Ugrás a tartalomhoz

Nyerd meg az életed

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nyerd meg az életed
(오징어게임)
Műfaj
 • túlélőfilm
 • televíziós thrillersorozat
 • televíziós dráma
 • bűnügyi televíziós sorozat
 • akciósorozat
 • misztikus televíziós műsor
 • dráma

AlkotóHvang Donghjok
ÍróHvang Donghjok (황동혁)
RendezőHvang Donghjok
Főszereplő
 • I Dzsongdzse
 • Pak Heszu
 • Csong Hojon
 • O Jongszu
 • Anupam Tripathi
 • Kim Dzsurjong
 • Ü Hadzsun
 • Ho Szongthe
 • Kim Jongok
 • I Dzsiha
 • Ho Dongvon
 • I Duszok
 • I Jumi
 • I Bjonghon
 • Kong Ju
 • Kang Malgum
 • Ju Szongdzsu
ZeneszerzőCsong Dzseil

OrszágDél-Korea
Nyelvkoreai + magyar (szinkron)
Évadok1
Epizódok9 (epizódlista)
Gyártás
Részenkénti játékidő32–63 perc
GyártóSiren Pictures Inc.[1]
ForgalmazóNetflix
Sugárzás
Eredeti adóNetflix
Eredeti sugárzás kezdete2021. szeptember 17.
Első magyar adóNetflix
Magyar sugárzás kezdete2021. szeptember 17.
2021. december 9. (szinkron)[2]
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Nyerd meg az életed témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Nyerd meg az életed (hangul: 오징어게임Odzsingogeim, RR: Ojingeogeim?), angol címén Squid Game a Netflix 2021-ben bemutatott saját gyártású koreai televíziós sorozata, melyet Hvang Donghjok írt és rendezett.[3][4] A főbb szerepekben I Dzsongdzse, Pak Heszu és Ü Hadzsun látható. A történet egy túlélőjátékról szól, melyben a játékosoknak koreai gyerekjátékokat kell játszaniuk a több milliós nyeremény reményében, azonban a vesztesek nem egyszerűen kiesnek, hanem meghalnak.[5][6]

A sorozat egy hónap alatt 111 milliós nézettséget ért el, amellyel a Netflix valaha volt legsikeresebb saját sorozata lett,[7] valamint 1,65 milliárd órányi megtekintéssel a valaha volt legtöbbet megtekintett tartalommá vált a Netflixen.[8]

A sorozatot tizennégy Primetime Emmy-díjra és három Golden Globe-díjra jelölték.[9][10]

Cselekmény[szerkesztés]

456, anyagi problémákkal küszködő ember meghívást kap egy játékba, melynek díja 45,6 milliárd dél-koreai von (kb, 11,8 milliárd forint).[11] A versenyzőknek hagyományos koreai gyerekjátékokat kell játszaniuk, azonban halálos következményei vannak annak, ha valaki veszít. A játékot rejtélyes maszkos emberek irányítják. A főszereplő Szong Gihun, egy elvált, hatalmas adósságokkal rendelkező sofőr, akinek nyomorúságos az élete. Egy nap aztán a titokzatos játék részese lesz.

Szereplők[szerkesztés]

Főszereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész[12] Magyar hang[13]
Szong Gihun (456-os játékos) I Dzsongdzse Karácsonyi Zoltán
Cso Szangu (218-as játékos) Pak Heszu Stohl András
Hvang Dzsunho Ü Hadzsun[14] Fehér Tibor
O Ilnam (001-es játékos) O Jongszu Csuha Lajos
Kang Szebjok (067-es játékos) Csong Hojon Veszelovszki Janka
Csang Dokszu (101-es játékos) Ho Szongthe Horváth-Töreki Gergely
Abdul Ali (199-es játékos) Anupam Tripathi[15] Kovács Lehel
Han Minjo (212-es játékos) Kim Dzsurjong[16] Majsai-Nyilas Tünde

További szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang[13]
Inho / frontember I Bjonghon[17] Viczián Ottó
Öltönyös férfi Kong Ju Czető Roland
maszkos főnök Pál Tamás

A szinkronfordítást Egressy G. Tamás készítette, a szinkron a Mafilm Audio Kft. stúdiójában készült.[18][19]

Epizódok[szerkesztés]

# Cím Rendező Író Premier
1. Piros lámpa, zöld lámpa
(무궁화 꽃이 피던 날)
Hvang Donghjok Hvang Donghjok Dél-Korea 2021. szeptember 17.
magyar 2021. december 9. (szinkron)
Szong Gihun szerencsétlen életet él, ráadásul egy csomó pénzzel tartozik uzsorásoknak is. Egyik nap a metróállomáson egy rejtélyes, jól öltözött férfi egy ttakcsi nevű játékra invitálja őt, amellyel nyer is százezer vont. A férfi átad neki egy furcsa névjegykártyát azzal, hogy ha még több pénzt szeretne nyerni, jelentkezzen. El is fogadja, ám egyszercsak elkábítják, majd egyenruhában ébred 455 másik játékossal együtt egy különös helyszínen. Valamennyien kaptak egy sorszámot, rájuk pedig különös, vörösbe öltözött maszkos férfiak vigyáznak, akiket egy fekete maszkos férfi, a Frontember irányít. Valamennyi játékosban közös, hogy súlyos pénzzavarral küzdenek, és nagy szükségük lenne a főnyereményre, ami több milliárd von. Ehhez mindössze annyit kell tenniük, hogy hat nap alatt megnyernek hat játékot. Szong összebarátkozik a 001-es játékossal, aki egy idős úr, és felismeri a játékosok közt gyerekkori barátját, Cso Szangut, és a 067-es játékosban az őt korábban kifosztó zsebtolvajt. Az első játék a "Piros lámpa, zöld lámpa" egy klasszikus gyerekjáték, ahol egy óriási robotkislány áll háttal a részvevőknek, akiknek a szintidő alatt el kell érniük a célvonalat. Amikor a kislányfej megfordul, meg kell merevedniük és nem szabad mozdulniuk, mert aki mozog, az kiesett. Amit azonban a játék szervezői nem mondtak el, az az, hogy aki kiesik, azt agyonlövik. Hatalmas pánik tör ki, több tucat ember meghal, Szong viszont a 199-es játékos, egy pakisztáni vendégmunkás segítségével teljesíti a feladatot.
2. Pokol
(지옥)
Hvang Donghjok Hvang Donghjok Dél-Korea 2021. szeptember 17.
magyar 2021. december 9. (szinkron)
Csak 201 játékos maradt életben és közülük is többen könyörögnek, hadd távozhassanak. Ez azonban lehetetlen, kivéve ha a játékosok többsége a befejezés mellett voksol. A 001-es játékos szavazatával végül 101-100 arányban úgy döntenek: hazamennek. Szong azonnal a rendőrségre megy, ahol senki nem hisz neki, kivéve Hvang Dzsunho nyomozót, akinek a testvére hasonló körülmények közepette tűnt el. Közben valamennyi játékosnak felajánlják a visszatérés lehetőségét, és többen a való életben tapasztalt nyomorúság miatt élnének is a lehetőséggel. Szong anyjáról kiderül, hogy cukorbeteg és meg kell műteni az elüszkösödött lábát, Szangu nyomában az adóhatóság jár, a 001-es játékosnak végstádiumú agydaganata van, a 067-es játékos ki akarja csempésztetni a szüleit Észak-Koreából, a testvérét pedig a gyermekotthonból, a 199-es játékos megtámadta a főnökét, amiért hónapok óta nem hajlandó kifizetni a járandóságát, a 101-es játékos pedig piti gengszter, aki játékadósságokba keveredett. Dzsunho titokban követi Szongot, amikor azt a maszkos férfiak elrabolják.
3. Az esernyős férfi
(우산을 쓴 남자)
Hvang Donghjok Hvang Donghjok Dél-Korea 2021. szeptember 17.
magyar 2021. december 9. (szinkron)
Dzsunho sikeresen bejut a játék helyszínére, magát maszkos rendfenntartónak álcázva, és rájön, hogy a helyszín egy eldugott sziget. A játékosok most már jóval felkészültebbek és szövetségeket kezdenek el kötni. Szong, Szangu, a 001-es és a 199-es játékos egymás megsegítésére szövetkezik. Elkezdődik a második játék, ahol a versenyzőknek egy előre kiválasztott formát kell kivágniuk időre törökmézhez hasonló talgonából, egy tű segítségével. Akinek nem sikerül időben vagy eltörik a cukorkája, azt agyonlövik. Szangu rájön, hogy miről fog szólni a játék, de nem szól a többieknek, hanem szándékosan magának választja a legegyszerűbb formát. Szong kapja a legnehezebbet, az esernyőt, mégis sikerül időre végeznie, amikor körbenyalja az anyagot, hogy megolvadjon. A 212-es játékos, a nagyszájú és manipulatív nő segít a 101-esnek a megolvasztásban az öngyújtója segítségével. Egy játékos, akinek nem sikerült a feladat, rettegve a haláltól, túszul ejti az egyik őrt és követeli, hogy vegye le a maszkját. Amikor az megteszi, döbbenten látja, hogy egy fiatal fiú, s emiatt öngyilkos lesz, ezután a Frontember lelövi a lelepleződött őrt is, mert kiderült az identitása.
4. Ne tágíts a csapat mellől
(쫄려도 편먹기)
Hvang Donghjok Hvang Donghjok Dél-Korea 2021. szeptember 17.
magyar 2021. december 9. (szinkron)
A 111-es játékos, aki orvos, titokban együttműködik az őrök egy részével, kiműti a halott versenyzők egyes szerveit, amit azok a feketepiacon adnak el, cserébe ő meg információkat kap a közelgő játékokról. Szong rájön, hogy Szangu segíthetett volna nekik a törökmézes játékban, mégse tette, de ezt nem mondja el senkinek. Az őrök szándékosan feszültséget gerjesztenek a játékosok között, azért, hogy egymás ellen forduljanak. Dokszu, a 101-es játékos, megöl egy embert, aki a tőle ellopott ételadag miatt reklamál, az őrök pedig nemhogy nem tesznek semmit, de elkönyvelik, hogy a halott kiesett a játékból, a nyeremény összege pedig nő. Így mindenki számára egyértelművé válik, hogy embert is lehet ölni a siker érdekében. Éjszaka, lámpaoltás után, az őrök kis rásegítésével tömegverekedés tör ki, amelyben többen meghalnak. A 067-es játékos, akit Dokszu életveszélyesen megfenyegetett, Szong csapatához csatlakozik védelemért. Amikor a rémült és sokkos állapotban lévő 001-es játékos könyörög a verekedőknek, hogy hagyják abba, a Frontember leállítja őket. Szong csapatának tagjai, hogy elnyerjék egymás bizalmát, elmondják egymásnak a valódi neveiket: a 199-es játékos, a pakisztáni vendégmunkás neve Abdul Ali, a 067-esé Kang Szebjok, a 001-es pedig a sokkhatás és az agydaganat miatt nem emlékszik a nevére. Éjszaka a Szong mellett álló egyik őr köhögéssel üzenetet morzézik. Másnap a harmadik játékhoz azt kérik a résztvevőktől, hogy formáljanak tízfős csapatokat. A kompánia tagja lesz a 240-es játékos. Dokszu megtudta a bizalmába férkőzött orvostól, hogy a következő játék kötélhúzás lesz, ezért szándékosan erős embereket választott maga köré, egyben megszabadul a 212-es játékostól, Han Minjótól, aki így Szong csapatába kerül. A csapat nagyon gyengének tűnik, ám a 001-es játékos, aki fiatal korában kötélhúzó bajnok volt, elmondja nekik, mire kell figyelniük.
5. Egy korrekt világ
(평등한 세상)
Hvang Donghjok Hvang Donghjok Dél-Korea 2021. szeptember 17.
magyar 2021. december 9. (szinkron)
Annak ellenére, hogy gyengébb játékosokból állt a csapat, a 001-es játékos és Szangu segítségével megnyerik a kötélhúzó versenyt. Mivel aznap éjjel is támadástól tartanak, úgy döntenek, barikádot állítanak fel és őrködni fognak kettesével, de Dokszu csapata nem támad. Dzsunho rájön, hogy a 111-es játékos és egyes őrök benne vannak a szervkereskedelemben - ugyanis az őr, akinek felvette a személyazonosságát, szintén benne volt az üzletben. A 111-es játékos egy idő után rettentő türelmetlen lesz, amiért nem akarják neki megmondani, hogy mi lesz a másnapi játék, és a boncolást félbehagyva az őrök életére tör. Emiatt a létesítményben riadó tör ki, s maga a Frontember az, aki kivégzi a 111-est, és mindenkit, aki a szervkereskedelemben benne volt. Nem azért, mondja, mert zavarta, hogy a saját szakállukra üzletelnek, hanem azért, mert megsértették a játék legfőbb szabályát: az egyenlőséget, azzal, hogy titkos információkkal előnyhöz juttattak játékosokat. Ezután hajtóvadászat indul Dzsunho után, aki betör a központi irodába, ahol az iratokból rájön, hogy a játék már 30 éve zajlik, és a 2015-ös játék győztese az ő testvére, Hvang Inho volt.
6. Kkanbu
(깐부)
Hvang Donghjok Hvang Donghjok Dél-Korea 2021. szeptember 17.
magyar 2021. december 9. (szinkron)
A negyedik játékhoz azt kérik a játékosoktól, hogy álljanak párba. A 212-est senki nem választja, így őt elhurcolják. Szangu, aki jóbarátságba került Alival, őt választja, Szong a 001-es játékost, akivel törődik az állapota miatt, a 240-es játékos a 067-est, Kang Szebjokot választja. Miközben mindannyian arra számítanak, hogy együtt kell dolgozniuk, elszörnyednek, mikor megmondják nekik, hogy egymás ellen kell játszaniuk - a vesztes pedig természetesen meghal. Valamennyi játékos kap 10 üveggolyót és 30 percet, és egy általuk szabadon választott játékban, erőszak nélkül, meg kell szerezniük a másiktól azokat. Szebjok és a 240-es játékos szinte végig az életükről beszélgetnek; utóbbi szándékosan elveszíti a játékot, mert úgy véli, Szebjoknak több célja van az életben. Szangu átveri Alit és trükkösen megszerzi az üveggolyóit, kövekre cserélve azt, előidézve ezzel Ali halálát. Szong vesztésre áll a 001-es játékossal szemben, de aztán kihasználja az öregúr demenciáját és átverve őt előnybe kerül. Az utolsó percben a 001-es játékosnál még maradt egy üveggolyó, és ekkor felfedi, hogy mindvégig tudta, hogy átverik, de mivel bizalmas barátságot fogadtak egymással az epizód elején, engedi, hogy Szong nyerjen, még azon az áron is, hogy meghal.
7. VIP-EK
(VIPS)
Hvang Donghjok Hvang Donghjok Dél-Korea 2021. szeptember 17.
magyar 2021. december 9. (szinkron)
A 069-es játékos, aki elvesztette a feleségét az előző játékban, nem bírja tovább idegekkel és öngyilkos lesz. Külföldi VIP-vendégek érkeznek a helyszínre, hogy megszemléljék a következő játékot, a Frontember pedig a főnöke, a főszervező távollétében gondoskodik a szórakozásukról. A VIP-vendégek gazdag patrónusai a játéknak, tőlük származik a pénz. Dzsunhoval, aki álruhában köztük jár, szexuálisan kikezd az egyik vendég, ő azonban megtámadja őt, majd a telefonjával rögzíti a vallomását, ezután egy búvárkészlet segítségével elhagyja a szigetet. Közben elindul az ötödik játék, amely nem más, mint átkelés egy üveghídon. A megmaradt 16 játékosnak az üveglapokon ugrálva kell a túloldalra jutniuk, ám míg egyes lapok edzett üvegből vannak, egyesek sima üvegből, és aki arra lép, az lezuhan és szörnyethal. Számokkal jelölik meg őket és sorban egymás után kell következniük. Mikor mindenki kiesik Dokszu elől, ő nem hajlandó továbbmenni, holott a hátralévő idő is telik. Han Minjó válaszul megragadja őt, és bosszúból, amiért elárulta őt korábban, vele együtt leugrik a biztos halálba. Szangu előretaszítja a 017-es játékost, amikor az túl sokat hezitál, és végül a halála árán derül ki, melyik az utolsó lap, amire ugrani lehet. A játékban így már csak hárman maradtak: Szong, Szangu és Kang Szebjok.
8. Frontember
(프론트맨)
Hvang Donghjok Hvang Donghjok Dél-Korea 2021. szeptember 17.
magyar 2021. december 9. (szinkron)
A három finalista részére a játék szervezői felajánlanak egy ízletes vacsorát, valamint egy váltás elegáns ruhát. Bár ezt nem mondja el a többieknek, de Szebjok a legutolsó játékban súlyosan megsérült, mert megvágta a szétrepülő üvegszilánk, emiatt pedig szép lassan kivérzik. A vacsora után mindhárman kapnak egy-egy kést. Szong azt javasolja Szebjoknak, hogy szövetkezzenek Szangu ellen, aki bármit megtenne ellenük, csak hogy nyerjen. Szebjok ezt nem szeretné, de arra kéri Szongot, hogy bármelyikük is nyer, az gondoskodjon a másik szeretteiről. Még azt is megakadályozza, hogy Szong megölje Szangut, azt mondva, hogy ő nem gyilkos. Szebjok állapota gyorsan romlik, és amíg Szong segítségért megy, Szangu megöli a lányt. Eközben Dzsunho menekülőre fogja egy szigeten, de a Frontember és csapata a nyomában jár. Végül egy sziklaszirt szélén ér véget az üldözés: a Frontember leleplezi magát Dzsunho előtt, aki döbbenten veszi észre, hogy nem más ő, mint a régen eltűnt testvére. Mivel nem hajlandó vele menni és eltekinteni attól, hogy nyilvánosságra hozza az ügyet, a Frontember lelövi őt.
9. Egy szerencsés nap
(운수좋은날)
Hvang Donghjok Hvang Donghjok Dél-Korea 2021. szeptember 17.
magyar 2021. december 9. (szinkron)
Két játékos maradt végül, az utolsó játék pedig a címadó Kalmárfogó. A játék addig tart, míg valamelyik fél nem győz, vagy marad életben, hiszen most már bármi megengedett. Egy hosszú és brutális küzdelem végén Szong végül legyőzi Szangut, de nem hajlandó a győztes mezőre lépni és befejezni a játékot. Helyette azt szeretné, ha a játék befejezéséről döntenének, de Szangu nyakonszúrja magát a késével. Haláltusája alatt csak azt kéri, hogy segítsen az anyján. Így Szong lesz a játék győztese, akit hazaszállítanak, s a pénzét is megkapja egy aranyszínű bankkártya formájában. Otthon döbbenten tapasztalja, hogy az anyja meghalt.

Egy év elteltével kiderül, hogy Szong gyakorlatilag hozzá sem nyúlt a pénzhez, ugyanúgy kölcsönökből él, félig hajléktalan életmódot folytatva, az átélt traumák hatására. December végén egy kártyát kap, ami egy késő éjjeli találkára hívja egy felhőkarcolóba. Bár a kártya szövege alapján lehet sejteni, Szong döbbenten látja, hogy a 001-es játékos fekszik a helyiségben, haldokolva. Felfedi, hogy ő a játék főszervezője, amit részben azért talált ki, hogy a hozzá hasonlóan unatkozó milliárdosokat szórakoztassa, részben pedig azért, hogy lássa, van-e még emberség a világon. Emlékezteti Szongot arra, hogy a játék kegyetlen volta ellenére önként tértek vissza, hogy tovább játszhassanak. Az összes játék az ő gyerekkori élményein alapult, és azért szállt be ő is a játékba, hogy nosztalgikusan újra átélje azokat. Miközben beszélgetnek, az utcán heverő részegre mutat: fogad Szonggal, hogy éjfélig senki nem siet a halálra fagyó emberen. Mielőtt a 001-es játékos meghalna, látnia kell, hogy Szongnak van igaza, létezik még emberség, miután egy játókelő rendőri segítséget kér a részeg ellátásához. Ezután Szong elmegy és elhozza Szebjok öccsét az árvaházból, akit Szangu anyjának gondjaira bíz, egy bőröndnyi pénz társaságában. Ezután levágatja a haját, vörösre festeti, és Los Angelesbe indul a kislányát meglátogatni. Útközben meglátja, hogy egy öltönyös férfi ugyanazt a játékot játssza egy férfival, mint amit vele is játszattak, mikor bekerült a játékba. A férfit már nem éri utol, de a másik illetőtől elveszi a kártyát, és a repülőre beszállás előtt felhívja a rajta látható számot. Követeli, hogy mondják meg, ki folytatja még mindig a játékot, de a Frontember azt mondja neki, hogy a saját érdekében szálljon fel a repülőre. Szong nem engedelmeskedik, hanem leszáll a gépről, azzal a szándékkal, hogy megállítja a játékot egyszer és mindenkorra.

Gyártás[szerkesztés]

A Netflix 2019-ben jelentette be a sorozatot Round Six munkacímmel.[20][21] A rendező és forgatókönyvíró Hvang Donghjok úgy nyilatkozott, olyan történetet akart írni, mely a modern kapitalista társadalom allegóriája, ahol a életért extrém küzdelem folyik. Ugyanakkor hétköznapi emberekkel akarta mindezt bemutatni. Az első két epizód megírása hat hónapig tartott.[22] A sorozat zenéjét a Budapest Scoring együttes vette fel Budapesten.[23]

Fogadtatás[szerkesztés]

Maszkos őröket cosplayelők egy fesztiválon

A Nyerd meg az életed az első koreai sorozat lett, melynek sikerült a Netflix heti tízes toplistáját vezetni globálisan, beleértve az Egyesült Államokat is.[24][25]

A Rotten Tomatoes hét kritikus véleménye alapján 100%-osra ítélte a sorozatot.[26]

A Sorozatjunkie kritikusának alapvetően tetszett az alkotás, de nem volt elégedett a végkifejlettel: „Összességében [...] egy izgalmas, látványos és könnyen darálható sorozat a Nyerd meg az életed, egy hatalmas „DE”-vel minden kifejtett pozitívuma ellenére.”[27] Vízer Balázs a PORT.hu-nak írt kritikájában úgy vélte, a sorozat „ezerszer menőbb és okosabb”, mint a legtöbb hasonló túlélőfilm. Dicséri a díszleteket, a kosztümöket, a szereplők kidolgozottságát, hús-vér voltát és az amúgy ismert koncepció minőségi kivitelezését.[28]

A sorozatot kritizálták a 2014-es As the Gods Will című japán filmhez való hasonlósága miatt, mely az azonos című mangán alapszik és gyerekjátékok veszélyes verziói szerepelnek benne. A rendező a vádakra úgy reagált, hogy a forgatókönyvet már 2008-ban elkezdte írni, a filmhez való hasonlóságról pedig csak forgatás közben értesült, így a hasonlóságok pusztán véletlenek.[29][30] Azt elismerte, hogy inspirálták az olyan mangák, mint a Battle Royale és a Liar Game.[22]

Díjak és elismerések[szerkesztés]

Év Díj Kategória Jelölt Eredmény Hiv.
2021 Gotham Awards Átütő televíziós sorozat (hosszú formátumú) Nyerd meg az életed
Kim Dzsijon, Hvang Donghjok
Elnyerte [31][32]
Kiemelkedő alakítás új sorozatban I Dzsongdzse Jelölve
Hollywood Music in Media Awards Filmzene (televíziós műsor/limitált sorozat) Csong Dzseil
Nyerd meg az életed
Elnyerte [33]
People’s Choice Awards Az év darálásra legalkamasabb műsora Nyerd meg az életed Elnyerte [34][35]
Rose d’Or Drámaműsor Nyerd meg az életed Jelölve [36]
Critics’ Choice Television Awards Legjobb drámasorozat Nyerd meg az életed Jelölve [37]
Legjobb színész drámasorozatban I Dzsongdzse Elnyerte
Legjobb idegennyelvű sorozat Nyerd meg az életed Elnyerte
AFI Awards Különdíj Nyerd meg az életed Elnyerte [38]
Golden Globes Legjobb televíziós színész (dráma) I Dzsongdzse Jelölve [10][39]
Legjobb televíziós sorozat (dráma) Nyerd meg az életed Jelölve
Legjobb televíziós férfi mellékszereplő O Jongszu Elnyerte
Screen Actors Guild-díj Legjobb szereplőgárda (drámasorozat) I Dzsongdzse, Pak Heszu, Ü Hadzsun, Csong Hojon, Anupam Tripathi, Ho Szongthe, O Jongszu és Kim Dzsurjong Jelölve [40]
Legjobb színész (drámasorozat) I Dzsongdzse Elnyerte
Legjobb színésznő (drámasorozat) Csong Hojon Elnyerte
Legjobb kaszkadőrgárda (televíziós sorozat) Nyerd meg az életed Elnyerte
2022 Primetime Emmy-díj Legjobb drámasorozat Kim Dzsijon, Hvang Donghjok Jelölve
Legjobb férfi főszereplő (drámasorozat) I Dzsongdzse Elnyerte
Legjobb férfi mellékszereplő (drámasorozat) Pak Heszu Jelölve
Legjobb férfi mellékszereplő (drámasorozat) O Jongszu Jelölve
Legjobb női mellékszereplő (drámasorozat) Csong Hojon Jelölve
Legjobb rendező (drámasorozat) Hvang Donghjok (epizód: Piros lámpa, zöld lámpa) Jelölve
Legjobb forgatókönyv (drámasorozat) Hvang Donghjok (epizód: Egy szerencsés nap) Jelölve
Legjobb vendégszínésznő (drámasorozat) I Jumi (epizód: Kkanbu) Elnyerte [41]
Legjobb díszlet elbeszélő kortárs műsorban (egy órás vagy több) Cshe Gjongszun, Kim Endzsi és Kim Dzsonggun (epizód: Kkanbu) Elnyerte
Legjobb cinematográfia (egykamerás sorozat, egy órás) I Hjongdok (epizód: Ne tágíts a csapat mellől) Jelölve
Legjobb egykamerás képvágás (drámasorozat) Nam Najong (epizód: Kkanbu) Jelölve
Legjobb eredeti főcímzene Csong Dzseil Jelölve
Legjobb különleges, vizuális effektek (egy epizód) Csong Dzsehun, Kang Mundzsong, Kim Hjedzsin, Cso Hjondzsin, Kim Szongcshol, I Dzsebom, Sin Minszu, Szok Csongjon és Cson Szongman (epizód: VIP-EK) Elnyerte
Legjobb kaszkadőri teljesítmény Im Thehun, Sim Szangmin, Kim Cshai és I Thejong (epizód: Ne tágíts a csapat mellől) Elnyerte

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. About Netflix - Squid Game invites you to deadly childhood games on September 17 (angol nyelven). About Netflix. (Hozzáférés: 2021. október 1.)[halott link]
 2. Mától magyar szinkronnal is elérhető a Squid Game, 2021. december 9.
 3. Kim Ji-won. „전여빈 나나 류경수 '글리치' 촬영 중단 "보조출연자 코로나 확진"[공식]”, Ten Asia, Naver, 2021. augusztus 11.. [2021. július 25-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2021. augusztus 12.) (koreai nyelvű) 
 4. Robinson, Jacob: Netflix K-Drama Thriller 'Squid Game' Season 1: Coming to Netflix in September 2021. What's on Netflix , 2021. augusztus 11. [2021. augusztus 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. augusztus 12.)
 5. Squid Game – (Korean Drama, 2020, 오징어게임). HanCinema . [2021. augusztus 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. augusztus 12.)
 6. Korean series 'Squid Game' gives deadly twist to children's games. ABS-CBN News . [2021. szeptember 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. szeptember 15.)
 7. 111 milliós rekordnézettségnél jár a Squid Game a Netflixen. Telex. (Hozzáférés: 2021. október 14.)
 8. 'Squid Game' becomes most-watched Netflix show with record 1.65 billion hours. Korea Times. (Hozzáférés: 2021. november 17.)
 9. Emmy nominations 2022: See if your favorite shows made the list. edition.cnn.com , 2022. július 12. (Hozzáférés: 2022. július 12.)
 10. a b Golden Globes 2022: The Complete Nominations List. Variety. (Hozzáférés: 2021. december 13.)
 11. 2021 szeptemberi árfolyamon
 12. Kim Yoo-jin. „'오징어 게임' 오영수·위하준→허성태·김주령, 목숨 건 '일촉즉발' 서바이벌 참가”, Xports News, Naver, 2021. augusztus 26.. [2021. augusztus 26-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2021. augusztus 26.) (koreai nyelvű) 
 13. a b A Nyerd meg az életed magyar hangjai. Mentrum. (Hozzáférés: 2021. december 6.)
 14. Jang Ah-reum. „(단독) 위하준, 넷플릭스 오리지널 '오징어 게임' 합류…이정재와 호흡”, News 1, 2020. június 2.. [2021. augusztus 11-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2021. augusztus 12.) (koreai nyelvű) 
 15. ‘Squid Game’ player No. 199 Anupam Tripathi talks about role, pursuing career in Korea. Manila Bulletin. (Hozzáférés: 2021. szeptember 28.)
 16. Lee Da-won. „'오징어 게임' 이 여자 누구야?”, Sports trend, Naver, 2021. szeptember 18.. [2021. szeptember 18-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2021. szeptember 18.) (koreai nyelvű) 
 17. Squid Game's Cast Features a Mix of Korean Film Powerhouses and Up and Comers. Esquire. (Hozzáférés: 2021. szeptember 28.)
 18. Mától magyar szinkronnal is elérhető a Squid Game. Index.hu. (Hozzáférés: 2022. január 23.)
 19. A Nyerd meg az életed magyar hangja. Mentrum. (Hozzáférés: 2022. január 23.)
 20. DIRECTOR HWANG DONG-HYUK TO PRODUCE NEW KOREAN ORIGINAL SERIES, ROUND SIX. Netflix , 2019. szeptember 2. [2021. július 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. augusztus 12.)
 21. Lee Jeong-yeon. „'고요의 바다' '오징어게임'…넷플릭스 대작들 개봉박두'”, Sports Donga, Naver, 2021. augusztus 6.. [2021. augusztus 11-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2021. augusztus 12.) (koreai nyelvű) 
 22. a b Frater, Patrick: ‘Squid Game’ Director Hwang Dong-hyuk on Netflix’s Hit Korean Series and Prospects for a Sequel. [[Variety (magazin)|]], 2021. szeptember 24. [2021. szeptember 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. szeptember 25.)
 23. Magyarokkal készült a világhódító Squid Game. Index. (Hozzáférés: 2021. október 24.)
 24. S. Korean series 'Squid Game' tops U.S. chart on Netflix. Yonhap News Agency , 2021. szeptember 22. [2021. szeptember 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. szeptember 23.)
 25. 'Squid Game' tops global Netflix chart. The Korea Times , 2021. szeptember 26. (Hozzáférés: 2021. szeptember 27.)
 26. SQUID GAME: SEASON 1 (2021). Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2021. szeptember 22.)
 27. Squid Game: vége az 1. évadnak. Sorozatjunkie. (Hozzáférés: 2021. szeptember 28.)
 28. Elképesztő a Netflix új koreai őrülete. port.hu. (Hozzáférés: 2021. szeptember 28.)
 29. Kim, Da-som: 넷플릭스 '오징어 게임', 어제(17일) 공개되자마자 일본 영화 '표절' 논란 (koreai nyelven). Insight , 2021. szeptember 18. [2021. szeptember 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. szeptember 19.)
 30. Lee, Yoo-na: [Y이슈 넷플릭스 '오징어게임', 표절 의혹·시대착오적 표현 '시끌'] (koreai nyelven). YTN Star , 2021. szeptember 19. [2021. szeptember 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. szeptember 19.)
 31. Andreeva, Nellie: 'Squid Game' Gets First Awards Recognition With Two Gotham Nominations. Deadline Hollywood, 2021. október 21. [2021. október 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. október 21.)
 32. Goldsmith, Jill: Gotham Awards: ‘Squid Game’, ‘Reservation Dogs’ Win Breakthrough TV Awards. Deadline Hollywood, 2021. november 29. (Hozzáférés: 2021. november 29.)
 33. Willman, Chris: Hollywood Music in Media Awards Honor Billie Eilish, Hans Zimmer, Nicholas Britell, Rufus Wainwright and More. [[Variety (magazin)|]], 2021. november 18. (Hozzáférés: 2021. december 2.)
 34. 2021 People's Choice Awards: Complete List of Nominees. eonline , 2021. október 27. (Hozzáférés: 2021. október 27.)
 35. Complex, Valerie: People’s Choice Awards Winner’s List: ‘Black Widow’ Movie of the Year; Halle Berry, Christina Aguilera Take Home Icon Awards. Deadline Hollywood, 2021. december 7. (Hozzáférés: 2021. december 7.)
 36. Southern, Keiran: Bridgerton and Squid Game among nominees for Rose d'Or Awards. PA Media, 2021. november 3. (Hozzáférés: 2021. november 3.)
 37. Pedersen, Eric: Critics Choice TV Nominations: ‘Succession’ Leads Field As HBO Edges Netflix. Deadline Hollywood, 2022. december 6. (Hozzáférés: 2021. december 6.)
 38. Announcing 2021 AFI AWARDS Honorees. AFI , 2021. december 8. (Hozzáférés: 2021. december 10.)
 39. 'Squid Game' star O Yeong-su wins best supporting actor at Golden Globes. CNN. (Hozzáférés: 2022. január 10.)
 40. SAG Nominations: ‘House of Gucci’ and ‘Power of the Dog’ Score Big; ‘Succession’ and ‘Ted Lasso’ Lead TV. Variety, 2022. január 12. (Hozzáférés: 2022. január 12.)
 41. 'Squid Game' bags 4 awards at Creative Arts Emmys with Lee You-mi making history. Korea Times. (Hozzáférés: 2022. szeptember 5.)

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Squid Game című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]