Orix-szövőmadár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Orix-szövőmadár
Nászruhás hím
Nászruhás hím
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Verébalakúak (Passeriformes)
Család: Szövőmadárfélék (Ploceidae)
Nem: Euplectes
Faj: E. orix
Tudományos név
Euplectes orix
(Linnaeus, 1758)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Orix-szövőmadár témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Orix-szövőmadár témájú médiaállományokat és Orix-szövőmadár témájú kategóriát.

Az orix-szövőmadár vagy oryx-szövőmadár (Euplectes orix) a madarak (Aves) osztályának a verébalakúak (Passeriformes) rendjéhez, ezen belül a szövőmadárfélék (Ploceidae) családjához tartozó faj.[1][2]

Rendszerezése[szerkesztés]

A fajt Carl von Linné svéd természettudós írta le 1758-ban, az Emberiza nembe Emberiza orix néven.[3]

Alfajai[szerkesztés]

Előfordulása[szerkesztés]

Afrika déli részén szinte mindenütt megtalálhatóak kolóniái. Előfordul Botswana, Namíbia, a Dél-afrikai Köztársaság, Zimbabwe és Mozambik szinte teljes területén, kivéve Namíbia északi részének és Botswana középső területeinek sivatagos területeit és egy keskeny sávot amely végighúzódik Zimbabwe nyugati részén és a dél-afrikai Transvaal északi területein.

Természetes élőhelyei a szubtrópusi és trópusi száraz erdők, szavannák és cserjések, valamint másodlagos erdők. Állandó, nem vonuló faj.[4]

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 13 centiméter, testtömege 17-30 gramm.[5] a tojók valamivel kisebbek, mint a hímek. A fajnál nagyon kifejezett ivari dimorfizmus figyelhető meg. A tojók és a fiatal madarak tollazata fakó barnás-homokszínű, nagyon hasonlítanak egy nőstény házi verébre. Nászidőszakon kívül a hímek tollazata is hasonló. Ezzel szemben a hímek a nászidőszak során a szövőmadárfélék között is kifejezetten színes madárnak számítanak. Tollazatuk ilyenkor fejük hátsó felén, hátukon és farukon fénylő vörös színűvé válik. Az arcuk és hasuk viszont egészen sötét fekete színű lesz a szaporodási időszakban. Szárnyuk és farkuk színe azonban ilyenkor is az egész évben megszokott fakóbarnás színű marad. Mindkét ivar csőre rövid, kúpos, alkalmas magvak kicsippentésére és feltörésére.

A nászruhás hím
és a tojó

Életmódja[szerkesztés]

A faj a költési időszakon kívül nagy csapatokban él. Tápláléka vadon élő fűfélék és termesztett gabonafélék magvai.

A fiókanevelési időszakban viszonylag sok rovart is fog, hogy a fiókák nagy fehérjeigényét fedezni tudja.

Szaporodása[szerkesztés]

Az ivarérettséget egyéves korban éri el. A kifejlett hímek miután nászruhát öltöttek elejtik násztáncukat, hogy elcsábíthassák a tojókat. Valamely magas, nyílt helyre, többnyire egy-egy magasabb nádszál végére kiülnek és onnan hallatják párhívó hangjukat. Amikor feltűnik egy tojó a közelben egészen izgatottak lesznek, tollaikat felmeresztik és így ugrálnak a nádszálak között.

A költési időszak időpontja az esős évszak függvényében változik. A fészek fűből szőtt kerek építmény. A hímek fészküket a magas fű közé, a nádasba építik, de mezőgazdasági területen előfordul, hogy kukoricatáblában vagy cukornádültetvényen is fészkel. A fészkek bejárata oldalról nyílik. A fészekalj 3-4 tojásból áll. Ezeken a tojó 11-14 napig kotlik. A tojások lerakása után a hím elhagyja a tojót és új fészket épít, hogy újabb tojót tudjon elcsábítani. A költés és később a fiókák felnevelése a tojó feladata. A fiatal madarak a kelés után 2 héttel repülnek ki.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

Az elterjedési területe rendkívül nagy, egyedszáma pedig stabil. A Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján nem fenyegetett fajként szerepel.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Jboyd.net rendszerbesorolása. (Hozzáférés: 2019. július 27.)
  2. a b A taxon adatlapja az ITIS adatbázisában. Integrated Taxonomic Information System. (Hozzáférés: 2021. június 23.)
  3. Avibase. (Hozzáférés: 2021. június 23.)
  4. a b A faj adatlapja a BirdLife International oldalán. (Hozzáférés: 2021. június 23.)
  5. Oiseaux.net. (Hozzáférés: 2021. június 23.)

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Oryxweber című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]