Pacifikus–észak-amerikai flóraterület

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Észak-Amerika biorégiói. A Cascadia biorégió körülbelül a Kaszkád flóratartománnyal, a Great Basin a Nagy-medencével, a California Kalifornia és a Sonora Sonora flóratartománnyal azonos.

A pacifikus–észak-amerikai flóraterület a Sziklás-hegység és a kontinens attól nyugatra, a Csendes-óceánig elterülő része, beleértve a partközeli szigeteket is.

Határai, felosztása[szerkesztés]

Északi határa az észak-amerikai–boreális flóraterület, azaz a tajga déli határa Észak-Kanadában és Alaszkában; keleten az atlantikus–észak-amerikai flóraterület préri flóratartományával határos. Nyugati határa a Csendes-óceán, délen, Mexikóban az újvilági trópusok flórabirodalma (Neotropis).

Területét négy flóratartományra tagolják:

Egy másik, ugyancsak elfogadott felosztás (enwiki) a flóraterületet mindössze kétfelé bontja,

Jellemző növénynemzetségek, illetve fajok[szerkesztés]

A szövetes növényeknek nincs olyan családja, amely ezen a flóraterületen lenne endemikus, és a májmoháknak (Marchantiophyta) is csak egy ilyen családja van: a leveles májmohák közé tartozó Gyrothyraceae. Viszont a legkülönfélébb növénycsaládokban találunk itt endemikus nemzetségeket:

Van továbbá egy sor olyan nemzetség, amelynek elterjedési területe túlnyúlik e flóraterület határain, de genetikai centruma itt található:

A fák közül aránylag kevés a lombhullató; sok a fenyő és közöttük sok az endemikus, monotipikus nemzetség:

További, az egyéb flóraterületekről hiányzó karakterfajok:

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Rocky Mountain Floristic Region című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]