Rákóczi-kastély (Felsővadász)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Rákóczi-kastély
Felsővadászi Rákóczi-kastély.JPG
Ország Magyarország
Település Felsővadász
Stílus romantikus
Család Rákóczi-család
Meskó család
Vay család

Jelenlegi funkció általános iskola
Elhelyezkedése
Rákóczi-kastély (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)
Rákóczi-kastély
Rákóczi-kastély
Pozíció Borsod-Abaúj-Zemplén megye térképén
é. sz. 48° 22′ 14″, k. h. 20° 54′ 56″Koordináták: é. sz. 48° 22′ 14″, k. h. 20° 54′ 56″
A Wikimédia Commons tartalmaz Rákóczi-kastély témájú médiaállományokat.

A Rákóczi-kastély Felsővadász területén látható műemléki épület. A kétszintes (eredetileg egy emeletes) épület összetett alaprajzú, sávosan vakolt, romantikus stílusú.

A Rákóczi-kastély régi ábrázolása

Az erődített várkastélyt a 16. században a Rákócziak építették, de 1567-ben Hasszán temesvári pasa megostromolta és felgyújtotta.[1] Királyi adomány útján 1713-ban báró Meskó Jakab tulajdona lett a II. Rákóczi Ferenctől elkobzott kastély. A Meskó családtól az 1800-as évek elején gróf Vay Ádám vásárolta meg, s utódai birtokában volt 1945-ig. Mindkét család bővítette és alakítgatta a kastélyt, az 1860-as átépítés során nyerte el ma jellemző romantikus stílusát, és akkor építették rá a második szintet is. Az épületben nyitották meg a környék első postahivatalát 1871-ben.

A Meskó családtól az 1800-as évek elején gróf Vay Ádám (II. Rákóczi Ferenc fő bizalmasának leszármazottja) vásárolta meg, s a Vay család birtokában volt 1945-ig. Mindkét család bővítette és alakítgatta a kastélyt, az 1860-as átépítés során nyerte el romantikus stílusát. A kastély a második világháború utáni évektől általános iskola lett.

A kastély körüli park a korabeli divatnak megfelelően bővelkedett növényritkaságokban, ám a II. világháború után ezeket a fákat kivágták. Egyedül egy páfrányfenyő (Ginkgo biloba) maradt csak meg. A kastély bútorainak és a Vay család könyvgyűjteményének is csak a töredéke maradt fenn.

A kastély 1954 óta általános iskola, majd 1956 óta körzeti általános iskolaként működik.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://mohacsi-csata.hu 1567 - Felső-Magyarország pusztítása. [2016. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. június 13.)

Források[szerkesztés]