Mahónia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mahónia
Mahonia nervosa
Mahonia nervosa
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Rend: Boglárkavirágúak (Ranunculales)
Család: Borbolyafélék (Berberidaceae)
Nemzetség: Mahonia
Nutt.
Típusfaj
Mahonia aquifolium
(Pursh) Nutt., 1818
Fajok

Kb. 70 faj

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Mahónia témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Mahónia témájú médiaállományokat és Mahónia témájú kategóriát.

A mahónia (Mahonia) a boglárkavirágúak (Ranunculales) rendjének borbolyafélék (Berberidaceae) családjába tartozó növénynemzetség. Mintegy 70 örökzöld cserje tartozik ide. A mahóniák Kelet-Ázsiában, a Himalájában, Észak- és Közép-Amerikában őshonosak. Igen közeli rokonságban vannak a borbolya (Berberis) nemzetséggel, egyes botanikusok nem is tekintik külön génusznak, hanem a Berberis-hez sorolják a mahóniákat. Ennek oka a nyilvánvaló megkülönböztető bélyegek hiánya mellett az, hogy a két nemzetségbe tartozó számos faj képes egymással hibrideket alkotni.[1] A mahóniák levelei nagyok (10–50 cm), szárnyasak 5-15 levélkével, a virágok 5–20 cm-es fürtökben állnak.

A génusz nevét a philadelphiai kertészről, Bernard McMahonról kapta, aki a Lewis és Clark expedíciója által begyűjtött növényekből ismertette meg a nemzetséget.

Számos faja kedvelt kerti bokor, ezek mutatós örökzöld leveleik, ősszel, télen és kora tavasszal látható sárga virágaik és kék-fekete bogyóik miatt népszerűek.

Fontosabb fajai[szerkesztés]

Ázsia
Észak- és Közép-Amerika    

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Berberis Linnaeus. Flora of North America. [2010. június 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 20.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mahonia című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.