Péchy–Zichy-kastély

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Péchy–Zichy-kastély
Ország Magyarország
TelepülésBoldogkőváralja
Épült1768
ÉpíttetőPéchy Gábor
Stílusbarokk
CsaládPéchy család, Zichy család
Állapotamegfelelő

Jelenlegi funkcióegészségügyi gyermekotthon
Látogathatóbejelentkezéssel
CímKossuth Lajos u. 2 .
Elhelyezkedése
Péchy–Zichy-kastély (Magyarország)
Péchy–Zichy-kastély
Péchy–Zichy-kastély
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 48° 20′ 11″, k. h. 21° 14′ 18″Koordináták: é. sz. 48° 20′ 11″, k. h. 21° 14′ 18″
A Wikimédia Commons tartalmaz Péchy–Zichy-kastély témájú médiaállományokat.

A barokk stílusú Péchy–Zichy-kastély Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, Boldogkőváralján található, 1768-ban épült. Jelenleg gyermekotthon működik benne.

Története[szerkesztés]

Pécsújfalusi Péchy Gábor királyi tanácsos 1753-ban vásárolta meg a lőcsei jezsuitáktól a várat, illetve a hozzá tartozó uradalmat, 1768-ban építtette a vár alatti jobbágyfaluban a barokk stílusú kastélyt. Később házasság útján a Zichy család szerezte meg a birtokot, így a kastélyt is. 1945-ben a kastélyt államosították, falai között azóta egészségügyi gyermekotthon működik. Műemléki védelmet élvez, állapota viszonylag jó.

Leírása[szerkesztés]

A Péchy–Zichy-kastély a megye harmadik legnagyobb alapterületű kastélya, alapterülete 2500 négyzetméternél is nagyobb. Egyemeletes, alápincézett főépületéhez átellenesen szintén U alaprajzú, földszintes melléképületek kapcsolódnak, nagyméretű zárt díszudvart közrezárva. A melléképületek két sarkán egy-egy zsindelyfedésű, négyzetes alaprajzú, manzárdtetős saroktorony áll. Az udvarok között kocsiáthajtók biztosítják az összeköttetést. A szintén védett kastélykert, melyet a kastély építésével egyszerre, az egykori öreg erdőből alakított ki a Péchy család, az angol és francia kertépítészet stílusjegyeit hordozza, átfolyik rajta a Tekeres-patak is.

A kastély és parkja a község belterületének dél-délnyugati részén helyezkedik el, a településen áthaladó 3714-es út közelében.

Források[szerkesztés]