Platthy-kastély

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Platthy-kastély
A Platthy-kastély főbejárata
A Platthy-kastély főbejárata
Ország Magyarország
Település
Épült1752
Stílusbarokk
CsaládPlatthy

Jelenlegi funkcióüdülő
Tulajdoni helyzetmagán
Elhelyezkedése
Platthy-kastély (Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye)
Platthy-kastély
Platthy-kastély
Pozíció Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye térképén
é. sz. 48° 13′ 22″, k. h. 20° 30′ 29″Koordináták: é. sz. 48° 13′ 22″, k. h. 20° 30′ 29″
A Wikimédia Commons tartalmaz Platthy-kastély témájú médiaállományokat.

A bánhorváti barokk stílusú Platthy-Vladár kastély a Bükk-vidék északi részén, a Bán-patakon túl található. 1752-ben épült.

Története[szerkesztés]

Az épület mai helyén az 1500-as években már állt egy Bárius László tulajdonában lévő kúria. A jelenlegi kastélyt a Vladár és a Platthy család építette, és kb. 120-150 évvel később alakították ki az épületet körülölelő kastélyparkot.

A bejárat felett található a család megfordított címere, egy szarvascsillag. Alatta a következő felirat látható a Platthy és Szirmay család közös címerén: „EMER PLATTYH.DE N. PALUGYAI DIVÉK ANNA DE SZIRMA EREXERUNT 1752.” Ennek jelentése: "1752-ben emelték a palugyai nemzetségből származó Platthy Imre és Szirmai Anna."

A kastélyhoz a magyar történelemből négy Kazinczy is köthető. Kazinczy Péter a Wesselényi-összeesküvésben vett részt. Kazinczy Ferenc a nemzeti irodalom életét ebből a vármegyéből irányította két évtizeden keresztül. Fia, Kazinczy Lajos az 1848–49-es szabadságharc tábornoka; végül unokaöccse, Kazinczy Gábor a kastély lakója volt 1850-től 1864-ig. A szabadságharc bukása után Kazinczy Gábor egy ideig remeteségben élt az országos állapotok miatt. Neki köszönhetően gyakran volt Bánfalva a jeles írók találkozóhelye, irodalmi alközpontja. Gyakran megfordult itt a tardonai remete, Jókai Mór, illetve Tompa Mihály költő is.

A kastély 1945 után először a Bányatröszt, később a Keletbükki Erdőgazdaság tulajdona volt. 1975-től a Mezőtúri Városi Önkormányzathoz tartozik.

A kastély jelenleg üdülőként üzemel, magántulajdonban van, esküvők helyszínéül is szolgál. Az épület körül majorsági épületek, kissé odébb családi kripta látható. A kastély közelében egy 17. században barokk stílusban épült festett famennyezetes református templom, illetve az 1848–49-es szabadságharc 150. évfordulójára felavatott emlékmű található.

A kastély homlokzata

A kastély jellegzetes vonásai[szerkesztés]

Az 1+1+3+1+1 tengelyes egyemeletes épület négyzetes alapú saroktornyokkal rendelkezik. Barokk vasrács díszíti és védi a kivétel nélkül egyenes záródású ablakokat. A később kiépített ispánlakások, toldalékok is egyszintesek. A középrizalit közepén kőkeretes, kosáríves kapu nyílik, a rizalitot timpanon zárja le. Az oromzaton a Platthy-család címere látható. A kastély tetejét manzárdtető fedi. Pilléres, kosáríves tornác látható a későbbi toldalékokkal körülépített udvar irányában, a kastély hátsó homlokzatán. A kastély előtti parkrészben száz évnél is idősebb akácfa, két krisztustövisfa és a Jókai fájaként nyilvántartott vadgesztenyefa található.

A magyar Wikikönyvekben
további információk találhatók
Platthy címer témában.

Források[szerkesztés]