Ningírszu (település)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ningírszu
Telloh
Egy lelet Ningírszuból
Egy lelet Ningírszuból

Névváltozatok Gírszu, NinGírszu
Alapítási. e. 5. évezred
Megszűnési. e. 2. század
Oka elnéptelenedés
Ország Irak
Elhelyezkedése
Folyamköz a sumer-korban.png
Ningírszu (Irak)
Ningírszu
Ningírszu
Pozíció Irak térképén
é. sz. 31° 37′, k. h. 46° 09′Koordináták: é. sz. 31° 37′, k. h. 46° 09′
A Wikimédia Commons tartalmaz Ningírszu témájú médiaállományokat.

Ningírszu (sumer 𒊩𒌆𒄊𒋢𒆠 nin-gir2-suki) a kora ókori Sumer egyik jelentős települése. Neve eredetileg valószínűleg csak Girszu volt, amelynek jelentése általában „tönkölybúza”. Írásban ezért megkülönböztették tőle a NIN logogrammával, így lett Ningirszu, amely névalak megegyezik a lagasi Ningírszu isten nevével. A település Lagastól 28 kilométerre fekszik, a mai Tell Lawh (vagy Tello[h]) nevű domb alatt.

Ningírszu legkorábbi rétegeinek feltárását talajvíz akadályozza, ezért csak valószínűsíthető, hogy az Ubaid-kultúra idején, az i. e. 5. évezredben, de legkésőbb a Dzsemdet Naszr-kultúra (i. e. 4. évezred) idején már lakott volt. Igazi jelentőségét Gudea korától kapta, amikor Lagas államának fővárosává lett. A politikai élet és a vallási központ ide települt. Gudea nagyszabású templomépítési és restaurációs programot hajtott végre itt. Az uri hatalom bukásával jelentéktelenné vált, de még az i. e. 2. században is lakott volt.

A városban jelentős sumer nyelvű agyagtábla- és más feliratos leletek kerültek elő, többek között a keselyűsztélé. Összesen mintegy 50 000 ékírásos dokumentum ismert.

További információk[szerkesztés]

  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap