Přemysl Erzsébet cseh királyné

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Přemysl Erzsébet
Csehország királynéja
Busta Eliška Přemyslovna.jpg
Uralkodóház Přemysl
Született 1292. január 20.
Prága
Elhunyt 1330. szeptember 28. (38 évesen)
Prága
NyughelyeZbraslav Monastery
Édesapja II. Vencel cseh király
Édesanyja Habsburg Juta
Házastársa János cseh király
Gyermekei
A Wikimédia Commons tartalmaz Přemysl Erzsébet témájú médiaállományokat.

Přemysl Erzsébet (ismert még mint Csehországi Erzsébet, csehül: Eliška Přemyslovna; Prága, 1292. január 20. – Prága, 1330. szeptember 28.), a Přemysl-házból származó cseh királyi hercegnő, II. Vencel cseh és lengyel király és Habsburg Juta osztrák hercegnő ötödik gyermeke, aki Vak János cseh királlyal kötött házassága révén Csehország királynéja 1310 és 1330 között. Gyermekei között ott van a későbbi Luxemburgi Károly német-római császár és cseh király.

Házassága és gyermekei[szerkesztés]

Erzsébet férje a Luxemburgi-házból származó német királyi herceg, a későbbi Vak jelzővel illetett Luxemburgi János volt. János VII. Henrik német-római császár és Margit brabanti hercegnő fia volt. Erzsébet és János esküvőjére 1310 szeptemberében került sor Prágában, majd nem sokkal később, 1311. február 7-én közösen koronázták őket ugyanott. Házasságuk rossz volt, férje neheztelt rá amiért hat évig nem szült fiú örököst. A kapcsolatukat tovább rontotta, hogy János nem hallgatott Erzsébet tanácsaira, és még a jogot is megvonta tőle, hogy legidősebb gyermekei oktatásába beleszóljon.

Gyermekeik:

Titulusai[szerkesztés]

Címei[szerkesztés]

Születése jogán:

  • cseh királyi hercegnő

Csehország királynéja, mint Přemysl Erzsébet: 1310. szeptember – 1330. szeptember 28.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Elizabeth of Bohemia (1292–1330) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.