Orosz bizánci katolikus egyház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Orosz bizánci katolikus egyház
(Российская греко-католическая церковь)

Az orosz bizánci katolikus egyház (oroszul: Российская греко-католическая церковь) egységben áll a katolikus egyházzal, bizánci rítus gyakorlatát követik Oroszország területén. Két apostoli exarchátust hoztak létre Oroszországban 1917-ben, és Kinában Harbinban, 1928-ban.

Története[szerkesztés]

Az orosz ortodox egyházból vált ki. A bizánci rítusú katolicizmus jogellenes volt a cári orosz birodalomban 1800–1905-ig, amikor II. Miklós cár meghirdette a vallási toleranciát. Ezt követően vált a görögkatolikus közösség szervezetté. 1917-ben, Az első apostoli exarchátus vezetője az orosz katolikus áldozópap Leonyid Fjodorov lett. Azonban az októberi forradalom hamarosan szétszórta az orosz bizánci katolikusokat a szibériai fogolytáborokba illetve az orosz diaszpóra egyik alapjává vált szerte a világon. 1923 tavaszán, Leonyid Feodorov exarcha üldözték a Nyikolaj Krilenko ellenforradalom idején, és tíz évre a szovjet szolovki koncentrációs táborba zárták. 2001-ben boldoggá avatta II. János Pál pápa őt.

Az orosz exarchátus megsemmisült a Szovjetunióban. Az 1997–2003 közötti időszakban az orosz bizánci rítusú katolikusok petíciót küldtek a Vatikánba, hogy jelöljön ki egy exarchát. 2004 novemberében, Joseph-Marie de Wolf segítségével Szentpéterváron tartottak egy háromnapos találkozót a klérus és a laikusok között, az orosz görögkatolikus templomban – az első kongresszusát a bizánci rítusú katolikus világiaknak.

2004-ben II. János Pál pápa egy latin szertartású apostoli adminisztrátort Joseph Werth püspököt nevezett ki, Szibéria székhellyel Novoszibirszkben, mint minden keleti katolikus rendnek az Orosz Föderációban.

Közösségek[szerkesztés]

A 2009-re több mint 30 közösség van szétszóródva az egész világon. 18 közösség csak az Orosz Föderációban működik: (Moszkva - 4, egy Zsukovszkij, Moszkvai terület, Obnyinszk, Kaluga régióban, továbbá Szentpétervár, Novoszibirszk, Tomszkban, Cseljabinszk, Kopejszk Cseljabinszki terület, Omszk, Szargatszkoje, Omszki terület, Megion Tyumeny régió, Szurgut és Nizsnyevartovszk, Hanti-Manszijszk, Prokopjevszk és Novokuznyeck, Kemerovói terület).

Oroszországon kívül is vannak orosz katolikus plébániák és vallási közösségek San Francisco, New York, El Segundo, Denver, Melbourne, Buenos Aires, Dublin, Meudon, Párizs, Chevetogne, Lyon, Berlin, München, Róma, Milánó és Szingapúr városokban. Ezek mind a helyi vonatkozó joghatóság, a latin rítusú püspökök alá vannak rendelve. rítusú püspököket neveztek ki azoknak.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]