Tüskeszerű fogai alapján halakkal táplálkozott, melyek a nyitott szájába úszhattak, miközben az állat mozdulatlanul várakozott.
L. brevirostris
cenomani Baharija-formáció, Egyiptom Feltehetően a Notosuchus rokonságába tartozó mesoeucrocodylia, amely a Stomatosuchus kortársaként élt.
O. boecensis
cenomani Franciaország Egy pholidosaurida, melynek pofája a családja többi tagjáéhoz viszonyítva rövidebb volt.
O. lusitanicus
O. major
?O. minor
O. pulchelus
berriasi–cenomani ?Anglia, Portugália Egy goniopholidida, melynek típusfaja, az O. major nomen dubiummá vált, mivel a hozzá tartozó egyetlen állkapocs darabot a megfelelő elemzés elvégzéséhez túl töredékesnek ítélték. Az O. minor a Theriosuchus típusfajának szinonimájává vált, így jelenleg csak a két portugál fajt tekintik érvényesnek.
S. inermis
cenomani Egyiptom Hosszú, lapos koponyával rendelkezett, melyhez a feltételezés szerint fogatlan, a pelikánokéhoz hasonló táplálkozást lehetővé tevő állkapocs tartozott. Egyetlen ismert példánya megsemmisült a második világháborúban, München bombázása során.
T. robusta
T. browni
cenomani–turoni Favel-formáció, Kanada; Benton-pala, Montana, USA[8] Egy állkapocs nélküli teljes koponya, továbbá egy teljes állkapocs, a koponya alatti csontváz egyes részei és több bőrcsont alapján ismert pholidosaurida mesoeucrocodylia.
T. taqueti
T. oblita
cenomani Beceten-formáció, Niger Az alig ismert krokodilformákból álló család, a Trematochampsidae névadója.
W. byersmauricei
cenomani Woodbine-formáció, Texas, USA Egy megnyúlt, a tizenhatodik fogtól egybeforrt, koponyaablak nélküli állkapocs és különféle koponya alatti csontok, például csigolyák, lábcsontok, a váll és a csípő darabjai, valamint páncélelemek alapján ismert goniopholidida.

Moszaszauruszok[szerkesztés]

A cenomani korszak moszaszauruszai
Taxon Korszak Lelőhely Leírás Kép
H. gittelmani
kora cenomani Eun Yabrud, Palesztina Az Olaszországban és Horvátországban felfedezettekhez hasonló, kisméretű, könnyű felépítésű bazális moszaszaurusz.
J. tchernovi
késő cenomani/kora turoni Kefar Sha'ul-formáció/Bina-formáció, Izrael Egyetlen, kérdéses származási helyű példány alapján ismert kisméretű moszaszaurusz, amely egy 6-7 centiméter hosszú, hiányos, de részben tagolt koponya és több nyakcsigolya alapján ismert.

Teknősök[szerkesztés]

Pikkelyes hüllők[szerkesztés]

Aphanizocnemus

Dinoszauruszok és madarak[szerkesztés]

Ankylosaurusok[szerkesztés]

A cenomani korszak ankylosaurusai
Taxon Korszak Lelőhely Leírás Kép
A. horridus
albai/apti–cenomani Felső Greensand-csoport, Cambridgeshire, Anglia A bőrbe majdnem vízszintesen beágyazódott ovális lemezekből álló páncéllal, valamint a nyak és a váll területén, valamint a gerinc mentén kiemelkedő tüskékkel ellátott nodosaurida. A hossza a becslés szerint 3 és 5,5 méter között, a tömege pedig 380 kilogramm volt.
Acanthopholis
A. ramaljonesi
késő albai–kora cenomani Cedar Mountain-formáció, Utah, USA Súlyos páncélzatú, farokbuzogány nélküli 3 méter alatti hosszúságú nodosaurida, melynek családon belüli pontos kapcsolatai nem tisztázottak.
C. bohlini
C. benxiensis
cenomani–turoni Sunjiawan-formáció, Liaoning, Kína Egy hiányos csontváz alapján ismert ankylosaurus, melyet Michael Crichton tiszteletére neveztek el.
N. textilis
késő apti–középső cenomani[9] Wyoming, Kansas, USA Egy 4–6 méter hosszú nodosaurida ankylosaurus, melynek teste felső részét hosszú bőrcsontlemezek borították. Az oldalán feltehetően tüskéket is viselt. Négy rövid lábbal, ötujjú lábfejekkel, rövid nyakkal és hosszú, merev buzogány nélküli farokkal rendelkezett.
S. condrayi
késő apti–kora cenomani Dakota-formáció, Kansas, USA Egy körülbelül 4 méteresre becsült hosszúságú nodosaurida. A szokásos lekerekített és sokszögű bőrcsontlemezek mellett a vállain és a farkán csontos tüskéket viselt.
S. landerensis
késő albai–kora cenomani Frontier-formáció, Wyoming, USA Egy alig ismert nodosaurida.
T. longicranialis
cenomani Bayan Shireh-formáció, Dzun-Bayan, Mongólia Egy 30 centiméter hosszú, 25 centiméter széles, szokatlan módon amorf és nem sokszögekből álló mintázatú, kis szarvakkal ellátott teljes koponya alapján ismert ankylosaurida.
Z. lishuiensis
cenomani Chaochuan-formáció, Zhejiang, Kína Egy nodosaurida, melynek részleges csontváza a keresztcsontból, nyolc csigolyából, a bal csípőcsont egy darabjából, a szeméremcsont jobb oldalából, a jobb ülőcsont proximális részéből, két hiányos hátsó lábból, tizennégy farokcsigolyából és néhány azonosítatlan csontból áll.
Z. luoyangensis
cenomani–turoni[10] Mangchuan-formáció, Henan, Kína Egy felül lapos koponya, valamint a mellső láb, a csípő és a farok néhány csontja alapján ismert nodosaurida.

Ornithopodák[szerkesztés]

A cenomani korszak ornithopodái
Taxon Korszak Lelőhely Leírás Kép
A. saldiviai
késő cenomani–kora turoni Cerro Lisandro-formáció, Neuquén tartomány, Argentína Egy majdnem 2 méter hosszú, két lábon járó növényevő.
Anabisetia
Eolambia
Oryctodromeus
E. caroljonesa
kora cenomani Cedar Mountain-formáció, Utah, USA A formáció legfelső tagozatából származó iguanodontia, amely a csoport körülbelül 100 millió évvel ezelőtt Észak-Amerikába vándorolt ázsiai őseinek közvetlen leszármazottja.[11]
I. bernissartensis
kimmeridge-i–cenomani Európa, Afrika, Ázsia, Észak-Amerika Nagyméretű, testes növényevő volt, melynek jellegzetessége a nagy, hegyes hüvelykujj-tüske, amit feltehetően a ragadozók elleni védekezésre és az élelem összegyűjtésére használt.
M. langdoni
albai–cenomani Queensland, Új-Dél-Wales, Ausztrália 7-9 méter hosszú, 2,4 méteres csípőmagasságú, megközelítőleg 1-4 tonna tömegű iguanodontia. Az iguanodontiáktól és leszármazottaiktól, a hadrosauridáktól való eltérések alapján elképzelhető, hogy egy olyan ornithopoda fejlődési vonalat képvisel, amely még a Tenontosaurus megjelenése előtt különvált.
O. cubicularis
cenomani Blackleaf-formáció, Montana, USA Az első olyan dinoszaurusz, melynek esetében az ásó életmódra vonatkozó bizonyíték került nyilvánosságra. Egy körülbelül 2 méter hosszú és 70 centiméter széles föld alatti üreg maradványai között egy felnőtt és két fiatal példányát fedezték fel, melyek a csontjaik elhelyezkedése alapján az üregben pusztultak el.
N. comodorensis
késő cenomani–kora turoni Bajo Barreal-formáció, Chubut, Argentína Hypsilophodontida vagy más bazális ornithopoda. Két lábon járó növényevő volt. A méretét nem becsülték meg.
P. byrdi
cenomani[12] Flower Mound, Texas, USA Kezdetleges hadrosauroidea. 6 méter hosszú volt, és több hadrosauroideákra jellemző tulajdonsággal rendelkezett.
S. gilmorei
cenomani–turoni[13] Sunjiawan-formáció, Liaoning, Kína Egy alig ismert bazális iguanodontia.

Egyéb madármedencéjűek[szerkesztés]

A cenomani korszak egyéb madármedencéjűi
Taxon Korszak Lelőhely Leírás Kép
A. magnus
cenomani–santoni Bayanshiree Svita-formáció, Mongólia Egy töredékes maradványok révén ismert madármedencéjű dinoszaurusz, melynek pontos hovatartozása nem állapítható meg. A feltételezés szerint ankylosaurida vagy hadrosaurida lehetett.

Sauropodák[szerkesztés]

A cenomani korszak sauropodái
Taxon Korszak Lelőhely Leírás Kép
A. baharijensis
albai–cenomani Egyiptom, Niger Az Argentinosaurus kisebb méretű rokona, melynek összes, 1939 előtt felfedezett maradványa megsemmisült a második világháborúban, München bombázása során. Lehetséges, hogy a nagyobb húsevő dinoszauruszok, például a Carcharodontosaurus vagy a Spinosaurus zsákmányállata volt.
Argentinosaurus
Paralititan
Sonorasaurus
A. delgadoi
kora cenomani Candeleros-formáció, Neuquén, Argentína Az egyik legbazálisabb titanosaurusként csoportja legnagyobb tagjai közé tartozott. 4 hát- és 27 farokcsigolyája mellett a csípője maradványai is előkerültek.
A. huinculensis
albai–cenomani Río Limay-formáció, Neuquén, Argentína A legnehezebb, jó leletanyag alapján ismert sauropoda, melynek becsült hossza 30–35 méter, illetve más szerzők szerint 22–26 méter, a tömege pedig 80–100 tonna vagy 60–88 tonna lehetett.
C. anaerobica
cenomani–coniaci Huincul-formáció, Rio Negro, Argentína Hosszú, könnyű felépítésű nyakkal ellátott közepes méretű rebbachisaurida, a diplodocoideák egyik utolsó képviselője.
P. stromeri
cenomani Bahariya-formáció, Egyiptom Az első mangrove erdőkkel borított környezetet megőrzött területről előkerült dinoszaurusz, amely 59 tonnára becsült tömegével az egyik legnehezebb ismert titanosaurusnak számít.
S. thompsoni
albai–cenomani Turney Ranch-formáció, Arizona, USA Egy körülbelül 15 méter hosszú és 8,2 méter magas brachiosaurida. A család első olyan tagja, amelyre Észak-Amerika késő kréta kori rétegeiben találtak rá.

Theropodák[szerkesztés]

A cenomani korszak theropodái
Taxon Korszak Lelőhely Leírás Kép
A. darwini
cenomani–turoni Bajo Barreal-formáció, Chubut, Argentína A bazális coelurosaurusoknál, például a compsognathidáknál és a coeluridáknál jóval fejlettebb, de kládja későbbi tagjainál kezdetlegesebb coelurosaurus.
Carcharodontosaurus
Deltadromeus
Giganotosaurus
Mapusaurus
Skorpiovenator
B. ingens
cenomani Bahariya-oázis, Egyiptom; Niger A kortársai közé tartozó Carcharodontosaurushoz és Spinosaurushoz hasonló méretű óriás theropoda, melynek típuspéldánya a második világháborúban megsemmisült. Lehetséges, hogy a Deltradromeus szinonimája.
C. saharicus
C. iguidensis
kora albai-kora turoni Kem Kem-rétegek Marokkó, Baharija-formáció, Egyiptom; Echkar-formáció, Niger A Tyrannosaurus, a Giganotosaurus és a Spinosaurus méretét megközelítő vagy valamivel meghaladó, körülbelül 12–13,3 méteres állat volt, melynek tömegét különböző szerzők 6,2–15,1 tonnára becsülték.
D. agilis
cenomani Marokkó
G. carolinii
cenomani Rio Limay-formáció, Argentína Az egyik legnagyobb ismert szárazföldi húsevő dinoszaurusz, a Tyrannosaurus, a Carcharodontosaurus és a Spinosaurus méretét megközelítő vagy valamivel meghaladó állat volt. A legnagyobb példány a becslés alapján 13,2 méter hosszú és 8,2 tonna tömegű lehetett.
I. aguadagradensis
cenomani–kora turoni / albai–cenomani[14] Rio Limay-formáció, Neuquén, Argentína Közepes méretű theropoda, amely leírásakor a legkezdetlegesebb abelisauridaként vált ismertté.
K. auditorei
cenomani Kem Kem-rétegek, Marokkó Egyetlen, a farok végéhez tartozó csigolya alapján ismert, melyen az igen fejlett csigolyatüske arra utal, hogy talán a Neoceratosauria csoport tagja volt, azonban óvatosságból bizonytalan helyzetű nemként a jóval elterjedtebb Neotheropoda csoporthoz kapcsolták. A csigolya alapján feltehetően közepes méretű, 4–5 méter hosszú, könnyű felépítésű állat volt.
L. fiudianensis
cenomani Ruyang-medence, Henan, Kína A Ruyang-medence elsőként ismertté vált oviraptorida dinoszaurusza.
M. roseae
cenomani Huincul-formáció, Argentína Egy carcharodontosaurida theropoda. Hasonló méretű volt, mint közeli rokona, a Giganotosaurus, legnagyobb ismert példányának hossza elérte a 10,2 métert, a tömege pedig körülbelül 3 tonna lehetett, különálló maradványai pedig összevethetők a 12,2 méteresre becsült Giganotosaurus holotípus leletanyagával.
R. primus
cenomani Niger A körülbelül 6 méter hosszúságú és 750 kilogramm tömegű Rugops egy nagy méretű húsevő volt. Abelisauridának, illetve egy, a család közeli rokonságába tartozó dinoszaurusznak, és a Majungasaurus rokonának tartják.
S. brevicollis
cenomani Tafilalt, Marokkó Alig ismert tetanurán. Típusfajának neve a rövid nyakcsigolyákra utal.
S. bustingorryi
késő cenomani Huincul-formáció, Argentína Egy majdnem teljes csontváz alapján ismert abelisaurida theropoda.
S. aegyptiacus
†?S. marocannus
kora albai–turoni Bahariya-oázis, Egyiptom; Tunézia; Marokkó Egyedi tüskéiről, a csigolyák hosszú nyúlványairól ismert, melyek 1,65 méter hosszúra nőttek és valószínűleg bőr kapcsolódott hozzájuk, ami egy vitorlaszerű szerkezetet alkotott, egyes szerzők szerint azonban izmokkal voltak borítva, amik egy púpot vagy tarajt alkottak. Nem tisztázott, hogy elsődlegesen szárazföldi ragadozó volt-e, vagy inkább halevő. Becslés alapján a hossza 15 méter lehetett.
U. itemirensis
cenomani Dzharakuduk-formáció, Üzbegisztán 7,92 centiméter hosszú, a Byronosaurusra és a Meire emlékeztető, a Troodonnál és a Saurornithoidesnél pleziomorfikusabb troodontida, amely 32, szokatlan módon recézetlen foggal rendelkezett.

Madarak[szerkesztés]

A cenomani korszak madarai
Taxon Korszak Lelőhely Leírás Kép
F. howei
cenomani Woodbine-formáció, Texas, USA Egy enantiornithes madár
P. hardiei
P. tankei
késő cenomani Belle Fourche-formáció, Kanada[15] A Hesperornithes alosztály egyik neme, a bazális röpképtelen madarak képviselője. Lehetséges, hogy a második faja valójában megegyezik a típusfajjal.

Plezioszauruszok[szerkesztés]

A cenomani korszak plezioszauruszai
Taxon Korszak Lelőhely Leírás Kép
 1. C. magnus[16]
 2. C. neocomiensis, C. smithi, C. sp
 3. C. haasti
hauterivi–maastrichti
 1. USA
 2. Európa
 3. Új-Zéland
Egy 3,9–7,6 méter hosszú elasmosaurida.
Plesiopleurodon
Polyptychodon
Thalassomedon
P. haasi
cenomani Greenhorn-mészkő, Dél-Dakota, USA Egy korai polycotylida plezioszaurusz, amely alkar- és lábszárcsontokkal, valamint egyedi szájpaddal rendelkezett.
P. wellesi
kora cenomani Belle Fourche-pala, Wyoming, USA Egy közepesen hosszú symphysisszel, 8 pár, majdnem kör keresztmetszetű, a külső részén (a fogtövet leszámítva) sima foggal, (a jura időszaki pliosaurusok kétfejű nyaki bordáitól eltérően) egyfejű nyaki bordákkal és a hollócsőrön hosszú, keskeny mellkasi sávval rendelkezett.
 1. P. interruptus
 2. P. hudsoni
albai–turoni
 1. Anglia, Franciaország
 2. USA
Alig ismert pliosaurida, melynek hossza a becslés alapján elérhette a 7 métert.
T. haningtoni
cenomani Észak-Amerika Az Elasmosaurus legközelebbi rokonaként az Elasmosauridae család tagja. 12 méteres hosszából a 63 csigolyából álló nyak 6 métert tett ki, míg az uszonyai 1,5–2 méteres hosszúságot értek el. 47 centiméter hosszú koponyájában 5 centiméteres fogak sorakoztak. A gyomra területén talált kövek talán ballasztként szolgáltak vagy az étel megemésztését segíthették.

Pteroszauruszok[szerkesztés]

A cenomani korszak pteroszauruszai
Taxon Korszak Lelőhely Leírás Kép
A. halli
cenomani Tarrant-formáció, Texas, USA Az Észak-Amerikában másodikként felfedezett ornithocheirida pterodactyloidea nem, amely 38,4 centiméter hosszú állkapcsa, valamint fogai, csigolyái és néhány azonosítatlan csontmaradványa alapján ismert. Családja többi tagjától eltérően az állkapcsán nem viselt csonttarajt.
Coloborhynchus
A. saharica
albai-cenomani Kem Kem-rétegek, Marokkó Az állcsont öt darabja és egy feltételezett nyakcsigolya alapján ismert, melyhez további három példány állcsont maradványai tartoznak. Az állcsontok a Quetzalcoatluséra és a Zhejiangopteruséra emlékeztetnek, ezért eredetileg pteranodontidaként osztályozták, de sokkal valószínűbb, hogy az azhdarchidák közé tartozott. A szárnyfesztávolsága mintegy 4 méter lehetett, bár úgy tűnik, hogy a (valószínűleg szintén ehhez a nemhez tartozó) csigolya egy nagyobb, 6 méteres szárnyfesztávolságú állattól származhat.
C. clavirostris
albai–cenomani Wealden-csoport, Anglia; Santana-formáció, Brazília; Paw Paw-formáció, Texas, USA A 19. században elnevezett ornithocheiridák egyike, melyhez az évek során számos fajt kapcsoltak, melyeket később többnyire más nemekhez helyeztek át. Rokonaihoz, az Anhanguerához és az Uktenadactylus hasonlóan a felső állcsontjának hegyén egy felfelé elvékonyodó taraj helyezkedett el.

Emlősök[szerkesztés]

A cenomani korszak emlősei
Taxon Korszak Lelőhely Leírás Kép
A. marchandi
cenomani Franciaország A bazális metatheria emlősök egyik neme.
albai/cenomani Cedar Mountain-formáció, Utah, USA A Multituberculata rend tagja, melynek csoporton belüli pontos helye ismeretlen.
 1. ?P. crossi
 2. P. magister
 3. P. magnus
 4. P. perplexus
 5. P. priscus
 6. P. propriscus
 7. P. robisoni
 1. apti–albai
 2. késő santoni
 3. campaniai
 4. albai–kora cenomani
 5. maastrichti
 6. késő campaniai–kora maastrichti[17]
 7. albai[17]
USA, ?Románia Elsőként megtalált fosszíliáit eredetileg a Cimexomys nembe sorolták be.

Ajánlott irodalom[szerkesztés]

 • Gradstein, F.M., Ogg, J.G. & Smith, A.G.. A Geologic Time Scale 2004. Cambridge University Press (2004) 
 • Kennedy, W.J., Gale, A.S.; Lees, J.A. & Caron, M.. Episodes 27, The Global Boundary Stratotype Section and Point (GSSP) for the base of the cenomaniian Stage, Mont Risou, Hautes-Alpes, France, 21–32. o. (2004) 

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. International Commission on Stratigraphy: International Stratigraphic Chart. [2009. december 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 23.)
 2. Az International Commission on Stratigraphy idődiagramjának részletes változatához lásd: Gradstein, F.M., Ogg, J.G. & Smith, A.G.. A Geologic Time Scale 2004. Cambridge University Press (2004) 
 3. A cenomani GSSP-jét Kennedy és szerzőtársai (2004-es) műve határozta meg.
 4. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb Legkorábbi előfordulás: kora cenomani
 5. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao Legkorábbi előfordulás: késő cenomani
 6. Cretoxyrhina. The Paleobiology Database. (Hozzáférés: 2010. november 23.)[halott link]
 7. Dasyatis. The Paleobiology Database. (Hozzáférés: 2010. november 23.)[halott link]
 8. Wu, X-C., Russell, A.P, Cumbaa S.L.. „Terminonaris (Archosauria: Crocodyliformes): new material from Saskatchewan, Canada, and comments on its phylogenetic relationships” (PDF). Journal of Vertebrate Paleontology 21 (3), 492–514. o. [2012. március 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 23.)  
 9. Vickaryous, M.K., Maryańska, T., Weishampel, D.B.. Ankylosauria, The Dinosauria, 2nd edition, Berkley, Los Angeles, London: University of California Press, 367. o. (2004). ISBN 0-520-24209-2 
 10. Zhongyuangosaurus luoyangensis. The Paleobiology Database. (Hozzáférés: 2010. november 23.)[halott link]
 11. Early Cretaceous Dinosaurs of Utah. Utah Geological Survey. [2010. november 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 23.)
 12. Protohadros. The Paleobiology Database. (Hozzáférés: 2010. november 23.)
 13. Norman, D.B.. Basal Iguanodontia, The Dinosauria, 2nd edition, Berkley, Los Angeles, London: University of California Press, 417. o. (2004). ISBN 0-520-24209-2 
 14. Tykoski, R.S., Rowe, T.. Ceratosauria, The Dinosauria, 2nd edition, Berkley, Los Angeles, London: University of California Press, 49. o. (2004). ISBN 0-520-24209-2 
 15. Pasquiaornis. The Paleobiology Database. (Hozzáférés: 2010. november 23.)[halott link]
 16. Cimoliasaurus. The Paleobiology Database. (Hozzáférés: 2010. november 23.)[halott link]
 17. a b Paracimexomys. The Paleobiology Database. (Hozzáférés: 2010. november 23.)[halott link]

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a cenomaniian című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

 • Jack Sepkoski: Sepkoski Online. Sepkoski's Online Genus Database. (Hozzáférés: 2010. november 23.)

További információk[szerkesztés]