Atlantikus–észak-amerikai flóraterület

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Észak-Amerika biorégiói. A Laurentia biorégió körülbelül az Appalache flóratartománynak, a Dixon az atlanti–mexikóinak és a Prairies a préri flóratartománynak felel meg.

Az atlantikus–észak-amerikai flóraterület az északi flórabirodalom (Holarktisz) része. Flórája az európai növényzet közeli rokona – több vikariáló fajjal, közös nemzetségekkel (tölgy, bükk, dió, gesztenye, nyír stb.).

Határai, felosztása[szerkesztés]

Északi határa az észak-amerikai–boreális flóraterület, azaz a tajga déli határa Észak-Kanadában; nyugaton a pacifikus–észak-amerikai flóraterülettel határos. Keleti határa az Atlanti-óceán, déli a Mexikói-öböl partja (e tengerek szigetei már más flóraterületekhez tartoznak).

Területét három flóratartományra tagolják:

Jellemző növénynemzetségek, illetve fajok[szerkesztés]

Karakteres, mind a pacifikus–észak-amerikai, mind az atlantikus–európai flóraterületről hiányzó nemzetségek, illetve fajok:

A kelet-ázsiai flóraterülettel közös fája a hikoridió (Carya). Ennek fajai a két növényföldrajzi egység között elterülő pacifikus–észak-amerikai flóraterületről a pleisztocén időszakban kipusztultak, és azóta sem települtek vissza.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]