Ugrás a tartalomhoz

Borbolyafélék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Borbolyafélék
Berberis darwinii-hajtás virágokkal
Berberis darwinii-hajtás virágokkal
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Rend: Boglárkavirágúak (Ranunculales)
Család: Borbolyafélék (Berberidaceae)
Juss.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Borbolyafélék témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Borbolyafélék témájú kategóriát.

A borbolyafélék (Berberidaceae) a boglárkavirágúak (Ranunculales) rendjének növénycsaládja. Mintegy 570 faj tartozik ide, melyek többsége (450) a Berberis-ben található. A családban fák, cserjék és lágy szárú évelő növények is találhatók.

Nemzetségek[szerkesztés]

A család egyes régebbi leírásaiban csak négy nemzetséget (Berberis, Epimedium, Mahonia, Vancouveria) tartalmazott, a többit a Leonticaceae (Bongardia, Caulophyllum, Gymnospermium, Leontice), Nandinaceae (Nandina) és Podophyllaceae (Achlys, Diphylleia, Dysosma, Jeffersonia, Podophyllum, Ranzania) családokba sorolták.

A Mahonia nemzetség igen közel áll a Berberis-hez, egyes botanikusok a Berberis részeként kezelik. A két nemzetség fajai hibrideket képezhetnek, a két nemzetség hibrideinek jelzése: × Mahoberberis.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Berberidaceae című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]