Platanista gangetica

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Platanista szócikkből átirányítva)
Platanista gangetica
Evolúciós időszak: Késő pleisztocén - jelen
Az állat a természetes élőhelyén
Az állat a természetes élőhelyén
A cet mérete az emberhez viszonyítva
A cet mérete az emberhez viszonyítva
Természetvédelmi státusz
Veszélyeztetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Scrotifera
Csoport: Ferungulata
Csoport: Patások (Ungulata)
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Csoport: Cetancodontamorpha
Alrend: Whippomorpha
Csoport: Cetaceomorpha
Alrendág: Cetek (Cetacea)
Részalrend: Fogascetek (Odontoceti)
Öregcsalád: Platanistoidea
Család: Gangeszi folyamidelfin-félék (Platanistidae)
Nem: Platanista
Wagler, 1830
Faj: P. gangetica
Tudományos név
Platanista gangetica
(Lebeck, 1801) / (Roxburgh, 1801)
Elterjedés
Sötétkék színnel a gangeszi folyamidelfin míg világoskékkel az indusi folyamidelfin elterjedési területe van jelölve
Sötétkék színnel a gangeszi folyamidelfin
míg világoskékkel az indusi folyamidelfin
elterjedési területe van jelölve
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Platanista gangetica témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Platanista gangetica témájú médiaállományokat és Platanista gangetica témájú kategóriát.

A Platanista gangetica az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a gangeszi folyamidelfin-félék (Platanistidae) családjába tartozó faj.

Családjának az egyetlen élő faja, nemének az egyetlen faja és egyben a típusfaja is.

Alfajai[szerkesztés]

1970 és 1998 között, a Platanista gangeticát két önálló fajnak, testvértaxonnak vélték a kutatók. A két cetálományt 1801-ben, két különböző helyen, két különböző biológus írta le, illetve nevezte meg, Lebeck és William Roxburgh.[1] Ennek ellenére a kettőt 1970-ig egy fajként tartották számon, aztán morfológiai és kémiai vizsgálatok következtében, a kutatók elhatározták, hogy két különböző fajról van szó.[2] 1998-ban, amikor is a mitokondriális DNS vizsgálatokat végeztek rajtuk, végre kitudódott, hogy ezek a folyami cetek valójában egy fajt alkotnak.[3][4] A két alfaj körülbelül a késő pleisztocén korszakban, 550 000 évvel ezelőtt szigetelődött el egymástól, így kialakulva a két alfaj. A genetikai bizonyítékoktól eltérően, az eddigi legrégebbi talált fosszilis bizonyíték, csak 12 ezer éves.[5] Ennek a cetfajnak az őse, nagyjából a középső miocén korszakban tért át a tengerből a folyókba.[6]

Előfordulása[szerkesztés]

A gangeszi folyamidelfin előfordulásai területe nagyobb, mint az indusi folyamidelfiné, előfordul a Gangesz, a Meghana és a Brahmaputra folyókban és vízgyűjtő rendszereikben, Nyugat-Indiában, Nepálban, Bhutánban és Bangladesben, valamint a bangladesi Karnaphuli folyóban. Valószínűleg él a Sangu folyóban (Banglades) és Kínában a Brahmaputra forrásvidékén is. Előfordulása a Himalája lábától kezdve a tengeri árapály zónáig nem összefüggő. Elterjedésének felső határa Sunamganj (Meghna), a Lohit folyó (Brahmaputra) és a Manao (Gangesz). Az árapály zónánál kijjebb nem merészkedik. A Farakka duzzasztógát kettéválasztotta állományát.

Az indusi folyamidelfin kizárólag az Indus folyóban fordul elő, Pakisztán Szindh és Pandzsáb tartományaiban. Népességének 80%-a szorult a Sukkur és Gubbu duzzasztógátak közti 170 km-es szakaszra. Elterjedésének felső határa a Dzsinnah-gát, északnyugat Pandzsábban, alsó határát pedig a Kotri-gát szabja meg Sind tartományban. Előfordul még a Chenab folyóban is. 1930 óta számos gátat építettek öntözési és energiahasznosítási céllal, melyek korlátozzák az állatok mozgását, elterjedését, és felszabdalták az eredetileg egységes populációt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kinze, C.C. (2000). „Rehabilitation of Platanista gangetica (Lebeck, 1801) as the valid scientific name of the Ganges dolphin”. Zoologische Mededelingen 74, 193–203. o, Kiadó: National Museum of Natural History.  
  2. Pilleri, G. (1982). „Speciation in the Platanistoidea, systematic, zoogeographical and ecological observations on recent species”. Investigations on Cetacea 14, 15–46. o.  
  3. (2015) „One Species or Two? Vicariance, Lineage Divergence and Low mtDNA Diversity in Geographically Isolated Populations of South Asian River Dolphin”. Journal of Mammalian Evolution 22 (1), 111–120. o. DOI:10.1007/s10914-014-9265-6.  
  4. Rice, DW. Marine mammals of the world: Systematics and distribution. Society for Marine Mammalogy (1998). ISBN 978-1-891276-03-3 
  5. Platanista Wagler 1830 (toothed whale). Fossilworks . [2018. december 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. szeptember 26.)
  6. (2014. április 25.) „One Species or Two? Vicariance, Lineage Divergence and Low mtDNA Diversity in Geographically Isolated Populations of South Asian River Dolphin”. Journal of Mammalian Evolution 22 (1), 111–120. o. DOI:10.1007/s10914-014-9265-6.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a South Asian river dolphin című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.