Mozilla

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Nyílt forráskódú böngésző, a Netscape Navigator 1998-ban kiadott kódján alapuló fejlesztés – mely mára gyakorlatilag kikopott és teljesen újra lett írva. A Netscape és a Mozilla is ugyanarra a Gecko nevű motorra épül. Tartalmaz böngészőt, levelezőprogramot, címjegyzéket, weblapszerkesztőt és chatklienst.

Mozilla Firefox ikonja (2017–19)

A Mozilla mára már nem csupán egy böngészőt jelent, hanem egy szerteágazó projektet is. Ez a projekt magába foglalja a Mozilla böngésző, illetve a kapcsolódó termékek és technológiák fejlesztését.

Harmadrészt a Mozilla nem csupán egy böngésző, hanem egy keretrendszer („framework”) platformfüggetlen alkalmazások fejlesztésére. Mindez olyan szabványok felhasználásával történik mint például a CSS vagy az XML (XUL, XBL). A Mozilla keretrendszert használták több böngészőhöz (Netscape 6.x, 7.x, Galeon, Camino), illetve chatklienshez is (ChatZilla, JabberZilla).

A fejlesztők használják még fejlesztőeszközök, játékok és böngészőkiterjesztések megírásához is.

A Mozilla részei[szerkesztés]

 • A Mozilla Firefox böngésző
 • Navigator
 • Mail & Newsgroups (levelező és hírcsoportolvasó)
 • Composer (HTML szerkesztő)
 • ChatZilla (IRC kliens)
 • Calendar (naptár)

További információk[szerkesztés]

A Mozilla projekt[szerkesztés]

A Mozilla projekt 1998-ban indult, amikor kiadták a Netscape Navigator forráskódját.

Mozilla termékek[szerkesztés]

Mozilla Firefox[szerkesztés]

A Mozilla böngésző forkja a Mozilla Firefox (eredetileg Mozilla Firebird), ami csak böngészésre használható, a Mozillánál lényegesen gyorsabb. Sokan kizárólag ezzel böngésznek. Nagyon sok bővítés érhető el hozzá, melyeket könnyű telepíteni, és amelyek kényelmesebbé tehetik a nézelődést. Fontosabb tulajdonságok: füles böngészés (tabbed browsing), felugró ablakok tiltása, dinamikus képátméretezés, teljes képernyős üzemmód, beépített kereső, hathatós navigáció a billentyűzet segítségével, automatikus letöltés. Az ember saját maga szerkesztheti kinézetét, megjelenését.

Mozilla Thunderbird[szerkesztés]

Egy kapcsolódó ígéretes fejlesztés a Mozilla Thunderbird, mely a Mozilla levelezőjének forkja. A szokásos levelező funkciókon kívül tartalmaz spam-szűrőt és jól kezelhető felhasználói felületet. Vállalati és kormányzati szintű biztonságot nyújt, úgymint: S/MIME, digitális aláírás, üzenet titkosítás, hitelességi bizonyítványok és biztonsági eszközök támogatása. Ismeri az IMAP/POP protokollt, támogatja a HTML leveleket, címkéket, gyors keresést, címjegyzéket, tértivevényt, fejlett levelező szűrést, LDAP cím kiegészítést, import eszközöket, kiváló keresési lehetőségeket. Lehetőség van több e-mail és hírolvasó fiók egyidejű használatára.

Mozilla Sunbird[szerkesztés]

A Mozilla termékcsalád naptár programja. Támogatja a több naptár kezelését, valamint az iCalendar és a WebDav funkciót.

Mozilla Lightning[szerkesztés]

A Lighting a Sunbird testvérprogramja, ami a lényeges különbség, hogy amíg a Sunbird egy önálló program, addig a Lightning egy bővítmény a Thunderbird-hez.

Camino[szerkesztés]

A crossplatform Mozilla fejlesztésektől eltérő módon a Camino platformspecifikus böngésző, csak Mac OS X operációs rendszeren fut. A XUL alapú felhasználói felületet Cocoa nyelven megírt felületre cserélve natív élményt böngészőt hoztak létre a fejlesztők. Csak böngészésre használható és kiegészítésekkel sem bővíthető a Firefoxhoz hasonló módon, külső programokkal viszont adható hozzá plusz funkcionalitás. Utolsó verziója a 2.1.2, amit 2012. március 14-én adtak ki.[1]

2013. május 30-án Stuart Morgan bejelentette, hogy nem fejlesztik tovább a Camino böngészőt.[2]

Minimo[szerkesztés]

A Minimo (Mini Mozilla) egy PDA-kra, mobiltelefonokra és egyéb hordozható eszközökre szánt mikroböngésző. A Windows CE-re írt végleges, 1.0 változat 2005 nyarára volt várható.

Bugzilla[szerkesztés]

Egy hiba-adatbázis. Lényegében ide lehet beküldeni a programokban/projektekben észlelt hibákat. Minden hibához adnak egy számot, melynek segítségével később megnézheted, hogy jött-e rá válasz, esetleg patch (ez utóbbit inkább a CVS-ben tudod megnézni).

ChatZilla[szerkesztés]

A ChatZilla egy IRC kliens Mozilla webböngészőkhöz, melyet XUL-ban és JavaScript-ben írtak.

Kapcsolódó technológiák[szerkesztés]

XUL[szerkesztés]

XML User Interface Language (XUL)

XRE[szerkesztés]

XUL Runtime Environment

XBL[szerkesztés]

Extensible Binding Language (Kiterjeszhető Kötési/Hozzárendelési Nyelv)

NSPR[szerkesztés]

Netscape Portable Runtime (Netscape Hordozható Könyvtár) – Platform-semleges API rendszerszintű és libc-jellegű függvényekhez.

XPCOM[szerkesztés]

XPConnect[szerkesztés]

XPIDL[szerkesztés]

Az XPIDL (XP Interface Description Language) XPCOM interfészek definiálására használják. Az XPIDL-ben megírt fájlok az xpidl fordító bemeneteként szolgálnak majd, melyekből XPCOM interfész információkat generál:

 • fejléceket XPCOM objektumokhoz
 • futásidejű típusinformációkat (így dinamikusan meghívhatóak lesznek az XPConnect-en és az XPCall-on keresztül)
 • online dokumentáció generálása is hamarosan lehetővé válik majd

XPTCall[szerkesztés]

Az XPTCall egy kicsi, alacsony szintű metódushívás könyvtár. C/C++ és Assembly nyelven megvalósított platformfüggő kód. Az XPTCall segítségével a Mozilla több platformra is átvihető (hordozható).

XPInstall[szerkesztés]

Cross Platform Install

.xpi (zippi) fájlok[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Mozilla
A Wikimédia Commons tartalmaz Mozilla témájú médiaállományokat.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Camino. Blog. 2012 Archives. The Camino Project (2012-02-22).
 2. Camino. Blog. 2013 Archives. „Camino Reaches Its End” (2013-05-30).