Orosz bizánci katolikus egyház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az orosz bizánci katolikus egyház ( orosz : Российская греко-католическая церковь ) egységben áll a katolikus egyházzal, bizánci rítus gyakorlatát követik Oroszország területén. Két apostoli exarchátust hoztak létre Oroszországban 1917-ben, és Kinában Harbinban,1928-ban.

Története[szerkesztés]

Leonyid Fjodorov

A bizánci rítusú katolicizmus jogellenes volt a cári orosz birodalomban 1800-1905-ig, amikor II. Miklós cár meghirdette a vallási toleranciát. Ezt követően vált a görög katolikus közösség szervezetté. 1917-ben, Az első apostoli exarchátus vezetője az orosz katolikus áldozópap Leonyid Fjodorov lett. Azonban az októberi forradalom hamarosan szétszórta az orosz bizánci katolikusokat a szibériai fogolytáborokba illetve az orosz diaszpóra egyik alapjává vált szerte a világon. 1923 tavaszán, Leonyid Feodorov exarcha üldöztetést szenvedett a Nyikolaj Krylenko-féle ellenforradalom által, és tíz évre ítélték el a szovjet Solovki koncentrációs táborba. Őt boldoggá avatta II. János Pál pápa 2001-ben.

Az orosz exarchátus megsemmisült a Szovjetunióban. Az 1997-2003 közötti időszakban az orosz bizánci rítusú katolikusok petíciót küldtek a Vatikánba, hogy jelöljön ki egy exarchát. 2004 novemberében, Joseph-Marie de Wolf segítségével Szentpéterváron tartottak egy három napos találkozót a klérus és a laikusok között, az orosz görög katolikus templomban - az első kongresszusát a bizánci rítusú katolikus világiaknak.

2004-ben II. János Pál pápa egy latin-szertartású apostoli adminisztrátort Joseph Werth püspököt nevezett ki, Szibéria székhellyel Novoszibirszkben , mint minden keleti katolikus rendnek az Orosz Föderációban.

Közösségek[szerkesztés]

A 2009-re több mint 30 közösség van szétszóródva az egész világon. 18 közösség csak az Orosz Föderációban működik: (Moszkva - 4, egy Zsukovszkij , Moszkva régió, Obninsk, Kaluga régióban, továbbá Szentpétervár , Novoszibirszk , Tomszkban , Cseljabinszk , Kopeisk Cseljabinszk régió , Omszk , Sargatskoe Omszk régió , Megion Tyumen régió, Surgut és Nizhnevartovsk, Hanti-Manszijszk, Prokopyevsk és Novokuznyeck, Kemerovo terület).

Oroszországon kívül is vannak orosz katolikus plébániák és vallási közösségek San Francisco, New York, El Segundo, Denver, Melbourne, Buenos Aires, Dublin, Meudon, Párizs, Chevetogne, Lyon, Berlin, München , Róma, Milánó és Szingapúr városokban. Ezek mind a helyi vonatkozó joghatóság, a latin rítusú püspökök alá vannak rendelve.

2010-től, a két exarchátus továbbra is megjelenik az Annuario Pontificióban, de még nem feloldott, és nem is új orosz-ritusú püspököket neveztek ki azoknak.

Források[szerkesztés]