Pallavicini-kastély (Pusztaradvány)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pallavicini-kastély
(Pusztaradvány)
Ország Magyarország
TelepülésPusztaradvány
CsaládPallavicini család

Jelenlegi funkciókastélyszálló
Elhelyezkedése
Pallavicini-kastély (Pusztaradvány) (Magyarország)
Pallavicini-kastély (Pusztaradvány)
Pallavicini-kastély
(Pusztaradvány)
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 48° 28′ 02″, k. h. 21° 08′ 09″Koordináták: é. sz. 48° 28′ 02″, k. h. 21° 08′ 09″
A Wikimédia Commons tartalmaz Pallavicini-kastély
(Pusztaradvány)
témájú médiaállományokat.

A Pallavicini-kastély Pusztaradványon, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében található.

Pusztaradvány falu közepén, egy ősfákkal borított domboldalon áll a historizáló stílusú, neoklasszicista formaelemeket tartalmazó Pallavicini-kastély a festői Cserehátban. A téglalap alaprajzú kastély a domborzat következtében főhomlokzatán emeletes, míg hátsó oldalán földszintes magasságú. Főhomlokzata közepén timpanonos rizalit emelkedik ki, felső részében a Pallavicini család címerével, míg jobb oldali oldalhomlokzata egy kisméretű bővítménnyel egészül ki. Hátsó homlokzatát is a középen kilépő timpanonos rizalit határozza meg. A nyílásokon vakolt ablakkeretezést, míg a sarkokon kváderezést láthatunk.

Története[szerkesztés]

A pusztaradványi kastély felépítésének pontos ideje ismeretlen, az ezen a környéken 18561860-ban elkészült II. katonai felmérés térképe már feltüntette a téglalap alaprajzú kastélyt és melléképületeit. Építésének datálásában segítséget nyújt a kastély biliárdszobájának igen különleges fedése is; a téglából készített poroszsüveg-boltozatot itt nagyvasúti sínek tartják, amelyek megegyeznek az 1860-ban átadott budapest–miskolc–kassai vasút építésekor felhasznált sínekkel. A kastélyt tehát feltehetően az 1850-es évek közepén emelték.

A második világháború után tanácsházát helyeztek el az egykori őrgrófi rezidenciában, majd az 1970-es évek közepétől üresen állt a kastély, állapota olyannyira leomlott, hogy 1992 nyarára már középrizalitja eltűnt, teteje beszakadt.

A kastély falai közt érte a halál Pallavicini Jánost 1941. május 4-én.

A kastély jelene[szerkesztés]

Az épületet 2001 februárjában a Candela Kft. vásárolta meg az önkormányzattól, majd felújította és kastélyszállóvá alakította. A szálloda 2004. július 3-án nyitotta meg kapuit 19. századi hangulatú enteriőrrel, döntően korhű, restaurált bútorokkal berendezve. Külön érdekességet jelentenek a berendezési tárgyak közül a 100-120 éves lámpatestek, amelyeket a tulajdonos újított fel – a kastély ily módon lámpamúzeumként is szolgál. A kastélyszálloda 2018-ban eladó volt.[1]

További Pallavicini-kastélyok[szerkesztés]

  • Ópusztaszer - A Pallavicini-kastély az 1880-as évek végén épült, a II. világháború után államosították.
  • Szemere - A Szemere család építtette, 1850-ben került a Pallavicini család kezébe. A 19. században klasszicista stílusban építették át. Az egyemeletes kastélyban 15. századi mennyezeti freskónyomok találhatók.
  • Szilvásvárad - Erdődy-Pallavicini-kastély. A kastélyt az 1860-as években építették át feltehetően Ybl Miklós tervei alapján, később Erdődi Miklós neobarokk stílusban építtette át. Jelenleg szállodaként működik.
  • Tornyosnémeti - Csáky-Pallavicini kastély, már nem áll.

Források[szerkesztés]

  1. Eladó kastély - Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Pusztaradvány #21908088. www.ingatlan.com. [2018. február 25-i dátummal az eredetiből archiválva].
  • dr. Virág Zsolt tanulmánya a pusztaradványi kastélyról

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]