Mobil böngésző

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Opera Mini 3 Basic mobil böngésző képe.

A mobil böngésző (más néven microbrowser, minibrowser vagy wireless internet browser (WIB)) speciálisan hordozható, mobil eszközökre készült böngésző (browser), amely lehetővé teszi az internetes böngészést és a html állományok megjelenítését, de nem rendelkezik az összes olyan programfunkcióval, mint az 'asztali' gépeken futó (desktop) böngészők. Mobil eszköz pl. PSP játékkonzol, ezen a Sony NetFront alapú böngészője fut. Egyéb eszközök: PDA, PNA, okostelefonok, mobiltelefonok, játékkonzolok, hordozható médialejátszók és bizonyos netbookok is.

A mobil böngészők működését behatárolja az eszközök kis képernyőmérete, néha kisebb színmélysége, a rendelkezésre álló kezelőszervek, a kisebb memóriakapacitás és a memóriakezelési korlátok, alacsonyabb processzor- és hálózati sebesség és az eszköz operációs rendszerének lehetőségei: a többszálú működés (multithreading) hiánya vagy korlátozott volta.

A mobil böngészők eleinte és rendszerint csökkentett képességű webböngészők voltak, de újabban néhány mobil böngésző már képes kezelni a frissebb technológiákat is, mint CSS 2.1, JavaScript és Ajax.

Alkalmazott technológia[szerkesztés]

A mobil browserek általában mobiltelefon-hálózathoz kapcsolódnak, de egyre több eszköz képes vezetéknélküli LAN kapcsolatot használni. Az alkalmazott protokoll szabványos TCP/IP feletti HTTP, WAP 1.x vagy WAP 2.0, a tartalomleíró nyelvek általában WML, HTML vagy XHTML MP (XHTML Mobile Profile).

A mobil böngészők első generációja nem volt képes a hagyományos webszerverekhez kapcsolódni HTTP protokollon keresztül, ehelyett mobilhálózaton, WAP protokollt használva kapcsolódott a szerverekhez, amelyek kifejezetten a mobil böngésző számára szerkesztett tartalmat szolgáltattak. A tartalom leírónyelve lehetett WML, HDML (Handheld Device Markup Language, WAP 1.3 esetén), vagy XHTML (WAP 2.0) – ezeket a nyelveket a kisebb sávszélesség figyelembevételével igyekeztek kialakítani.

A japán DoCoMo cég I-mode szolgáltatása a WAP-hoz hasonlóan konvertált tartalmat szolgáltat, de az internetes szabványok nagyobb részét támogatja. A szolgáltatás a cég saját protokolljai mellett az i-mode HTML-en alapul, ami a C-HTML (Compact HTML, redukált HTML verzió) egy változata.

A WAP 2.0 szabvány magában foglalja a XHTML Mobile Profile leírónyelvet a WAP CSS stílusokkal kibővítve – ezek a W3C szabványok szűkebb változatai –, lefelé kompatibilis a WAP 1.x szabvánnyal és tartalmaz még néhány kisebb bővítményt a mobil környezethez.

Az újabb mobil böngészők a WML, i-mode HTML, v. cHTML technológiák mellett már képesek HTML, CSS, ECMAScript/JavaScript, SVG, Flash kezelésére, és bizonyos esetekben a pluginok használatára is.

A kezdetek[szerkesztés]

A WAP, a DoCoMo i-mode és az Openwave HDML technológiák felkeltették az érdeklődést a vezetéknélküli adatszolgáltatás iránt. Az első szélesebb körben terjesztett mobil böngésző feltehetőleg 1997-ből származik: 1997 augusztusában az Unwired Planet – későbbi nevén Openwave – bejelentette az UP.Browser nevű HDML alapú mobil böngészőjét, amellyel a mobil eszközök piacát (ill. az AT&T Wireless, Bell Atlantic Mobile és GTE Wireless szolgáltatókat) célozta meg.[1]

Az STNC Ltd. brit társaság fejlesztette ki a HitchHiker mobil böngésző platformot demonstrációs célokra, majd 1997-ben bemutatta az eszköz felhasználói felületét és a licencelhető komponenskönyvtárat.[2][3] A mobil böngésző demonstrációs platformjának (Webwalker) feldolgozási teljesítménye 1 MIPS volt. Ez egy egymagos platform volt, a GSM stack ugyanazon a processzoron futott, mint az applikációs stack. 1999-ben a Microsoft felvásárolta az STNC-t, ezután a HitchHiker a Microsoft Mobile Explorer (MME) 2.0 verziójává lépett elő,[4] a primitívebb 1.0 verzió fejlesztésével felhagytak. A HitchHiker valószínűleg az első, egységes megjelenítési modellel rendelkező mobil böngésző, amely egy kliensen belül képes a HTML, WAP, EcmaScript, WMLScript, POP3 és IMAP levelezés (formátumok, scriptnyelvek és protokollok) kezelésére. Ez a browser képes volt (bár ez a lehetőség nem lett kihasználva) akár vegyes HTML és WAP formátumú adatok megjelenítésére, ami más platformon nem volt lehetséges. A HitchHiker szolgált az Amstrad cég balvégzetű e-m@iler[5] szupertelefonjainak operációs rendszereként. A Mobile Explorer 2.0 a Benefon Q, Sony CMD-Z5, CMD-J5, CMD-MZ5, CMD-J6, CMD-Z7, CMD-J7 és CMD-J70 készülékekben volt telepítve.

PalmOS rendszerekben igen sikeres volt az eredetileg a japán Kazuho Oku által 1997-ben fejlesztett (freeware, majd shareware) Palmscape – később Xiino – böngésző.[6] A Palmscape / Xiino további fejlesztése a tulajdonos céggel (MobiRus) együtt 2004-2005 körül megszűnt, de a browser még mindig népszerű (2008).

A 2001-ben kibocsátott Mobile Explorer 3.0[7] már tartalmazta az iMode kompatibilitást (cHTML), valamint számos védett technikát. Ezeket ötvözve a WAP technológiával képes volt adatbázis-szinkronizálásra, push üzenetek és PIM (Personal information management, személyes adatkezelési) feladatok ellátására is. A MME 3.0 a Sony Ericsson CMD-Z700 modelljében működött. A Mobile Explorer fejlesztése 2002 közepén megszűnt.

Az Opera Software saját újítása az ún. Small Screen Rendering (SSR, kisképernyős megjelenítés) és Medium Screen Rendering (MSR, közepes-képernyős megjelenítés)[8] technológia (2003). Ennek segítségével az Opera képes a szokásos weboldalak átrendezésére és megjelenítésére úgy, hogy azok a lehető legjobban igazodjanak a mobil eszközök és PDA-k kisebb képernyőméreteihez. Az Opera volt egyben az első széles körben elérhető mobil böngésző, ami támogatta az Ajax technikát és az első mobil böngésző, amely teljesítette az Acid2 tesztet. (Acid, Acid2)

Népszerű mobil böngészők[szerkesztés]

Nem tartoznak ide a web-alapú emulátorok, amelyek egy "virtuális kézi készüléken" jelenítik meg a WAP oldalakat a számítógép képernyőjén. Ezek általában HTML átkódolók, ilyenek pl. a Wapjag, TT, Waptiger és Superwap.

A mobil böngészők felsorolását lásd az alábbi táblázatban. Néhány közülük valóban csak miniatűr platformokon elérhető, másoknak létezik asztali (desktop) és hordozható (laptop) számítógépeken is működő változataik.

A főbb mobiltelefon- és PDA-szállítók böngészői[szerkesztés]

Böngésző Alkotó FLOSS Böngészőmotor Licenc Megjegyzés
Kindle Basic Web Amazon.com nem NetFront magán -
Android browser Google igen WebKit Apache 2.0 és GPLv2 -
BlackBerry Browser Research in Motion nem Mango magán -
Blazer Palm nem NetFront magán Palm OS alatt, újabb Palm készülékeken: Palm Trēo és PDA-k
Danger browser Danger nem - magán minden Danger által tervezett eszközön, T-Mobile Sidekick-en is
Embider Infraware nem - magán [1] Archiválva 2009. április 30-i dátummal a Wayback Machine-ben
Fennec Mozilla igen Gecko ? jelenleg béta állapotban, csak Nokia N800/N810 készülékekre.
Internet Explorer Mobile Microsoft nem - magán -
Iris Browser Torch Mobile Inc. ? WebKit ? Linux/Qt és Windows Mobile
jB5 Mobile Browser Jataayu Software ? ? ? elérhető: Symbian Series 60, Windows Mobile és Linux
Myriad Browser (előzőleg Openwave Mobile Browser) Myriad Group nem Fugu (további verziókban
már WebKit)[9]
magán Openwave-től vásárolva 2008-ban
NetFront ACCESS Co., Ltd. nem NetFront magán -
Nokia Series 40 Browser Nokia nem - magán -
Novarra nWeb Novarra nem - magán -
Obigo Browser Obigo AB nem - magán 100% tulajdonos: Teleca AB
Opera Mobile Opera Software nem Presto magán képes HTML-t olvasni és újraformázni kis képernyőkön, sok mobiltelefonon installálva
Picsel Browser Picsel Technologies nem - magán -
PlayStation Portable webböngésző Sony nem NetFront magán -
Safari Apple Inc. nem WebKit magán iPhone, iPod touch, iPad készülékeken
Symphony Motorola ? WebKit ? MOTOMAGX-on
Wapaka Browser Digital Airways ? ? ? Java micro-browser
Web Browser for S60 Nokia ? WebKit ? -
Böngésző Alkotó FLOSS Böngészőmotor Licenc Megjegyzés

Jelentősebb mobil böngészők, megjegyzések[szerkesztés]

  • Internet Explorer Mobile (Windows Mobile OS) – és ennek bővítményei, pl. PIE Plus. Mivel ez a böngésző része a Pocket PC / Windows Mobile platformoknak, ezért nagyon elterjedt, minden ilyen (Windows CE operációs rendszerű) eszközön megtalálható.
  • Opera Mobile: Windows Mobile OS-hez, PDA-kra ; Opera Mini: Java alapú, mobiltelefonokra. Népszerű, az Opera Mobile füleket is használ, teljesítménye felülmúlja az IEM-ét.
  • ACCESS NetFront browser – különböző platformokra, pl. PDA, PSP, Kindle – az Opera konkurense, szintén füleket használ, a megjelenítése, teljesítménye gyakran jobb, mint az előzőké.
  • Blazer (Palm OS alatt)
  • Safari (iOS-ben)
  • Nintendo DS Browser (Opera alapú, Nintendo DS játékkonzolra)

Telepíthető mobil böngészők[szerkesztés]

A PSP NetFront-alapú webböngészője

Mobil HTML átkódolók[szerkesztés]

A mobil átkódolók (angolul transcoder) újraformázzák és tömörítik a webes tartalmat a mobil eszközök számára, együttműködnek a mobil eszközön (gyárilag vagy egyénileg) telepített böngészőkkel. Az alábbiak a legelterjedtebb mobil átkódoló szolgáltatások:

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://archive.today/20120710082402/findarticles.com/p/articles/mi_m0EIN/is_1997_August_27/ai_19701561/
  2. https://web.archive.org/web/19990427152936/www.stnc.com/hh.htm
  3. https://web.archive.org/web/19990427162007/http://www.stnc.com/
  4. Archivált másolat. [2011. október 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. október 27.)
  5. Archivált másolat. [2009. május 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. május 10.)
  6. Archivált másolat. [2009. május 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. május 10.)
  7. Archivált másolat. [2011. október 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. október 27.)
  8. http://www.sg.hu/cikkek/30697/opera_jobb_megjelenitesu_weboldalak_a_pda_kon
  9. Myriad Browser V9 Datasheet. Myriad Group, 2009. (Hozzáférés: 2009. február 26.)[halott link]

További információk[szerkesztés]