Mól

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A mól az anyagmennyiség mértékegysége, egyike az SI-alapegységeknek. Jele: mol (egykarakteres Unicode-jele: ㏖).

  • 1 mol anyagban 6,02214076·1023 darab részecske található, mely pontosan az Avogadro-szám értéke.[1]
  • Az elemi egység fajtáját pontosan meg kell adni. Ez lehet atom, molekula, ion, elektron, egyéb részecske vagy ezek meghatározott csoportja. (14. CGPM, 1971)
  • A meghatározásnál csak azokat a szénatomokat szabad figyelembe venni, amelyeket nem terhel kötési energia, nyugalomban vannak, és alapállapotúnak tekinthetőek (CIPM, 1980)

Az anyagmennyiség mólokban kifejezett értékét mólszámnak nevezik (a molaritás mol/dm³-ben kifejezett számértékének többszörösét vagy tört részét).

Története[szerkesztés]

Az SI-alapegységek 2019-es újradefiniálása előtt a mól meghatározása a következő volt: annak a rendszernek az anyagmennyisége, amely annyi elemi egységet tartalmaz, mint ahány atom van 0,012 kg szén-12-izotópban. A mol egység használatához meg kell jelölni az elemi egységek fajtáját. Ezek lehetnek atomok, molekulák, ionok, elektronok, egyéb elemi egységek, vagy ezeknek meghatározott csoportja. [* 1]

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. Ezt a változást a Méteregyezmény tagjainak el kell fogadnia. Számos ország mérésügyi hivatala ezt még mind a mai napig[pontosabban?] nem hirdette meg[forrás?]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. IUPAC Gold Book - mole. goldbook.iupac.org, 2020

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]