Ugrás a tartalomhoz

Ningírszu (település)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ningírszu
Telloh
Egy lelet Ningírszuból
Egy lelet Ningírszuból

NévváltozatokGírszu, NinGírszu
Alapítási. e. 5. évezred
Megszűnési. e. 2. század
Okaelnéptelenedés
Ország Irak
Elhelyezkedése
Ningírszu (Irak)
Ningírszu
Ningírszu
Pozíció Irak térképén
é. sz. 31° 37′, k. h. 46° 09′31.616667°N 46.150000°EKoordináták: é. sz. 31° 37′, k. h. 46° 09′31.616667°N 46.150000°E
A Wikimédia Commons tartalmaz Ningírszu témájú médiaállományokat.

Ningírszu (sumer 𒊩𒌆𒄊𒋢𒆠 nin-gir2-suki) a kora ókori Sumer egyik jelentős települése. Neve eredetileg valószínűleg csak Girszu volt, amelynek jelentése általában „tönkölybúza”. Írásban ezért megkülönböztették tőle a NIN logogrammával, így lett Ningirszu, amely névalak megegyezik a lagasi Ningírszu isten nevével. A település Lagastól 28 kilométerre fekszik, a mai Tell Lawh (vagy Tello[h]) nevű domb alatt.

Ningírszu legkorábbi rétegeinek feltárását talajvíz akadályozza, ezért csak valószínűsíthető, hogy az Ubaid-kultúra idején, az i. e. 5. évezredben, de legkésőbb a Dzsemdet Naszr-kultúra (i. e. 4. évezred) idején már lakott volt. Igazi jelentőségét Gudea korától kapta, amikor Lagas államának fővárosává lett. A politikai élet és a vallási központ ide települt. Gudea nagyszabású templomépítési és restaurációs programot hajtott végre itt. Az uri hatalom bukásával jelentéktelenné vált, de még az i. e. 2. században is lakott volt.

A városban jelentős sumer nyelvű agyagtábla- és más feliratos leletek kerültek elő, többek között a keselyűsztélé. Összesen mintegy 50 000 ékírásos dokumentum ismert.

További információk

[szerkesztés]
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap